Back

ⓘ Brod (Bosna i Hercegovina)                                               

Husein-begova džamija u Bosanskom Brodu

Husein-begova džamija u Bosanskom Brodu, nalazi se u centru naselja i općine Bosanski Brod, Bosna i Hercegovina. Zajedno sa haremom, proglašena je za nacionalni spomenik BiH.

                                               

Slavonski Brod

Slavonski Brod, grad u Hrvatskoj, industrijsko, kulturno, upravno, sudsko i financijsko središte Brodsko-posavske županije, po veličini i značaju drugi najveći grad u Slavoniji.

                                               

Panonija Sekunda

Panonija Druga ili Panonija Sekunda je bila provincija unutar poznog Rimskog carstva, nastala usitnjavanjem stare provincije Panonije, odnosno Donje Panonije. Panonija Sekunda Formirana je 296. godine tokom vladavine cara Dioklecijana. Glavni grad provincije je bio Sirmijum, odnosno današnja Sremska Mitrovica. Panonija Sekunda je sadržala delove današnjih država Srbije, Hrvatske, kao i Bosne i Hercegovine.

                                               

Milan Amruš

Milan Amruš bio je hrvatski liječnik i političar Medicinu je završio na Jozefinskoj akademiji u Beču. Kao vojni liječnik i izvjestitelj za zdravstvo i veterinarstvo Zemaljske vlade u Sarajevu, postavlja temelje modernoj zdravstvenoj službi u Bosni i Hercegovini, a zatim u Institutu za patologiju u Beču. Završivši i studij prava, vrativši se u Zagreb, aktivno se bavi politikom kao član "Neodvisne narodne stranke", čiji su članovi zvani obzoraši, i biva izabran za narodnoga zastupnika u Hrvatskom saboru. Gradonačelnik Zagreba bio je od 1890. do 1892. i od 1904. do 1910. Za to vrijeme Zagreb ...

                                               

Katedralna crkva u Trebinju

Katedralna crkva u Trebinju posvećena je rođenju Blažene Djevice Marije – Katedrala Male Gospe, proglašena je za nacionalni spomenik BiH. Nacionalni spomenik sastoji se od objekta Katedralne crkve, postojećeg zvonika i pokretnog naslijeđa.

                                               

12. 7.

1920. - je zvanično otvoren Panamski kanal, šest godina nakon što je kroz njega prošao prvi brod. 927. - Ethelstan Sjajni, kralj Wessexa, formalno ujedinjuje anglosaksonska kraljevstva u Kraljevinu Englesku. 1941. - nakon napada Nemačke na SSSR u Drugom svetskom ratu, sovjetska vlada i Velika Britanija potpisale su u Moskvi sporazum o uzajamnoj pomoći i zajedničkoj borbi protiv nacističke Nemačke. 2001. - SAD su objavile crnu listu zemalja koje nisu započele borbu protiv trgovine ljudima. Na tom spisku nalaze se 23 zemlje, uključujući Izrael, Grčku i Saudijsku Arabiju. 2001. - bivši bugars ...

                                               

Brodska Tvrđa

Brodska tvrđa je barokna utvrda u Slavonskom Brodu, podignuta na inicijativu Eugena Savojskog uz rijeku Savu tokom 18. vijeka. Svojevremeno jedna od najvećih utvrda prema Osmanskom Carstvu, danas je spomenik nulte kategorije u čijim su obnovljenim dijelovima smješteni; klasična gimnazija Marijan Lanasović, Skupština i Poglavarstvo Slavonskog Broda i Galerija Ružić.

                                               

Manastir Zavala

Manastir Zavala je posvećen Vavedenju Presvete Bogorodice. To je manastir Srpske pravoslavne crkve i nalazi se u naselju Zavala, opština Ravno, Bosna i Hercegovina. Crkva zavalska je iz 13. vijeka sudeći po pečatu iz 1271.g. Nalazi se na početku zavalske vale, s jugozapadne strane Popova Polja, pod brdom Ostrogom.

                                               

Katarinski sajam

Katarinski Sajam obrtništva, malog i srednjeg poduzetništva je tradicionalni sajam koji se održava svake godine od 24.11. do 28.11. u Slavonskom Brodu. Sajam već godinama predstavlja jedan od prepoznatljivih simbola grada Slavonskog Broda, koji promiče njegove gospodarske potencijale, turističku ponudu i osobnost, ne samo u nacionalnim okvirima nego i znatno šire. Sajmom se spajaju višestoljetna sajamska tradicija s modernim trendovima u proizvodnom i uslužnom obrtništvu i malom poduzetništvu. Sajam je prvi puta održan 1769. godine, neprekidno je održavan sve do početka Drugog svjetskog ra ...

                                               

Rastušje

Geografska širina 45°1214”N, geografska dužina 15°3718”E, nadmorska visina 139 m. Rastušje je naselje u općini Podcrkavlje u Brodsko-Posavskoj županiji. Smješteno je nedaleko od Slavonskog Broda, na južnim padinama Dilj-gore, u mikroregiji Prigorja planinskoga niza Psunj – Požeška gora – Dilj-gora Slavonskoga međurječja, 3 km jugoistočno od naselja Podcrkavlja. Ima 279 stanovnika po popisu stanovništva iz 2001. godine, a površina mu je 4.08 km 2, uglavnom pod oranicama i šumama. Gospodarsku osnovu čine poljodjelstvo, šumarstvo, vinogradarstvo, stočarstvo, trgovina i ugostiteljstvo. Nalazi ...

                                               

1500

Ovo je članak o godini 1500. Godina 1500 bila je prijestupna godina koja počinje u srijedu. Zbog izraza "време и времена и по времена" tj. "jedno vrijeme i dva vremena i polovicu vremena" Knjiga Otkrivenja 12:14, mnogi hrišćani su smatrali da ova godina donosi smak sveta.

                                               

14. 9.

1812. - Francuske trupe pod Napoleonom Bonapartom ušle u Moskvu, kojoj je u tom trenutku izbio veliki požar. 1930. - Nacional-socijalistička partija Adolfa Hitlera postala druga partija po veličini u nemačkom parlamentu. 1829. - Potpisan Jedrenski mirovni ugovor kojim je okončan rusko-turski rat. Srbija na osnovu Jedrenskog mira 1830. dobila hatišerif o samoupravi, a Grčka nezavisnost. 1939. - Helikopter "VS-300" ruskog konstruktora Igora Ivanoviča Sikorskog, koji je emigrirao u SAD, izveo prvi uspešan let. U Kongu izvršen vojni udar pod vođstvom pukovnika Žozefa Mobutua, a premijer Patris ...

Brod (Bosna i Hercegovina)
                                     

ⓘ Brod (Bosna i Hercegovina)

Brod, grad i središte istoimene opšine na krajnjem sjeveru Bosne i Hercegovine, na desnoj obali rijeke Save. Na lijevoj obali Save, u Hrvatskoj, se nalazi Slavonski Brod. Administrativno pripada Republici Srpskoj. Tradicionalno je bio ekonomsko i kulturno središte Bosanske Posavine.

                                     

1. Istorija

Istorija naselja na području današnjeg Broda datira iz bronzanog doba prethistorije oko 1600. godine stare ere. Na mjestu na kojem se danas nalazi jedan dio postrojenja Rafinerije nafte "Brod", pod zemljom se mogu naći ostaci relativno velikog naselja iz prethistorije. To mjesto je narod nazivao Pekaruša.

Rimljani su također ostavili tragove svog prisustva na tom području. Na mjestu današnjeg Broda postojalo je gradsko naselje koje su Rimljani zvali Marsonia. Marsonia nije bila samo civilno i trgovačko naselje nego je imala i utvrđenje. Glavnina stare Marsonije nalazila se na mjestu današnjeg slavonskobrodske tvrđave, a dio naselja je bio i na desnoj strani.

Prvo pisano spominjanje Broda datira iz 365. godine nove ere. Po redu starosti, u okolini Broda na prvom mjestu su Vinska i Liješće koji se u izvještaju Marijana Maravica spominju 1648. godine. Sam Bosanski Brod se prvi put spominje u pisanom dokumentu kao Turski Brod 1691. godine.

Te godine je naime Austrijska vojska zauzela Slavonski Brod tako da je to bio povod podizanju tvrđave i naselja na desnoj obali. Nakon što je tvrđava bila sagrađena bila je ubrzo potom razorena i nije više nikad poslije toga obnovljena. Poslije rata vođenog na tim prostorima, mirom u Požarevcu 1718. godine uspostavljena je granica. Brod je pripao Austriji.

Jedinstveni Brod je nakon mira 1739. godine podijeljen u dvije administracije bosansku i slavonsku kada je rijeka Sava postaje granicom između Bosanskog pašaluka i Austrije. Oko 1850. godine u Bosanskom Brodu bilo je već 700 stanovnika. Neke od starih brodskih porodica su Sokolovići, Milusići, Kostići, Hadžizulfići, Hadžisejdići, Mujkanovići, Hodžići, Hadžiagići.

Bosanski Brod je doživio značajan napredak u prvim godinama 19. stoljeća. Bosanski Brod je bio trgovački centar u to doba. Napoleonovim slomom, Brod se vratio svojoj realnoj svakodnevnici i nije više bio tako važan. U ranu jesen 1878. godine naselje na desnoj obali Save je službeno prozvano Bosanski Brod.

Na Berlinskom kongresu 1878. godine Austriji je dodijeljen mandat da preuzme upravu u Bosni. Tada postaje i Bosanski Brod dio Austrougarske monarhije. Sa tom godinom su povezani i počeci školstva u Bosanskom Brodu. Prva javna biblioteka u Bosanskom Brodu osnovana je 1889. godine pri Narodnoj osnovnoj školi. Poznata sarajevska trgovačka porodica Hadži-Ristić osniva i prvu novčanu ustanovu 1859. godine. Nakon uspostavljanja Austrougarske monarhije nad područjem Bosne, Bosanski Brod postaje glavni punkt za promet monarhije sa ostalim pokrajinama.

Željeznička stanica sagrađena je 1896. godine po nacrtu arhitekte Hansa Niemezceka. Stanica je otvorena 1897. godine. Uzor za ovu građevinu graditelj je potražio u dalekom Afganistanu u pseudomaurskom stilu. Stanica je do temelja razorena u velikom napadu na Brod 19. januara 1945. godine. U Sarajevu su sačuvani kompletni planovi ove građevine. Željeznička stanica u Bosanskom Brodu je bila sve do kraja Drugog svjetskog rata, najveći prometni čvor u BiH. Dana 15. jula 1897. krenuo je prvi voz iz Bosanskog Broda prema Derventi i Žepču. Stara rimokatolička crkva Sveti Ilija bila je sagrađena 1860. godine, a nakon podizanja nove crkve 1907. godine bila je pregrađena kao stambeni objekt. Srpska pravoslavna crkva sagrađena je 1894. godine, a džamija je bila sagrađena 1909. godine. O staroj džamiji nema podataka, ali se svakako zna da je bila sagrađena u 18. stoljeću.

Bosanski Brod je zahvaljujući trgovcima u Slavonskom Brodu dobio 1860. godine i prvu petrolejsku lampu u cijeloj BiH. Druga interesantna činjenica je da je 1923. godine Rafinerija nafte uspjela nabaviti auto Ford i to je ujedno bio prvi auto u Bosanskom Brodu. Prvi aeromiting u Bosanskom Brodu je bio 1912. godine. Aeromiting u Brodu je bio priređen samo devet godina nakon što se prvi avion podigao iznad zemlje.

Brod je izuzetno teško stradao u ratu u BiH. Početkom 1992. godine, još prije početka ratnih operacija u ostalim dijelovima BiH, na području Bosanskog Broda su se vodile borbe između JNA i hrvatskih snaga koje su pokušale presjeći tzv. Posavski koridor. Bosanski Brod je došao pod hrvatski nadzor i tamo ostao sve do jeseni iste godine kada su ga preuzele snage Republike Srpske.

Nakon toga je Bosanski Brod službeno nosio naziv Srpski Brod, ali mu je odlukom Ustavnog suda Bosne i Hercegovine vraćeno ime Bosanski Brod. 2009 je grad preimenovan u Brod.

                                     

2. Stanovništvo

Po posljednjem službenom popisu stanovništva iz 1991. godine, općina Bosanski Brod imala je 33.962 stanovnika, raspoređenih u 23 naselja.

Naseljena mjesta su:

Bosanski Brod, Brodsko Polje, Brusnica Mala, Brusnica Velika, Donja Barica, Donja Močila, Donja Vrela, Donje Kolibe, Donji Klakar, Gornja Barica, Gornja Močila, Gornja Vrela, Gornje Kolibe, Gornji Klakar, Grk, Koraće, Kričanovo, Kruščik, Liješće, Lugovi, Novo Selo, Sijekovac, Unka, Vinska i Zborište.

                                     

3. Politika

 • Predsjednik Skupštine: Ismet Đuherić
 • Načelnik: Milovan Čerek

Političke stranke Ukupan broj mjesta: 25

 • Hrvatska koalicija 4
 • Narodna stranka Radom za boljitak 1
 • NS Pokret za Brod 1
 • Socijalistička partija Republike Srpske SP 5
 • Partija demokratskog progresa PDP 3
 • Demokratska Narodna Stranka DNS 1
 • Srpska radikalna stranka Republike Srpske 1
 • Socijaldemokratska partija BiH 1
 • Savez nezavisnih socijaldemokrata Republike Srpske SNSD 4
 • Samostalni odbornik 1
 • Srpska demokratska stranka SDS 3

Na lokalnim izborima 2008. god dogodile su se promjene u smislu da je Srpska demokratska Stranka izgubila politicki uticaj i svela se na svega tri odbornika. Novi načelnik Milovan Čerek uspio je pobijediti na izborima zahvaljujući ponajprije savezu sa pet stranaka od kojih je najjača stranka SNSD.

                                     

4. Privreda

Rafinerija nafte "Bosanski Brod"

Rafinerija u Brodu je osnovana 1892. Proces proizvodnje sirove nafte započeo je 1927. Standard oil preuzima proizvodnju sve do Drugog svjetskog rata. Poslije rata rafineriju je nacionalizirala tadašnja vlast. Godišnja proizvodnja je 5.000.000 tona sirove nafte u dvije linije. Obje linije su radile neovisno jedna o drugoj. Rafinerija je imala mogućnost skladištenja kapaciteta od 680.000 cub. metara. Priključena na jadranski naftovod koji se proteže obalom rijeke Save Sisak-Brod-Beograd i koji ima priključak za Mađarsku. Transport proizvoda se vrši cestom, prugom i rijekom Savom, te naftovodom Brod-Opatovac Hrvatska. Mješovita proizvodnja je sadržala benzin, materijale za hemijsku i petrohemijsku industriju, baze uljnih destilata, bitumen i srodni produkti. Tržište se sastojalo od SFRJ i izvoza. Od 1992. godine, početkom ratnih djelovanja, na području općine, rafirenija doživljava ozbiljna oštećenja koja se procjenjuju na 123.000.000$.                                     

5. Sport

NK Mladost iz Kričanova osnovana daleke 1950 godine, ostvarila je velike rezultate za jedan seoski klub. Ruševine stadiona koji je bio sagrađen uoči rata i danas svjedoče o snazi kluba.

                                     

6. Slavni ljudi

 • Duško Trifunović, bosanskohercegovački književnik i tekstopisac
 • Nina Komel, magistar umjetnosti
 • Siniša Knežević, profesor filosofije, pisac
 • Zoran Šukurma, mladi fizičar učenik opšte gimnazije "Nikola Tesla" u Brodu
 • Halid Demirović, rukometni trener
 • Ivo Križanović, profesor i političar
 • Zdravko Zovko, rukometni trener
 • Ismet Đuherić, vojno lice,komandant
 • Slaven Trifunović, bubnjar Metalike
 • Sara Jaćimović, šahistkinja
 • Petar Kostadinović, bivši nogometaš
 • Nebojša Vinketa, Diplomirani slikar, profesor likovne kulture
 • Dragana Ristić, karatistkinja prvakinja europe
 • Dejan Kojić, bivši nogometaš
 • Ljubomir "Ljupko" Petrović, poznati nogometni trener prvak Evrope s Crvenom Zvezdom iz Beograda
 • Miroslav Gojković, profesor filosofije, pisac
 • Bojan Petrić, nogometaš
 • Ljijana Molnar Talajić, operna diva
 • Edin Mujčin, bivši nogometaš


                                     

7. Brodska himna

Nekad u davno doba preko dalekih gora prvo je ovamo dosla šarena ptica roda Dugo je kružila sama iznad ove ravnice izmedu Vučijaka i gore Motajice.

Stizali sa svih strana iz svog starog kraja, kroz mnoga vremena burna do novog zavičaja. Slušali bajke ljudi nošeni letom ptice izmedu Vučijaka i gore Motajice.

Džinovske rasle šume, bujala barska trava, pričali bajke o svijetu velika mutna Sava. Slušali bajke ljudi nošeni letom ptice izmedu Vučijaka i gore Motajice.

                                     

8. Vanjske veze

 • www.nasgrad.com
 • Brodski portal
 • www.bosanskibrod.info
 • "Rafinerija nafte Brod" a.d.
 • Službene stranice Općine Brod
 • iBrod.org
 • Posavska Televizija
 • www.kolibe.org
Free and no ads
no need to download or install

Pino - logical board game which is based on tactics and strategy. In general this is a remix of chess, checkers and corners. The game develops imagination, concentration, teaches how to solve tasks, plan their own actions and of course to think logically. It does not matter how much pieces you have, the main thing is how they are placement!

online intellectual game →