Back

ⓘ Bosanci                                               

Zdihovo (Vrbovsko)

Zapadno su Rim i Klanac, sjeverno je rijeka Kupa i preko nje Slovenija, sjeverno-sjeveroistočno su u Sloveniji Vukovci, sjeveroistočno u Sloveniji su Kovačji Grad i Učakovci i u Hrvatskoj Fratrovci te Pribanjci, Kasuni i Bosanci, jugoistočno su Hrsina, Krč Bosiljevski i Strgari, južno je Liplje, jugozapadno su Osojnik, Plešivica, Mali Jadrč i Veliki Jadrč.

                                               

Šala

Za ostale upotrebe, v. Šala razvrstavanje. Pod šalom ili pošalicom se podrazumevaju sva duhovita zborenja o izmišljenim događajima i zborenja koja se nadovezuju na situaciju u šaljivom stilu.

                                               

1387

Tohtamiš, vladar Zlatne horde, napao Timurovo središte u Transoksijani, ali ga omeo veliki sneg. Timur zauzeo Muzafaridsko carstvo u centralnoj Persiji i postavio trojicu marionetskih vladara. 1386-87 - Bitka kod Pločnika, blizu Prokuplja - knez Lazar sa bosanskom pomoći? odbio Muratovu vojsku. Turci prvi put zauzeli Solun. približno - Teodora Lazarević, kćerka kneza Lazara, udata za ugarskog velikaša Nikolu II. Gorjanskog.

                                               

1389

1389-90 - Stefan Lazarević i majka Milica prinuđeni postati vazali Osmanlija: obaveza danka, čete u ratovima i Olivera Lazarević u Bajazitovom haremu. Posle Kosovske bitke Dubrovnik odobrio eventualno utočište kneginji Milici i deci. Detrik Bubek novi slavonski ban, nakon Ladislava Lošonca. Franko-engleskim primirjem okončana druga faza Stogodišnjeg rata nastavljaju 1415. Po Timurovom nalogu počinje gradnja Mauzoleja Ahmeda Jasavija u dan. južnom Kazahstanu gradnja staje 1405. Timurovom smrću. Pobuna dvojice guvernera u Siriji okončala prvu vladavinu mamelučkog egipatskog sultana Barquqa.

                                               

1380-e

1380 krajem godine - Emerik Bubek ban Hrvatske i Dalmacije nakon Nikole Széchy-ja; Petar Cudar okončava banovanje u Slavoniji - naslijediće ga Stjepan i Ivan Bánffy Banić 1381. 29. 8. - Mlečani zapalili Senj zatim: Krk se predao, Baška spaljena. srpanj - Admiral Pisani bombardira Zadar i hara dalmatinske obale i brodove. svibanj-lipanj - Kralj Ludovik I. Veliki boravi u Hrvatskoj Zagreb i Križevci. 13. 6. - Kralj Ludvig sakupio sabor prelata i baruna u Križevcima. 13. 8. - Umro admiral Pisani, nedaleko od Manfredonije, zamenjuje ga providur Lodovico Loredan - opet haranje hrvatsko-dalmatin ...

                                               

1425

? - Dovršen Knežev dvor u Dubrovniku. 1425-26? - Sabor u Srebrnici kod Stragara?, Đurađ Branković proglašen za naslednika despota Stefana.

                                               

Graz

Graz je drugi po veličini grad Austrije od 274.207 stanovnika, on je administrativni centar Savezne zemlje Štajerske, ali i vlastitog okruga jer je Statutarni grad, uz to je i administrativni centar Okruga Graz-Umgebung.

                                               

Sinđel

Sinđel, "onaj koji je zajedno s kim u ćeliji". Prvobitno: monah koga je sa sobom dovodio novoizabrani episkop, s kojim je, kao i episkop, provodio manastirski život; tajni savjetnik episkopov, "vladičin tajnik". Viši monaški čin u pravoslavnoj crkvi koji odgovara prezviteru. Kao titula školovanih monaha riječ je uzeta za muško ime, od koga je izvedeno i žensko te prezime Sinđelić. Usp. protosinđel.

                                               

Žigmund Luksemburški

Žigmund ili Sigismund je bio kralj Ugarske, car Svetog rimskog carstva, markgrof Brandenburga, kralj Rimljana i kralj Češke. Žigmund je pripadao dinastiji Luksemburgovaca, a bio je sin cara Karla IV. i Elizabete Pomorske.

                                               

Bure baruta

Bure baruta, film Gorana Paskaljevića, snimljen prema istoimenoj pozorišnoj drami Dejana Dukovskog, koja se od 1995. igrala na sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Premijerno prikazan 17. septembra 1998. Radnja filma dešava se u Beogradu sredinom devedesetih godina XX veka, kada brutalnost i nasilje postaju deo svakodnevne realnosti. Niz odvojenih priča međusobno je povezan situacijama naslja. U mučnoj atmosferi sve veće brutalnosti iz koje se ne vidi izlaz kao glavni motiv ponavlja se pitanje odgovornosti: "Ko je kriv?"

                                               

Ciao bambina (TV film)

Ciao, ciao bambina je jugoslavenski televizijski film snimljen 1988. godine u produkciji RTV Zagreb i režiji Vedrana Mihletića. Radnja se događa u Zagrebu gdje mladom službeniku život promijeni dolazak neobičnog Bosanca.

                                               

Vladika

Vladika, narodski naziv za arhijereja, episkopa pravoslavne crkve. Ponekad se odnosi i na Isusa Hrista. U Crnoj Gori vladikom su zvali vladara u čijim je rukama bila i crkvena i svjetovna vlast. Ta je riječ prevod grčke riječi despot = vladar, gospodin. Vladika ima i nekoliko zastarjelih i pokrajinskih značenja: onaj koji gospodari, starješina uopšte; narodno žensko ime. naziv i titula za ženu, djevojku plemićkog porijekla, vlastelinka, vlastilinska kći; među likovima u drugom dijelu Dubrovačke trilogije Iva Vojnovića je i Mara Nikšina Beneša, vladika dubrovačka ; vladalac, poglavar ; nazi ...

                                     

ⓘ Bosanci

Bosanci je ime za stanovnike Bosne i Hercegovine ili za osobe koje potječu iz Bosne i Hercegovine. Osim toga kao Bosanci se u kolokvijalnom govoru smatraju državljani Bosne i Hercegovine, koji nacionalno pripadaju u jedan od tri konstitutivna naroda Bosne i Hercegovine. U drugim državama bivše SFRJ, izraz Bosanci se koristi za osobe čije porijeklo ili mjesto rođenja se nalazi u Bosni i Hercegovini. Po zvaničnim podacima u popisu stanovništva u Crnoj Gori je moguće izjašnjavanje kao Bosanac.

Bosanci su nacija, te nisu oni čiji pripadnici samo smatraju Bosnu i Hercegovinu svojom domovinom nego oni koji imaju njeno državljastvo ili su rođeni u BiH. Bosanci su glavni pojam za pripadnike stanovnika zemlje tj. državljane Bosne i Hercegovine, što po etničkom opredjeljenju može da uključuje svaku etničku grupu/narod, konstitutivne narode BiH: Bošnjake, Srbe i Hrvate, te druge ljude ne u samoj Bosni, već i u inozemstvu, pod uslovom da su rođeni u BiH, tj. da im je nacionalnost bosanskohercegovačka Bosanac i Hercegovac.

Ime se odnosi na sve državljane Bosne i Hercegovine, pripadnike zemlji Bosni i Hercegovini, bez razlika u regionalnim, vjerskim ili etničkim/narodnim pripadnostima.

Mnogi građani Bosne i Hercegovine se nazivaju Bosancima uglavnom u nezvaničnom govoru te tamo gdje je takvo opredjeljenje prihvaćeno kao zvanično u većini inostranih država. Neki se čak izjašnjavaju ekskluzivo kao Bosanci i često kad ne žele izraziti svoju etničku pripadnost, ili ako potječu iz miješanog braka. Neki od primjera ljudi koji se izjašnjavaju tako su: Sergej Barbarez, Branko Đurić, Josip Katalinski i Danis Tanović.

Autohtoni Bosanci imaju južnoslavensko porijeklo, a po modernoj novoj i tačnoj državnoj definiciji, Bosanac može biti svako ko ima državljanstvo države Bosne i Hercegovine; time je riječ Bosanac uveliko postala sinonim za sveobuhvatni nacionalni demonim Bosanci i Hercegovci. To uključuje ali nije ograničeno na pripadnike konstitutivnih etničkih/narodnih grupa u Bosni i Hercegovini: Bošnjaka, bosanskih Srba i bosanskih Hrvata. Oni koji žive u manjoj geografskoj regiji Hercegovine se radije identificiraju samo kao Hercegovci u lokaliziranom, regionalnom smislu.

Etničke manjine na ovom području, kao što su Jevreji Židovi, Romi, Albanci, Crnogorci i drugi, mogu uzeti u obzir pridjev bosanski kao promjenu njihove etničnosti npr. bosanski Jevreji da bi se naznačilo mjesto življenja.

Osim toga, znatan broj stanovnika u Bosni i Hercegovini vjeruje da termin Bosanci definira one ljude koji čine određenu kolektivnu grupu kulturni identitet ili etničku grupu.

                                     

1.1. Historija Bosansko kraljevstvo

Bosansko kraljevstvo je raslo i širilo se pod vlašću dinastije Kotromanića, s ciljem pripajanja hrvatskih i srpskih teritorija. Kao posljedica toga, čak i više rimokatolika i pravoslavaca se nastanjuje u okviru granica Kraljevstva, zajedno s pristalicama autohtone Crkve bosanske čiji su počeci i priroda predmet nastavka rasprava među naučnicima. Oni koji pripadaju ovoj sekti kultu su se jednostavno nazivali krstjani kasnije: kršćani. Mnogi učenjaci tvrde da su ti bosanski krstjani maniheistički dualisti povezani s bogumilima iz Bugarske, dok drugi ovu teoriju dovode u pitanje, navodeći kao razlog nedostatak historijskih dokaza. Vlasti i Katoličke i Pravoslavne crkve smatraju Crkvu bosansku heretičkom, te su pokreću snažne prozelitizirajuće kampanje kako bi se njen utjecaj zaustavio. Kao rezultat tih podjela, koherentan dosljedan religijski identitet se nikada nije razvio u srednjovijekovnoj Bosni, kao što se razvio u Hrvatskoj i Srbiji.

                                     

1.2. Historija Osmanlijsko doba

Kako su vijekovi prolazili, Bosansko kraljevstvo je polako počelo slabiti. Postalo je lomljivo usljed povećanog političkog i vjerskog nezajedništva. Do tada, Osmanlije su već stekli uporište na Balkanskom poluotoku. Porazom Srba u Kosovskoj bici i širenjem prema zapadu, Turci na kraju osvajaju cijelu Bosnu i dijelove susjedne Hrvatske. Teritorij koji je djelomice pripadao srednjovijekovnom Kraljevstvu Hrvatske, a dijelom Bosanskom kraljevstvu ostao je pod osmanlijskom vlašću vijekovima, toliko dugo da je počinju nazivati turska Hrvatska kasnije: Bosanska Krajina.

Ovakvi razvoji mijenjaju bosansku historiju, kao i to da mnogi stanovnici počinju primati islam, čineći da složeni bosanski etno-religijski identitet postane još složeniji.Crkva bosanska nestaje, iako su okolnosti njezinog pada bili raspravljani koliko i definiranja njezine prirode i početaka. Neki historičari tvrde da su bosanski krstjani počeli masovno prelaziti na islam, tražeći utočište od katoličkog i pravoslavnog progona. Drugi tvrde da je Crkva bosanska prestala raditi već mnogo desetljeća prije turskih osvajanja. U svakom slučaju, autohtono i različito društvo slavenskih muslimana se razvilo među Bosancima pod osmanlijskom vlašću, koja brzo postaje dominantna. Do ranih 1600-tih, otprilike dvije trećine bosanskog stanovništva je bilo muslimansko.

                                     

1.3. Historija Austro-ugarsko doba

Za vrijeme austro-ugarske okupacije Bosne i Hercegovine u periodu 1878 – 1918. g., Benjámin Kállay, zajednički ministar finansija Carstva i administrator Bosne sa sjedištem u Beču, promovira Bošnjaštvo, politiku koja ima za cilj da kod ljudi u BiH probudi "osjećaj da oni pripadaju velikoj i moćnoj naciji. Politika je zagovarala ideale o pluralističkoj i multikonfesionalnoj bosanskoj naciji, a Bosance je vidjela u budućnosti kako "govore bosanski jezik i podijeljeni su u tri religije sa podjednakim pravima". Politika je pokušala izolirati Bosnu i Hercegovinu od njenih iredentističkih susjeda, Pravoslavne crkve u Srbiji, Katoličke crkve u Hrvatskoj i muslimana iz Osmanlijskog carstva. Carstvo je pokušavalo da obeshrabri koncept hrvatskog ili srpskog nacionalizma, koji se proširio u bosanskohercegovačkim katoličkim i pravoslavnim zajednicama iz susjedne Hrvatske i Srbije sredinom devetnaestog stoljeća. Hrvati i Srbi koji su se protivili imperijalnoj politici i identificirali se sa nacionalističkim idejama, su ignorisali tvrdnje o bosanskoj naciji i umjesto toga ubrajali bosanske muslimane kao dio svojih nacija, koncept koji je odbacivan od većine bosanskih muslimana. Nakon smrti Kállaya, politika biva zapuštena. Do druge polovine 1910-ih, nacionalizam je postao sastavni faktor bosanske politike, sa nacionalnim političkim partijama koje su odgovarale trima grupama koje su dominirale izborima elekcijom.

Naučnici iz SAD-a, Robert J. Donia i John V.A. Fine, su zaključili sljedeće:                                     

1.4. Historija Doba Jugoslavije

U periodu kada je Jugoslavija bila uspostavljena kao nacija, političkom scenom u Bosni i Hercegovini su dominirale srpske i hrvatske politike; niti jedan od ova dva termina, bosanski ili bošnjački, nije bio priznat da identifikuje ljude kao konstitutivni narod. Shodno tome, bosanski muslimani, ili bilo ko se izjašnjavao da ima bosansku/bošnjačku narodnost, su bili svrstavani u jugoslavenskoj statistici stanovništva u kategoriji regionalne pripadnosti. Ova klasifikacija je korištena u posljednjem jugoslavenskom popisu stanovništva provedenom 1991. godine u Bosni i Hercegovini.

Klasifikacije popisa u bivšoj Jugoslaviji su često bile predmet političke manipulacije, jer je prebrojavanje stanovništva kritično za vlast svake grupe. U ustavnim amandmanima iz 1947. g., bosanski muslimani su zatražili opciju Bosanac. Međutim, u popisu 1948. g., dobili su samo izbor da se mogu identificirati kao etnički nedeklarirani Musliman, srpski Musliman ili hrvatski Musliman velika većina je odabrala prvu opciju. U popisu 1953., kategorija "jugoslaven, etnički neopredjeljen" je uvedena; velika većina onih koji su se vodili pod ovom kategorijom su bili bosanski muslimani.

U popisu 1961. g., Bošnjaci ili bosanski muslimani su kategorizirani kao etničke grupe definirane kao jedne od muslimansko-etničkih pripadnosti, ali ne i kao jugoslavenski konstitutivni narod, uz Srbe i Hrvate. 1964. g., Četvrti kongres Bosanske partije je osigurao Bošnjacima pravo na samoopredjeljenje. Godine 1968. na sastanku Bosanskog centralnog komiteta, Bošnjaci su prihvaćeni kao poseban narod, iako se rukovodstvo odlučilo da ne koristi ime Bošnjak ili Bosanac. Dakle, kao kompromis, opcija Muslimana po narodnosti je uvedena kao kategorija u popisu stanovništva iz 1971. g. To je službena kategorija za korištenje od strane Bošnjaka sve do konačnog jugoslavenskog popisa stanovništva iz 1991. g.

                                     

1.5. Historija Moderna era

Godine 1990., naziv Muslimani je zamijenjen pojmom Bošnjaci.

                                     

2. Religija

Bosanci su religiozni kao društvo baš kao što su i multietnični u istom smislu. No, komponente religije i etničnosti nisu isključivo homogene i nezavisne jedna od druge.

Tone Bringa, autorica i antropologistkinja, za Bosnu i Bosance kaže:

"Niti bošnjački, niti hrvatski, niti srpski identitet nije moguće u potpunosti razumjeti uzimajući u obzir samo islam ili kršćanstvo, respektivno, nego se u obzir mora uzeti specifični bosanski kontekst koji je rezultirao zajedničkom historijom i lokalitetom među Bosancima kako islamskih, tako i kršćanskih pozadina."

Prema Bringi, u Bosni postoji jedinstvena, trans-etnička kultura koja obuhvata svačiju etničku pripadnost i čini postojanje različitih vjera, uključujući kršćanstvo i islam sinergijski, tako da zavise jedno o drugom.

Ipak, veliki broj Bosanaca je sekularan svjetovan, trendom ojačao nakon Drugog svjetskog rata u Bosni i Hercegovini, i sličan kao što je bio nekada u komunističkom političkom sistemu Sovjetskog Saveza u kojem su odbacili tradicionalne organizirane religije.                                     

3. Samoizjašnjavanje

U anketi koju je 2007. g. provela Razvojna mreža Ujedinjenih nacija UNDP, 57% onih koji su ispitani su se prvenstveno identificirali po etničkoj pripadnosti, dok se 43% ispitanika izjasnilo samo da su državljani Bosne i Hercegovine Bosanci. Pored toga, 75% ljudi koji su bili anketirani je odgovorilo pozitivno na sljedeće pitanje: "Pored izjašnjavanja o sebi kao Bošnjaku, Hrvatu ili Srbinu, da li se smatrate i građaninom cijele Bosne i Hercegovine?". U istoj anketi, 43% je reklo da se osjećaju kao građanin Bosne i Hercegovine Bosanac u smislu primarnog identiteta, 14% se izjasnilo pripadnicima određenih etničkih ili vjerskih grupa, dok je 41% odabralo dvojni identitet.

                                     

4. Također pogledajte

  • Socijalistička Republika Bosna i Hercegovina
  • Kultura Bosne i Hercegovine
  • Lilium bosniacum
  • Bošnjačko-hrvatski sukob
  • Rat u Bosni i Hercegovini
  • Sandžak oblast
  • Armija Republike Bosne i Hercegovine
  • Bosančica
Free and no ads
no need to download or install

Pino - logical board game which is based on tactics and strategy. In general this is a remix of chess, checkers and corners. The game develops imagination, concentration, teaches how to solve tasks, plan their own actions and of course to think logically. It does not matter how much pieces you have, the main thing is how they are placement!

online intellectual game →