Back

ⓘ Islamska zajednica Bosne i Hercegovine u NDH                                               

Srbi u Hrvatskoj

Srbi su južnoslavenski nacionalnu manjinu u Republici Hrvatskoj. Po popisu stanovništva iz 2001. Srba je bilo 201.631 i činili su 4.54% stanovništva Hrvatske. U odnosu na 1991. godinu, kada ih je bilo 581.663 i kada su u ukupnom broju stanovništva učestvovali sa 12.2%, broj Srba u Hrvatskoj je smanjen za dve trećine. Goleme demografske promene zbile su se usled građanskog rata u Hrvatskoj, a najveći egzodus Srba iz Hrvatske odigrao se tokom Operacije Oluja. Božićnim Ustavom iz 1990. godine Sabor Republike Hrvatske je srpskom narodu ukinuo status konstitutivnog naroda u Hrvatskoj koji im je ...

                                               

1942

Tim na čelu s Harryjem Cooverom patentirao cijanoakrilat, superlepak. Joseph Schumpeter: "Kapitalizam, socijalizam i demokratija". Isaac Asimov izneo tri zakona robotike u priči Runaround. Nacisti tokom godine razrađuju Generalplan Ost, plan masovnog etničkog čišćenja i genocida u srednjoj i istočnoj Evropi, pre svega protiv Slovena, radi kolonizacije Nemaca. Objavljen Camus-jev L’Étranger.

                                               

Sefardi

Sefardi su Jevreji potomci prognanih iz Španije i Portugalije, uglavnom 1492. godine. Njihovi sunarodnici iz Nemačke su Aškenazi. U Bibliji Sefarad se odnosi na Malu Aziju, ali je u srednjem veku doveden u vezu sa Španijom. Taj izraz je u popularnoj upotrebi počeo da označava i Jevreje iz islamskog sveta. Raštrkani na sve četiri strane sveta, među ono malo stvari koje su poneli sa sobom nalazila se njihova bogata kulturna ostavština, melodičan jezik i nostalgične romanse koje su ih vezivale za stari kraj. Sa druge strane, zemlje koje su ih primile raširenih ruku imale su sreću da steknu iz ...

                                               

1889

Godina 1889 bila je redovna godina koja počinje u utorak po gregorijanskom, odn. redovna godina koja počinje u nedjelju po 12 dana zaostajućem julijanskom kalendaru.

                                               

2016

Za ostala značenja, v. 2016 razvrstavanje. Godina 2016. je prijestupna godina koja počinje u petak, po gregorijanskom kalendaru. Međunarodna godina mahunarki.

                                               

1990

Godina 1990 bila je redovna godina koja počinje u ponedjeljak. Godina prvih višestranačkih izbora u Jugoslaviji od 1945. i početak institucionalnog razilaska njenih naroda i republika.

                                               

1996

Godina 1996 bila je prijestupna godina koja počinje u ponedjeljak po gregorijanskom kalendaru. Od UN je bila označena za Međunarodnu godinu za iskorenjivanje siromaštva.

                                     

ⓘ Islamska zajednica Bosne i Hercegovine u NDH

Islamska vjerska zajednica u Bosni i Hercegovini sa sjedištem u Sarajevu je nakon uspostave NDH zauzela lojalan stav prema ustaškoj državi, što je najviše demonstrirao sam tadašnji reis-ul-ulema Fehim Spaho. Ipak, čim su počeli masovni progoni Srba po Bosni, muslimanski vjerski velikodostojnici i ugledni građani organizovali su potpisivanje rezolucija po većim gradovima Bosne i Hercegovine, kojima se osuđuju ustaška zvjerstva i zahtijeva njihovo obustavljanje.

Dana 12. listopada 1941. godine pojavila se rezolucija koju je potpisalo oko sto sarajevskih muslimana sačinjena na prijedlog glavnog odbora "El Hidaje", društva islamske uleme. Rezolucija konstatuje teško stanje muslimana u Bosni i Hercegovini, osuđuje nasilja prema Srbima i Židovima, odbacuje odgovornost muslimana za počinjena zlodjela i istovremeno osuđuje one muslimane - "neodgovorne elemente", koji su učestvovali u nasiljima. Potpisnici Rezolucije formulisali su na kraju zahtjeve, među kojima su najvažniji: uspostavljanje "sigurnosti života, časti, imovine i vjere za sve građane u državi bez ma kakvih razlika", kao i da ubuduće spriječe "ma kakve akcije koje će po svojoj naravi izazivati pobune i krvoprolića u narodu". No, od ove i sličnih rezolucija nije bilo niti njihovim potpisnicima velike štete, niti Srbima neke koristi.

Kada su ubrzo počeli masovni pokolji muslimana od četnika u istočnoj Bosni, većina uleme muslimanskih vjerskih poglavara se počela udaljavati od ustaša, ali istovremeno približavati okupatoru, tražeći od njega zaštitu za muslimanski narod. Konzervativni kao i njihove katoličke i pravoslavne kolege, imami nisu ni pomišljali da se uključe u narodnooslobodilački pokret, kojeg su smatrali bezbožničkim. Mnogi imami bili su zapovjednici od okupatora naoružane seoske Muslimanske milicije, a uzeli su i vidnog učešća u formiranju 13. SS "Handžar" divizije u proljeće 1943. Populisanju ove divizije među ulemom doprinijela je i posjeta velikog muftije jerusalemskog El-Huseinija Sarajevu, travnja 1943., koji je tom prilikom islamske vjerske prvake uvjeravao u neophodnost stvaranja ove divizije.

Free and no ads
no need to download or install

Pino - logical board game which is based on tactics and strategy. In general this is a remix of chess, checkers and corners. The game develops imagination, concentration, teaches how to solve tasks, plan their own actions and of course to think logically. It does not matter how much pieces you have, the main thing is how they are placement!

online intellectual game →