Back

ⓘ Federacija Bosne i Hercegovine                                               

Sretnice

Sretnice je naseljeno mjesto u Bosni i Hercegovini u opštini Mostar koja pripada entitetu Federacija Bosne i Hercegovine. Na popisu stanovništva 1991. u njemu je živjelo 314 stanovnika.

                                               

NK Iskra Bugojno

Klub je osnovan 1946. godine i zvao se Jedinstvo, a godinu dana kasnije je promjenio ime u Iskra. U 1959-oj Iskra je se sjedinila sa Radničkim da bi se jedno vrijeme zvali Bugojno. Klub je uglavnom igrade u nižim ligama, što ga čini jednim od iznenđenja u povijesti jugoslavenskog nogometa. Iskra je dostigla i svoje uspjehe u Drugoj ligi Savezne Jugoslavije. Za njezin veliki uspon zaslužan je jedan gospodarstvenik Bugojanac, političar i športski djelatnik Stjepan Domaćinović poznat kao Kokan. Vrhunac njegovog dugogodišnjeg predsjedništva kluba je bila gradnja stadiona NK Istrke u roku samih ...

                                               

Todor Vujasinović

Rođen je 16. oktobra 1904. godine Tešnju, Bosna i Hercegovina. Posle završene bogoslovije studirao je filozofiju u Parizu, gde se povezao sa klasnim radničkim pokretom i postao član KP Francuske. Po povratku u zemlju 1930. radio je na povezivanju i jačanju partijskih organizacija u Kraljevu, Čačku, Užicu i Kragujevcu. Član Komunističke partije Jugoslavije je od 1930. godine. U toku 1933. i 1934. zajedno sa Blagojem Parovićem je radio na organizovanju i učvršćenju partijskih organizacija u Srbiji. Bio je član Pokrajinskog komiteta KPJ za Srbiju 1934. i 1935. Zbog revolucionarne aktivnosti v ...

                                               

Srbija i Crna Gora

Srbija i Crna Gora, bilo je ime saveza Srbije i Crne Gore, državne zajednice u Europi koja je naslijedila bivšu Saveznu Republiku Jugoslaviju. Graničila se sa Mađarskom, Hrvatskom i Bosnom i Hercegovinom na zapadu, Rumunjskom i Bugarskom na istoku, te Albanijom i Makedonijom na jugu. Srbija i Crna Gora, preostale federalne republike SFRJ, dogovorile su saradnju u određenim političkim područjima npr. odbrambeni savez. Svaka ima svoju ekonomsku politiku i valutu. Zajednica Srbije i Crne Gore nije imala jedinstveni glavni grad; iako je većina ustanova bilo u Beogradu, neke su bile premeštene ...

Federacija Bosne i Hercegovine
                                     

ⓘ Federacija Bosne i Hercegovine

Federacija Bosne i Hercegovine je jedan od dva entiteta koji sačinjavaju Bosnu i Hercegovinu i zauzima 51% teritorije.

Uspostavljeni su Washingtonskim sporazum 11.3. 1994. kojim je završen oružani sukob između HVO i ARBiH. U tom periodu je bila poznata pod neformalnim nazivima muslimansko-hrvatska ili bošnjačko-hrvatska federacija.

Njen glavni organ je bio Ustavotvorna skupština ili Ustavotvorbeni sabor koji je radio sve do oktobra 1996.

                                     

1. Ustroj

Federacija BiH je ustrojena po načelu kantona županija kojih ima 10:

  • Srednjobosanski
  • Sarajevski
  • Tuzlanski
  • Zapadnohercegovački
  • Hercegovačko-neretvanski
  • Bosansko-podrinjski
  • Zapadnobosanski
  • Unsko-sanska
  • Posavski
  • Zeničko-dobojski

Tri kantona su po sastaavu stanovništva većinski hrvatski Zapadnobosanski, Zapadnohercegovački i Posavski, dva su mješovita Srednjobosanski i Hercegovačko-neretvanski, dok su ostali većinski bošnjački.

Glavni grad je Sarajevo, uz Mostar u kome se nalaze sjedište četiri federalna ministarstva.

Na čelu entiteta se nalazi predsjednik te dva potpredsjednika.

Zakonodavnu vlast vrši Parlament Federacije BiH, koji se sastoji od Doma zastupnika 98 zastupnika direktno biranih te Doma naroda čije predstavnike biraju kantonalne skupštine.

Posljednjim ustavnim promjenama, i Srbi su postali konstitutivni narod Federacije, tako da trenutno postoji konstitutivnost sva tri naroda na cijelom području Federacije.

Free and no ads
no need to download or install

Pino - logical board game which is based on tactics and strategy. In general this is a remix of chess, checkers and corners. The game develops imagination, concentration, teaches how to solve tasks, plan their own actions and of course to think logically. It does not matter how much pieces you have, the main thing is how they are placement!

online intellectual game →