Back

ⓘ Čitluk (Bosna i Hercegovina)                                               

Sinj

Sinj je grad koji leži na sjeverozapadnome rubu Sinjskoga polja, u dolini rijeke Cetine, podno stare tvrđave, u Zagori, 35 km udaljen od mora. Glavno je naselje Cetinske krajine. Sinj ima kontinentalnu klimu.

                                               

Zahumlje

Za ostale upotrebe, v. Hum razvrstavanje. Zahumlje je bila južnoslovenska srednjovekovna kneževina koja je obuhvatala južnu Dalmaciju i delove Bosne i Hercegovine do 10. veka. Konstantin Porfirogenit piše da su Srbi u 7. veku naselili druge delove južne Dalmacije, Travuniju i Paganiju. Car Konstantina Porfirogenit bio je savremenik Časlava Klonimirovića, koga Vizantija stalno pomaže. Stoga je Časlav uspio da znatno utvrdi svoju vlast i ojača Srbiju. Car i pisac je naveo i granice tadašnje srpske države. Srbija je tada obuhvatala današnju Bosnu do Plive, Cetine i Livna na zapadu; Travunija ...

                                               

Cetinski dekanat

Cetinski dekanat je teritorijalno-pastoralna jedinica u sastavu Splitsko-makarske nadbiskupije i metropolije. Osnovan je 1834. godine, a ime je dobio po rijeci Cetini po kojoj ime nosi i Cetinska krajina na području koje se nalazi najveći dio župa ovog dekanata. U prošlosti se nazivao Sinjski dekanat po gradu Sinju, političkom, upravnom i kulturnom središtu Cetinske krajine, a određeno vrijeme, prije Drugog svjetskog rata, nazivao se i Triljski dekanat po tadašnjem sjedištu dekanata - Trilju. Danas dekanat ima 22 župe: Bajagić, Bitelić, Budimir, Čaporice, Gala-Gljev, Grad, Hrvace, Otok, Po ...

                                               

Kula Norinska (utvrda)

Kula Norinska je monumentalna utvrda iz 16. stoljeća, uz rijeku Neretvu, nasuprot ušća pritoke Norin po kojoj kula nosi ime, a tik uz magistralnu cestu na ulazu u grad Metković.

                                               

Gospić

Grad Gospić, grad u središnjem dijelu Like, smješten na ocjeditoj zaravni uz rijeku Novčicu. Prostire se na površini od 967 km 2, dimenzija cca 42 km u smjeru jugoistok-sjeverozapad i cca 33 km u pravcu sjeveroistok-jugozapad.

                                               

Priboj

Za ostale upotrebe, v. Priboj razvrstavanje. Priboj je grad i sjedište istoimene opštine u Srbiji, tačnije u Raškoj oblasti. On je na tromeđi izmedju Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore.

                                               

1992

Ovo je članak o godini 1992. Godina 1992 bila je prijestupna godina koja počinje u srijedu, po gregorijanskom kalendaru. Godina početka Rata u Bosni i Hercegovini. UN je proglasila Međunarodnom godinom svemira, povodom 500-godišnjice prvog putovanja Kristifora Kolumba.

                                               

Operacija Medački džep

Operacija Medački džep bila je kratkotrajna vojna operacija od 9. do 17.9. 1993. u kojoj je Hrvatska vojska pokušala vratiti teritorij Republike Srpske Krajine u okolici Gospića natrag pod vlast Hrvatske. Taj džep nalazio se u selu Medak. Uz Operaciju Maslenicu, ovo je jedina bitka koja se je 1993. vodila u sklopu Rata u Hrvatskoj. Hrvatska ofenziva zauzela je džep oko Medaka te protjerala srpske snage nakon nekoliko dana borbe, te je bitka bila taktička pobjeda hrvatske strane, ali je operacija opterećena ratnim zločinima protiv srpskih civila te kratkotrajnim okršajem sa mirotvornim snag ...

                                               

Узовница

Узовница је насеље у Србији у општини Љубовија у Мачванском округу које се налази на реци Дрини, на граници са Босном и Херцеговином. Према попису из 2011. било је 797 становника.

                                               

1857

Ovo je članak o godini 1857. Godina 1857 bila je redovna godina koja počinje u četvrtak po gregorijanskom odn. redovna godina koja počinje u utorak po 12 dana zaostajućem julijanskom kalendaru.

                                               

Dicmo

Dicmo je naziv i za suho i plitko polje u kršu splitske Zagore, a od XX. stoljeća i skupni naziv za naselja na rubu polja, osobito za predio oko bivše Željezničke stanice, župne crkve sv. Jakova i Ane, te Škole. Polje Dicmo je dugo oko 15 kilometara od sjeverozapada Gornje Dicmo do jugoistoka Donje Dicmo, a široko do 2.5 kilometra. Nadmorska visina mu je između 315 i 319 metara. Općina ima površinu od 68 km 2. Na rubovima polja nastalo je sedam većih i više manjih naselja za koja se posljednjih desetljeća rabi skupni naziv Dicmo. Općinu Dicmo čine naselja: Osoje, Kraj, Maretići, Sičane, Su ...

                                               

1998

Godina 1998 bila je redovna godina koja počinje u četvrtak po gregorijanskom kalendaru. Međunarodna godina okeana UNESCO.

Čitluk (Bosna i Hercegovina)
                                     

ⓘ Čitluk (Bosna i Hercegovina)

Čitluk, bh. grad i središte istoimene općine u južnom dijelu Bosne i Hercegovine sa oko 15.000 stanovnika. Jedna je od rijetkih općina u zemlji, koja po broju stanovništva uspijeva zadržati predratno stanje.

                                     

1. Historija

Brotnjo se prvi put u dokumentima spominje prije skoro sedam vijekova. Ono je i u srednjem vijeku bilo povezano saobraćajnicama, a i rimske su ceste prolazile njime. Gradić Čitluk razvija se od kraja 1930-ih godina 20. vijeka u administrativno središte Brotnja. Danas je to mjesto sa srednjom i osnovnom školom, privredno, saobraćajno, sportsko, kulturno i ugostiteljsko središte.

                                     

2. Geografija

Brotnjo je visoravan smještena na jugu-jugozapadu Bosne i Hercegovine. Pruža se uz granicu općine Mostar na sjeveru i sjeveroistoku pa do granica općina Široki Brijeg i Ljubuški na sjeverozapadu i jugu Brotnja.

Vinova loza i duhan su poljoprivredne kulture s kojima su generacije odrastale i od kojih se živjelo. Danas u Čitluku možete uživati u kapljicama vrhunskog i kvalitetnog vina od autohtonih sorti Žilavke i Blatine, i na taj način osjetiti spoj prirode, tradicije i kvalitete. Mediteranska klima, topla ljeta i blage zime omogućuju život kulturama kao što su loza, šipak, smokva, bajam, naranča i maslina, koji daju poseban topao i pitom izgled kraja i ljudi koji u njemu žive.

                                     

3. Znamenite ličnosti

 • Tanja Čilić - Buhač, bivša tenisačica
 • Didak Buntić, prosvjetni i socijalni djelatnik, hercegovački franjevac, graditelj, prosvjetitelj i političar
 • Vladimir Vasilj, hrvatski nogometni vratar
 • Ivica Zubac, košarkaš
 • Tihomir Elez, rođak Marina Čilića
 • Zoran Planinić, košarkaš
 • Martina Zovko, manekenka i model
 • Marin Čilić, hrvatski tenisač Marin Zdenko Čilić
 • Ivan Tolj, hrvatski pjesnik i general
 • Franjo Arapović, bivši košarkaš
 • Bruno Stojić, bivši hrvatski načelnik Odjela obrane Hrvatskog vijeća obrane HVO.
 • Bariša Krasić, košarkaš
 • Marin Šego, rukometaš
 • Ivan Dodig, hrvatski tenisač
 • Mate Bulić, hrvatski hercegovački pop/folk pjevač
                                     

4. Mjesta u općini Čitluk

Bijakovići, Biletići Brdo Biletić Brdo, Biletići, Biletići Polje Biletić Polje, Blizanci, Blatnica, Brzomelj, Crkvina Crkvine, Čalići, Čerin, Čitluk Selo, Dobro Selo, Donja Blatnica, Donji Hamzići, Donji Mali Ograđenik, Donji Veliki Ograđenik, Dragićina, Elezovac, Gornja Blatnica, Gornji Veliki Ograđenik, Gornji Mali Ograđenik, Gradnići, Grmine, Hamzići, Kovačica, Krehin Gradac, Krstine, Krućevići, Međugorje, Mostarsko Cerno, Oborine, Paoča, Podadvor, Potpolje, Rudine, Služanj, Stoci, Stupina, Tepčići, Tromeđa i Vionica.

                                     

5. Vanjske veze

 • Paddy Travel Međugorje
 • Čitluk
 • Trivago.com
 • Hotel Pax
 • Brotnjo-sport.info
 • Goya Tours Međugorje
 • Brotnjo-online.com
 • Hotel Brotnjo
 • Turistička Zajednica Općine Čitluk
 • Bev Turist Međugorje
 • Hotel Villa Via Pacis
 • Općina Čitluk
 • Međugorje Info
 • Booking.com
 • Globtour Međugorje
 • Brotnjo.info
 • Hercegovina Vino-Vinarija Čitluk
 • Duga-Tehna
Free and no ads
no need to download or install

Pino - logical board game which is based on tactics and strategy. In general this is a remix of chess, checkers and corners. The game develops imagination, concentration, teaches how to solve tasks, plan their own actions and of course to think logically. It does not matter how much pieces you have, the main thing is how they are placement!

online intellectual game →