Back

ⓘ Odžak (Bosna i Hercegovina)                                               

Lalića kula

Graditeljska cjelina Lalića kula sa dvorima u Ljubuškom smještena je na jugoistočnoj padini brda Buturovice, u mahali na istočnom periferiji grada Ljubuški, sa južne strane starog puta prema Starom gradu Ljubuškom.

                                               

Zildžića kuća

Zildžića kuća nalazi se u podnožju planine Igman 1 km sjeverno od Vrela Bosne, na udaljenosti 3 km od opštine Ilidža, Bosna i Hercegovina. Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika, na sjednici održanoj od 29. januara do 04. februara 2008. godine, donijela je odluku da se Zildžića proglasi za nacionalni spomenik BiH. Ovu odluku Komisija je donijela u sljedećem sastavu: Zeynep Ahunbay, Amra Hadžimuhamedović, Dubravko Lovrenović, Ljiljana Ševo i Tina Wik.

                                               

Demografija Višegrada

internet - izvor, "Popis po mjesnim zajednicama" - po mjesnim.pdf Knjiga: "Nacionalni sastav stanovništva - Rezultati za Republiku po opštinama i naseljenim mjestima 1991.", statistički bilten br. 234, Izdanje Državnog zavoda za statistiku Republike Bosne i Hercegovine, Sarajevo.

                                               

Демографија Вишеграда

Књига: "Национални састав становништва - Резултати за Републику по општинама и насељеним мјестима 1991.", статистички билтен бр. 234, Издање Државног завода за статистику Републике Босне и Херцеговине, Сарајево. интернет - извор, "Попис по мјесним заједницама" -

                                               

Evgenije Letica

Evgenije je rođen 1858. godine u Plaškom pod imenom Manojlo. Osnovnu školu i nižu gimnaziju završio je u rodnom mestu i Ogulinu. Gimnaziju je završio u Sremskim Karlovcima, a potom je studirao pravne nauke u Beču, Gracu i Zagrebu, gde je položio sva tri državna ispita. Kao pravnik radio je 1884. godine u Sremskoj Mitrovici. Sledeće godine prelazi u Sarajevo, gde ostaje u državnoj službi do 1892. godine. Te godine napušta državnu službu i odlazi u Zagreb, radeći kao pravni referent kod tamošnje Hipotekarne banke.

                                               

Lista turcizama u srpskohrvatskom jeziku

Popis turcizama odnosno orijentalizama u srpskohrvatskom jeziku. Pojam turcizma ili orijentalizma podrazumijeva sve riječi koje su ušle u upotrebu ovog jezika na vremenskoj crti koja otprilike ide od 1389. do 1913. godine, u nekim krajevima više a u nekim nešto manje. U popisu, prva je riječ u srpskohrvatskom sustavu, druga riječ poslije crtice je turska, a pritom slijede arapska i/ili perzijska izvorna riječ i neke nužne napomene.

Odžak (Bosna i Hercegovina)
                                     

ⓘ Odžak (Bosna i Hercegovina)

Odžak je grad i središte istoimene općine na krajnjem sjeveru Bosne i Hercegovine. Pripada Bosanskoj Posavini, odnosno Posavskom kantonu Federacije BiH. Grad je 1991. brojao oko 7.600 stanovnika.

                                     

1. Stanovništvo

Po posljednjem službenom popisu stanovništva iz 1991. godine, općina Odžak imala je 30.651 stanovnika, raspoređenih u 14 naselja.

Naseljena mjesta su:

Ada, Donja Dubica, Donji Svilaj, Gnionica, Gornja Dubica, Gornji Svilaj, Jošavica, Novi Grad, Novo Selo, Odžak, Osječak, Posavska Mahala, Potočani, Potočanski Lipik, Prnjavor, Prud, Srnava, Svilaj, Trnjak, Vojskova, Vrbovac i Vrbovački Lipik.

                                     

2. Historija

Današnji grad Odžak se pominje u povijesnim zapisima od 1593. godine kao manje naselje i utvrda Jukić, 1850. godine. Te godine je u Bosni sultanovim fermanom uveden odžakluk s pravom nasljeđivanja koji su se dodjeljivali zapovjednicima turske vojske. Miralem-begu je ovaj kraj dodijeljen kao odžak posjed i on je izgradio malu utvrdu koristeći ostatke ruševina starog rimskog grada. Nakon njegove smrti taj posjed je naslijedio njegov sin Ibrahim i u to vrijeme Odžak predstavlja veće naselje i graničnu utvrdu s manjim brojem graničara.

U historijskim zapisima stoji da je austrijska vojska u nekoliko navrata prelazila rijeku Savu i osvajala Odžak sve do potpisivanja Beogradskog mira 1739. godine, kada je uspostavljena nova granica Bosne duž rijeke Save. Sljedećih 100 godina Odžak je proveo u miru i kulturnom i ekonomskom napretku. Urbana struktura grada zasnivala se na principu organizacije stambenih grupacija-mahala, povezanih s poslovnim zonama. Izgrađena je i drvena džamija, nazvana Drvenija koja je kasnije bila spaljena.

Uspostavljanjem austro-ugarske vlasti 1878. godine u Bosni i Hercegovini nastaje i novi period za Odžak. Uvodi se novi kapitalistički način privređivanja i novi način građenja koji podrazumijeva izgradnju visokih zgrada u kojima je objedinjen poslovni prostor u prizemlju i stanovanje na katu. Gradi se čvrstim materijalom ciglom po novim propisima, koji uvode regulaciju ulica i građevinsku liniju.

Austrougarski period je period intezivne gradnje, čime nova uprava zadovoljava potrebe vlasti i potrebe stanovništva. Kulturni razvoj Bosne i Hercegovine nije zaostajao u odnosu na druge pokrajine Austro-Ugarske monarhije. Arhitektura eklektike u Bosni i Hercegovini dala je brojna i kvalitetna ostvarenja u smislu interpretacije europskih stilova. Eklektički metod formiranja arhitektonskog izraza u Bosni stvorio je interpretaciju potpuno nove teme, tzv. orijentalni slog, maurska athitektura ili pseudoorijentalni izraz. Što znači da je u suštini eklektički metod usmjeren ka orijentalnoj građevinskoj baštini. Maursko doba u Španjolska 7. - 10. stoljeće postaje izvor ideja i inspiracije austrougarskim arhitektima koji su djelovali na prostorima Bosne i Hercegovine. Među svjetski poznatim spomenicima ovog razdoblja u Španjolskoj najdominantnije mjesto zauzima Alhambra ili Crvena tvrđava u Granadi, el Mesquita u Cordobi, itd. Najznačajnije građevine pseudomaurskog izraza u BiH su zgrada Vijećnice u Sarajevu, izgrađena 1896. godine, projektanta Ćirila Ivekovića, zgrada Željezničke stanice u Bosanskom Brodu, projektanta Niemeczeka, Vijećnica u Brčkom Vitek, 1902., Željeznička stanica na Bistriku, Gimnazija u Mostaru.U istom eklektičkom izrazu građena je i Administrativna zgrada u Odžaku. Administrativna zgrada ili "Mala vijećnica" završena je s izgradnjom 1903. godine o čemu svjedoči i natpis iznad ulaznih vrata: "Beledija 1903". Beledija znači administrativno sjedište teritorijalne jedinice u kojem su smješteni i stambeni prostori upravnika te teritorijalne jedinice.

Odžak je nakon prvog svjetskog rata 1918. godine postao dijelom Kraljevine SHS. Za vrijeme drugog svjetskog rata, u aprilu 1941. Odžak je dopao pod vlast NDH.

Krajem rata, početkom maju 1945. se oko Odžaka utvrdio dio jedinica NDH i drugih pro-osovinskih formacija iz tadašnje Jugoslavije kojemu nije uspjelo povlačenje na zapad nakon proboja srijemskog fronta. One su u okruženju nastavile pružati otpor partizanskim jedinicama čak i nakon kapitulacije Njemačke. Prvotni pokušaji likvidacije odžačkog džepa nisu uspjeli, da bi Odžak pod nadzor partizana došao tek 25.5. 1945. Često se navodi da je Odžak posljednje mjesto na kojem su sile Osovine u Evropi pružale organizirani otpor.

Početkom 1992. godine, za vrijeme rata u BiH, Odžak su zaposjele hrvatske snage. Odžak, zajedno uz Orašje, uspio održati pod hrvatskim nadzorom čak i kada su ostatak Bosanske Posavine zauzele bosanskosrpske snage. Dejtonskim mirovnim ugovorom je područje prošireno te postalo dio Federacije BiH.

                                     

3. Slavni ljudi

 • Musa Ćazim Ćatić
 • Zahid Šogorović, poznati navijač reprezentacije Bosne i Hercegovine
 • Velibor Čolić
 • Mario Mandžukić, poznati nogometaš
 • Meho Puzić, poznati pjevač sevdalinke
 • Ivo Iličević, nogometaš
 • Alija Izetbegović
                                     

4. Spomenici i znamenitosti

U centru Odžaka se nalazi Beledija ili mala gradska vijećnica općinska zgrada izgrađena 1903. godine od strane Austro-Ugarske Monarhije. Beladija je zaštićeni nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine.

                                     

5. Zanimljivosti

Zanimljivo je spomenuti da je Alija Izetbegović zapravo rođen u Odžaku, a ne u Bosanskom Šamcu, kako to službeni podaci tvrde.

Roditelji Alije Izetbegovića su imali posjed begluk u Odžaku, pa je majka rodila Aliju baš na tom posjedu u Odžaku. Tu su međutim boravili samo par mjeseci, da bi se nakon toga vratili u Bosanski Šamac.

                                     

6. Vanjske veze

 • ODŽAK - AGRAM d.d.
 • Srednja škola Pere Zečevića Odžak
 • Posavska Televizija
 • Garevac Info Portal
 • "Prevoz turist" Odžak
 • Moto klub Night Riders Odžak
 • Radio Odžak
 • Hotel Euro Odžak
 • Odžak Blogger
 • Kantonalni sud u Odžaku
 • Općina Odžak
 • Udruga ŽIVOT - Odžak
 • Kuća nade - Odžak
 • Župa Glavosjeka sv. Ivana Krstitelja Odžak
Free and no ads
no need to download or install

Pino - logical board game which is based on tactics and strategy. In general this is a remix of chess, checkers and corners. The game develops imagination, concentration, teaches how to solve tasks, plan their own actions and of course to think logically. It does not matter how much pieces you have, the main thing is how they are placement!

online intellectual game →