Back

ⓘ Travnik                                               

Plava voda u Travniku

Plava voda je nacionalni spomenik u Travniku, Bosna i Hercegovina. Čine ga groblje na Derventi sa turbetom travničkog muftije Mehmed efendije i njegove supruge Ajiše i objekat Lutvine kahve. Nalazi se u naselju Šumeće u kojem izvire Plava voda, koja se uz potok Hendek ulijeva u rijeku Lašvu. Najzanimljivija lokacija na Plavoj Vodi je Lutvina kahva, mala kafana koju je 18.juna 1887. godine posjetio Rudolf Habsburgovac, pa se od tada koristi i naziv Rudolfova kafana jer je on darovao novac da se kafana obnovi. Servira se na tradicionalnom servisu. Upravo na ovom mjestu 1807. godine počinje, ...

                                               

Loški Potok (općina)

Općina Loški Potok je općina u južnoj Sloveniji u pokrajini Dolenjskoj i statističkoj regiji Jugoistočna Slovenija. Središte općine je naselje Hrib - Loški Potok sa 353 stanovnika.

                                               

Nebojša Popović (nogometaš)

Nebojša Popović je hrvatski nogometaš. Njegov brat je bio pokojni Danijel Popović, mladi reprezentativac Hrvatske i igrač Osijeka.

                                               

Hadži-Alibegova džamija

Hadži Ali-begova džamija u Travniku, ili džamija u Gornjoj čaršiji, ili džamija Mehmed-paše Kukavice, nalazi se u centru Travnika, Bosna i Hercegovina. Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika na sjednici održanoj od 15. do 21. marta 2005. godine donijela je odluku da se džamija sa sahat-kulom, haremom i česmom proglasi za nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine. Ovu odluku Komisija donijelo je u sljedećem sastavu: Zeynep Ahunbay, Martin Cherry, Amra Hadžimuhamedović, Dubravko Lovrenović, Ljiljana Ševo.

                                               

Deseta krajiška divizija NOVJ

Deseta krajiška udarna divizija formirana je 13. februara 1943. godine naredbom Vrhovnog štaba NOV i POJ. Prilikom formiranja Štab divizije imao je pod svojom komandom samo Devetu krajišku udarnu brigadu i nekoliko manjih odreda, ukupne brojnosti od oko 700 boraca.

                                               

Darko Dražić

Karijeru započinje 1982. u tadašnjem jugoslavenskom saveznom drugoligašu NK Solin. Već iduće godine prelazi u splitski Hajduk. Do 1991. godine Dražić je za Hajduk sakupio 121 nastup uz četiri postignuta pogotka. Godine 1991. prelazi u düsseldorfsku Fortunu za koju odigrava 152 utakmice i postiže 14 pogodaka. Iz Fortune prelazi u HNK Šibenik 1999. godine, da bi sljedeće, 2000. prešao u njemačkog niželigaša Rot-Weiss Oberhausen za kojeg odigrava samo pet utakmica i završava karijeru. Odigrao je i dvije utakmice za hrvatsku reprezentaciju. Sudjelovao je u prvoj, povijesnoj utakmici 1990. prot ...

                                               

4. krajiška divizija NOVJ

Četvrta krajiška divizija NOVJ je formirana 9. novembra 1942. godine u Glamočkom polju, naredbom Vrhovnog štaba. U sastva divizije tada su ušle: Druga, Peta i Šeste krajiške brigade. Od decembra 1942. u sastavu divizije je i Osma krajiška udarna brigada. Tokom 1943. godine iz divizije su izuzete Druga i Peta brigada, tako da su sastav divizije do kraja rata činile Šesta, Osma i Jedanaesta krajiška udarna brigada.

                                               

1749

Ovo je članak o godini 1749. Godina 1749 bila je redovna godina koja počinje u srijedu po gregorijanskom kalendaru odn. redovna godina koja počinje u nedjelju po julijanskom kalendaru.

                                               

Operacija Erntefest

Operacija Erntefest bilo je kodno ime za operaciju koju su izvele okupacione snage nacističke Nemačke s ciljem da pobiju sve Jevreje koji su ostali u oblasti Lublina i u Lublinskom getu. Operacija je izvedena tokom 3. i 4. novembra 1943. godine. Tokom operacije ubijeno je oko 42.000 Jevreja. "Erntefest" je počeo u zoru 3. novembra 1943. Radne logore Travniki i Ponijatova su okružile SS i policijske jedinice. Jevreji su izvođeni iz logora u grupama i streljani u okolnim jamama iskopanim za ovu svrhu. U Majdaneku su Jevreji prvo odvojeni od ostalih zatvorenika, a zatim su odvođeni u grupama ...

                                               

Antun Mavrak

Antun Mavrak je bio vodeći jugoslovenski komunista, urednik Borbe i sekretar CK KPJ. Nakon isključenja iz partije, ubijen je tokom Staljinove čistke u SSSR-u.

                                               

5. bosanski korpus NOVJ

Peti bosanski udarni korpus NOVJ formiran je 11. maja 1943. godine, naredbom Vrhovnog komandanta NOV i POJ Josipa Broza Tita kao Drugi bosanski narodnooslobodilački korpus. Nastao je podelom tadašnjeg Prvog bosanskog narodnooslobodilačkog korpusa na Prvi i Drugi bosanski korpus. U sastav ovog korpusa ušle su Četvrta, Deseta i Jedanaesta krajiška divizija. Prvi komandant korpusa bio je Slavko Rodić, a politički komesar Velimir Stojnić, narodni heroji. U Peti bosanski udarni korpus preimenovan je 5. oktobra 1943. godine, a početkom novembra iste godine imao je 9.804 boraca. U vreme prvog zas ...

Travnik
                                     

ⓘ Travnik

Travnik je grad u centralnoj Bosni i Hercegovini, 90 km zapadno od Sarajeva, te je ujedno glavni grad Srednjobosanskog kantona, koji se nalazi u općini Travnik. Grad Travnik trenutno ima oko 27.000 stanovnika, sa okolnim stanovništvom oko 70.000. Poznat je po tome, što je bio prijestolnica osmanskih vezira od 1686. do 1850. godine, pa i njegovo kulturno nasljeđe datira iz tog perioda.

                                     

1.1. Geografija i klima Geografija

Travnik se nalazi vrlo blizu geografskog centra Bosne i Hercegovine. Rijeka Lašva protiče kroz grad, od zapada prema istoku, prije svoga ušća u rijeku Bosnu. Grad Travnik se nalazi u velikoj lašvanskoj dolini, koja povezuje dolinu rijeke Bosne na zapadu sa dolinom rijeke Vrbas, na zapadu.

Travnik leži na nadmorskoj visini od 514 metra. Njegovo najistaknutije geografsko obilježje su planine Vilenica i Vlašić, koja je dobila ima po Vlasima, je jedna od najviših planina u Bosni i Hercegovini, sa nadmorskom visinom od 1943 metra.

                                     

1.2. Geografija i klima Klima

Travnik ima kontinentalnu klimu, sudeći po svom položaju između Jadranskog mora na jugu i Panonije na sjeveru. Prosječna ljetna temperatura je 18.2 °C 64.8 °F. Sa druge strane, prosječna zimska temperatura je 5 °C 33 °F. Snijeg u Travniku pada svake godine.

                                     

1.3. Geografija i klima Naseljena mjesta

Babanovac, Bačvice, Bandol, Bašbunar, Bazen, Bijelo Bučje, Bilići, Bojna, Brajići, Brajkovići, Brankovac, Čifluk, Čosići, Čukle, Dobretići, Dolac, Dolac Bila, Dolac na Lašvi, Donja Trebeuša, Donje Krčevine, Donji Korićani dio, Donje Putićevo Donje Putičevo, Dub, Đelilovac, Fazlići, Gladnik, Gluha Bukovica, Goleš, Gornja Trebeuša, Gornje Krčevine, Gornji Korićani dio, Gornje Putićevo, Gostilj, Gradina, Grahovčići, Grahovik, Guča Gora, Guvna, Hamandžići, Han Bila, Hazna, Ilovača, Jezerci, Kalibunar, Karaula, Kljaci, Kokošari, Komar, Kraljevice, Krpeljići, Kula, Kundići, Kupilo, Lovrići, Luka, Mala Bukovica, Maline, Mali Trg, Mehurići Mehurić, Meljanac Grozdovi, Miletići, Miškića Brdo, Mosor, Mudrike, Nova Bila, Orahovo, Orašac, Orlice, Ovčarevo, Paklarevo, Podkraj, Podovi, Podstinje, Pokrajčići, Poljanice, Polje Slavka Gavrančića, Prahulje, Prići, Pulac, Putićevo Putičevo, Radića Brdo, Radojčići, Radonjići, Ričice, Rudnik Bila, Runjići, Sažići, Sečevo, Seferi, Selići, Skomorje, Slimena, Suhi Dol, Šešići, Šipovik, Šišava, Šumeće, Travnik, Turbe, Turići, Varošluk, Velika Bukovica, Vidoševići, Vilenica, Višnjevo, Vitovlje, Vlahovići, Vranići, Vrelo, Zagrađe i Zaselje.

Poslije potpisivanja Daytonskog sporazuma, općina Travnik gotovo u cjelini ušla je u sastav Federacije Bosne i Hercegovine. U sastav Republike Srpske ušli su dijelovi naseljenih mjesta: Donji Korićani i Gornji Korićani                                     

2. Historija

Tragovi naselja na prostoru Travnika sežu u daleku prošlost, kada su Kelti, Iliri i Rimljani ispirali zlato iz Lašve, no prvi pisani pomen Travnika datira od 1463. godine, kada kroz njega prolazi sultan Mehmed II. El-Fatih u svom pohodu na Jajce. Tokom srednjeg vijeka Travnik se nalazio na posjedima vojvode Hrvoje Vukčića Hrvatinića. U drugoj polovini 11. stoljeća je izgrađen stari grad, tvrđava koja nadvisuje današnji Travnik. Nakon osmanlijskog zauzimanja Bosne, Travnik se razvija kao trgovački i zanatski centar, a u 17. stoljeću postaje i sjedište bosanskog vezira. 1806. godine, Francuska otvara svoje poslanstvo u Travniku, a 1807. godine se za tim primjerom povodi i Austro-Ugarska - Konzulsko doba. Nakon Austro-Ugarske okupacije Bosne i Hercegovine Travnik se razvija u zapadnom stilu, gradi se gimnazija, željeznica, uvodi se električna energija, a 1890. godine veoma kratko vrijeme radi i teološki fakultet, kao prva visoka škola u novijoj prošlosti Bosne.

Više o historiji Travnika

                                     

3. Ekonomija

Ekonomija travničke regije, koja nikada nije bila mnogo razvijena, bila je devastirana tokom rata ranih 1990tih. Danas, većina stanovništva regije se bavi tipičnim ruralnim poslovima, kao što su poljoprivreda i stočarstvo. Što se tiče urbane industrije, Travnik ima nekoliko tvornica, koje proizvode sve, od šibica do namještaja. Proizvodnja zdrave hrane je, takođe, aktuelna u regiji, posebno proizvodnja mesa i mlijeka.

                                     

4. Kultura

Travnik ima snažnu kulturu, koja datira još iz perioda, kada je ovaj grad bio sjedište vezira Osmaskog carstva, odgovornih za Bosanski ejalet. Stari dio Travnika postoji još od vremena bosanske nezavisnosti u prvoj polovini 15. stoljeća. U gradu se nalaze brojne džamije i crkve, kao i grobovi važnih historijskih ličnosti, te odlični primjeri osmanske arhitekture. Gradski muzej, izgrađen 1950. godine, je jedna od najimpresivnijih kulturnih institucija u regiji.

                                     

4.1. Kultura Nacionalni spomenici kulture

Na listi nacionalnih spomenika BiH za općinu Travnik se nalaze sljedeći spomenici:

 • ″Ostaci rimskog naselja, kasnoantičke bazilike i grobnice na Crkvini u Varošluku, Turbe″ arheološko područje,
 • ″Šarena Sulejmanija džamija″ graditeljska cjelina.
 • ″Kulturni pejzaž na Plavoj vodi u Travniku″,
 • ″Crkva Uspenja presvete Bogorodice sa pokretnom imovinom″ graditeljska cjelina,
 • ″Stari grad u Travniku″ graditeljska cjelina,
 • ″Džamija u Gornjoj Čaršiji džamija Mehmed-paše Kukavice, Hadži-Alibegova džamija i Sahat kula″ graditeljska cjelina,
 • ″Batalova grobnica u Turbetu kod Travnika″ arheološko područje,
 • ″Sahat kula na Musali″ historijski spomenik,
 • ″Muzička škola″ historijska građevina,
 • ″Jeni Hasan-agina džamija″ graditeljska cjelina,
 • ″Zgrada nekadašnjeg Samostana i škole časnih sestara milosrdnica″ historijska građevina,
 • ″Crkva sv. Mihovila u Ovčarevu″ historijska građevina,
 • ″Zgrada Oficirskog doma″ historijska građevina,
 • ″Nebo, Han Bila″ arheološko područje neolitsko naselje),
 • ″Turbeta pod lipom ili turbe Abdulah-paše, Dželal-paše i Perišan Mustafa-paše sa česmom″ graditeljska cjelina,


                                     

5. Turizam

Kao i kod mnogih bosanskih gradova, turizam Travnika je uveliko zasnovan na historiji i geografiji. Obližnja planina Vlašić je jedna od najvećih u Bosni i Hercegovini, što je čini odličnim mjestom za skijanje, pješačenje i sankanje. Zbog toga što turizam nije jak u gradu, Vlašić je glavna turistička atrakcija. Grad Travnik je takođe veoma interesantan. Mnoge građevine, koje potiču iz osmanskog perioda, dobro su očuvane, kao na primjer brojne džamije, orijentalne kuće, sahat kula, te ulične česme. Stari dio grada datira iz ranog 15. stoljeća.

                                     

6. Vanjske veze

 • Zavičajni muzej Travnik
 • Internacionalni Univerzitet Travnik, Bosna i Hercegovina
 • Nezvanična internet prezentacija grada Travnika, Bosna i Hercegovina
 • Dnevnik srednje bosne
 • RTV Travnik
 • Media X
 • Travnik Info
 • Naš Dom d.o.o. Travnik
 • Lašvanska dolina
 • Fakultet Islamskih Nauka Travnik, Bosna i Hercegovina
 • Fakultet za tehničke studije
 • Islamski Pedagoški Fakultet Travnik, Bosna i Hercegovina
 • Eko-Fis Vlašić
 • Centar za Zdravo Starenje Naš dom - Travnik
 • Edukacijski fakultet Travnik, Bosna i Hercegovina
 • Bajra d.o.o. Travnik
 • Konfekcija Borac Travnik
 • Zvanična stranica Općine Travnik
 • Univerzitet u Travniku
 • Kultura Travnik
 • Centralna.ba
 • Hotel Sunce Vlašić
Free and no ads
no need to download or install

Pino - logical board game which is based on tactics and strategy. In general this is a remix of chess, checkers and corners. The game develops imagination, concentration, teaches how to solve tasks, plan their own actions and of course to think logically. It does not matter how much pieces you have, the main thing is how they are placement!

online intellectual game →