Back

ⓘ Bugojno                                               

Turbe (grobnica)

Turbe je turski termin za grobnicu, obično bogatijeg, poznatijeg čovjeka. Nadgobna je građevina, spomenik, obično kvadratne ili hekogonalne kao i oktogonalne osnove. Natkriveno, ponekad ograđeno i sa nekom građevinom pored, česmom ili džamijom zadužbinara. Ovakve građevine su od punih zidova, sa olovnom kupolom. Česti su primjeri da su podizana i na grobljima. Otvorena turbeta imaju 4-6 kamenih stubova, spojenih zidanim lukovima. Oni nose nizak osmostrani ili šestostrani cilindrični dio sa prozorima. Turbe zatvorenog tipa je slično džamijama. U Bosni i Hercegovini nakon osmanlijskih vremen ...

                                               

Wels

Wels nalazi se u Hausruckviertelu na nadmorskoj visini od 317 metara. Od sjevera do juga proteže se 9.5 km, od zapada prema istoku preko 9.6 km. 3.4% površine je prekriveno šumom, 23.5% se koristi za poljoprivredu.

                                               

Slobodne teritorije u Narodnooslobodilačkom ratu

Slobodne teritorije ili partizanske republike je bio naziv za oslobođene teritorije na području Jugoslavije pod kontrolom Narodnooslobodilačkog pokreta, tokom Drugog svetskog rata, od 1941. do 1945. godine. Najpoznatije privremene partizanske slobodne teritorije bile su: Bihaćka republika Drvarska republika Užička republika Fočanska republika Na ovim teritorijama nalazile su se jedinice Narodnooslobodilačke vojske i delovala je narodna vlast Narodnooslobodilački odbori, kao i organizacije - Komunističke partije Jugoslavije, Saveza komunističke omladine Jugoslavije, Ujedinjenog saveza antif ...

                                               

31. 10.

1892. - Rođen ruski velemajstor Aleksandar Aljehin, jedan od najvećih u istoriji šaha. Bio je svjetski prvak od 1927. kada je pobijedio Kubanca Kapablanku do 1935. kada je izgubio od Holanđanina Evea. Titulu svjetskog prvaka ponovo je stekao pobjedivši Evea u revanšu 1937. i zadržao je do smrti 1946. 1971. - U Švicarskoj su na izborima za Nacionalno vijeće prvi put smjele sudjelovati i žene. 1999. - Šahisti sarajevske Bosne po drugi put postali klupski prvaci Evrope, nakon što su u finalnom meču u Bugojnu savladali zemunski Agrouniverzal rezultatom 3.5:2.5. 1517. - Martin Luther u Wittenbe ...

                                               

Mahmut Bušatlija

Mahmut Bušatlija Buš, učesnik Narodnooslobodilačke borbe i narodni heroj Jugoslavije. Rođen je 17. februara 1915. godine u Bugojnu. Pre Drugog svetskog rata je studirao na Pravnom fakultetu u Beogradu. Bio je jedan od organizatora i rukovodilaca revolucionarnog studentskog pokreta na Beogradskom univerzitetu. Bio je član Uprave Udruženja bosanskohercegovačkih studenata "Petar Kočić". Član Komunističke partije Jugoslavije KPJ je od 1937. godine, a od 1939. je bio član rukovodstva Univerzitetskog komiteta KPJ. Učesnik Narodnooslobodilačke borbe je od 1941. godine. Posle Majskog savetovanja C ...

                                               

Bačka Palanka

Bačka Palanka je grad u Srbiji, odnosno Vojvodini, koji se nalazi na lijevoj obali Dunava, na 45.15° North, 19.24° East. Prema popisu iz 2002. godine grad je imao 29.449 stanovnika, a opština Bačka Palanka 60.966 stanovnika.

                                               

Ante Raštegorac

Ante Raštegorac je bio jugoslavenski partizanski borac i komunistički političar, te narodni heroj Jugoslavije. U svojim memoarima Vlado Dapčević ga opisuje kao zamenika upravnika Golog otoka i mučitelja. Nakon rata zločinac, pukovnik zloglasne UDB-e, jedan od zapovjednika logora Goli otok. Žrtve Golog otoka, Dragoljub Jovanović i Ivan Kosić ga u svojim knjigama, Muzej živih ljudi 1 i Goli otok - Najveći Titov konclogor, opisuju kao "zver u ljudskom telu" koji je osobno fizički zlostavljao zatvorenike. U velikom broju literature vezanoj uz temu Golog otoka, ime Ante Raštegorca se ponavlja u ...

                                               

Добраче

Добраче је насеље у Србији у општини Ариље у Златиборском округу. Према попису из 2011. било је 635 становника.

                                               

Ričice (Proložac)

Srednjovjekovni grad Ričani Ričice prvi se put spominje, u pisanim izvorima, pod imenom: civitate Rixeachi u listini argonsko-napuljskog kralja Alfonza V, izdanoj 30. ožujka 1454. godine Stjepanu Vukčiću Kosači, "vojvodi sv. Save, gospodaru humske zemlje, drniškom knezu i velikom vojvodi bosanskom". Ludwig Thalloczy, grad "civitate Rixeachi" preveo je kao selo Ričice, a Marko Vego, kao grad Ričani ili Ričine. U objavljenim radovima, jedini je Marko Vego tražio srednjovjekovni grad Ričani ili Ričice na temelju terenskog obilaska, držeći da se Ričani ili Ričine nalazio na području Posušja il ...

                                               

Otmar Kreačić

Otmar Kreačić Kultura, učesnik Španskog građanskog rata i Narodnooslobodilačke borbe, društveno-politički radnik SFR Jugoslavije i SR Hrvatske i narodni heroj Jugoslavije.

                                               

1894

Godina 1894 bila je redovna godina koja počinje u ponedjeljak po gregorijanskom, odn. redovna godina koja počinje u subotu po 12 dana zaostajućem julijanskom kalendaru.

                                               

Zvonimir Krznarić

Francuska Vlada dodjeljuje mu 1970./71. stipendiju za usavršavanje na A.S.T.E.F u Parizu. Godine 1975. vraća se u Pariz i završava specijalizaciju. Arhitektonski fakultet u Zagrebu, diplomirao 1963. Osnovna škola i Klasična gimnazija u Zagrebu.

Bugojno
                                     

ⓘ Bugojno

Bugojno se nalazi u srednjoj Bosni, tačnije u Srednjobosanskom kantonu u području gornjeg toka rijeke Vrbas u dolini koja se zove Uskopaljska dolina između gradova Gornji i Donji Vakuf.

Bugojno se nalazi na nadmorskoj visini od oko 550 m, a okruženo je planinama Kalin 1530 m, Rudina 1385 m i Stožer 1662 m. U kontinentalnom dijelu Bosne i Hercegovine vlada kontinentalna klima sa toplim ljetima, prijatnim proljećima i jesenima i hladnim zimama sa puno snijega. Sredozemna i kontinentalna klima susreću se u srednjoj Bosni i formiraju poseban ekosistem. Nad okolnim planinama vlada planinska klima.

                                     

1. Historija

Arheološka nalazišta u blizini grada pokazuju da je ovaj kraj naseljen od bronzanog i mlađeg gvozdenog doba. Na ovom području živelo je ilirsko pleme Sardeati, kao i Kelti. Rimljani su ovde osnovali svoj municipijum Ad Matrices.

Uskopaljska dolina je prvi put spomenuta 1244. godine u jednoj povelji kralja Ugarske Bele IV. Padom Bosne pod tursku vlast 1463. godine ovi krajevi su uključeni Klisaški sandžak. Nakon austrougarske okupacije Bosne i Hercegovine, Bugojno je postalo sjedište kotara. Poslije Prvog svjetskog rata, Bugojno je postalo dio Kraljevine Jugoslavije.

Nakon Drugog svjetskog rata Bugojno je izraslo u centar regije. Bugojno je u socijalističkoj Jugoslaviji bilo poznato kao jedno od rezidencija Josipa Broza Tita, a kasnije se otkrilo da je tamo postojalo podzemno sklonište za rukovodstvo SFRJ u slučaju rata.

Za vrijeme rata u BiH, na području Bugojna su 1993. zabilježeni sukobi između pretežno bošnjačke Armije BiH i pretežno hrvatske milicije HVO. To se odrazilo na etničko čišćenje Hrvata iz tog kraja. Tek nakon završetka rata je došlo do povratka izbjeglica, pa Bugojno polako vraća svoj multietnički karakter. Nakon zaršetka rata opština Bugojno je pripala Federaciji Bosne i Hercegovine.

Istina je da su Bugojno 1993 god napale postrojbe HVO i Hrvatske vojske. U tom napadu su vojnicki poraženi. Prilikom povlačenja iz Bugojna učinili su urbicid tako što su do temelja uništili Titovu vilu a prethodno vrijedne stvari opljackali. U Čipuljicu zapalili pravoslavnu crkvu i veliki broj domačinstava.U Vrbanji su 93 učinili najveci zločin u Bugojnu za koji do 2020 nije niko odgovarao.

                                     

2. Naseljena mjesta

Alibegovići, Arnauti, Babići, Barbarići, Bašići, Bevrnjići, Bode, Brda, Bristovi, Brižina, Bugojno, Ceribašići, Ciglane, Crniče, Čipuljić, Čardaci, Čaušlije, Čavići, Ćurčića Lug, Donje Karadže, Donji Boganovci, Donjići, Drvetine, Gaj, Garačići, Glavice, Golo Brdo, Gorica, Gornji Boganovci, Goruša, Gračanica, Gredine, Grgići, Hadrovići, Hapstići, Harambašići, Hum, Humac, Ivica, Jagodići, Jaklić, Jazvenik, Kadirovina, Kandija, Karadže, Kopčić, Kordići, Koš, Kotezi, Kovačuša, Kula, Kutlići, Lenđerovina, Lug, Ljubnić, Maslići, Medini, Milanovići, Mlive, Mračaj, Novo Naselje, Nuhići, Odžak, Okoliće, Pavice, Pirići, Planinica, Podgaj, Podripci, Popovići, Poriče, Potočani, Prijaci, Ripići, Rostovo, Rosulje, Rovna, Sabljari, Seferovići, Servani, Skrte, Stojići, Stolac, Sultanovići, Šići, Šušljići, Trge, Udurlije, Vedro Polje, Vesela, Veselski Podovi Veselski podovi, Vileši, Vrbanja, Vrbas naselje, Vrpeć Vrpeč, Vučipolje, Zanesovići, Zlavast, Zlokuće i Ždralovići.

                                     

3. Slavni ljudi

Hasan Ajkunić, načelnik općine Bugojno

Dževad Mlaćo, političar i profesor

dr. Melika Mahmutbegović, političar

Kemal Balihodžić, novinar i publicista izdavač Monografije Bugojno

Vahid Duraković, režiser

Branko Mikulić-prijeratni političar u BiH i Jugoslaviji

Stjepan DomaćinovićDomačinović-Kokan -prijeratni političar u BiH i sportski radnik;

Hrvoje Ištuk-prijeratni političar u BiH;

Božo Vuleta-prijeratni političar i privrednik u BiH;

Aleksandar Vučić-poznati političar porijeklo vodi iz sela Čipuljić u Bugojnu;

Ivica Strujić - Profesor, muzičar i slikar

Želimir "Željko" Bebek - poznati pjevač, kompozitor i član grupe"Bijelo Dugme"

Ermin Zec - nogometaš i reprezentativac BiH

Mehmed Alispahić - nogometaš i reprezentativac BiH

Tomislav Piplica - bivši nogometaš i reprezentativac BiH

Vlatko Glavaš - bivši nogometaš i reprezentativac BiH

Stjepan Tomas - bivši nogometaš i reprezentativac Hrvatske

Vlatko Marković - poznati bivši nogometaš i predsjednik HNS-a

Otmar Kreačić - "Kultura" - vojno lice i jedan od osnivača Fudbalskog Kluba Partizan iz Beograda

Nedeljko Bilkić - pjevač narodne muzike

Zenit Đozić - glumac

Jasmin Duraković

Reuf Karabeg- doktor

Muamer Jusufbašić - bivši rukometaš i skakač s mostova

Ranko Stojić - bivši nogometaš i reprezentativac SFRJ, fudbalski menadžer

Tone Vukadin - Profesor i sportski radnik

Stipe Pejak - nogometni trener

Asim Šahman - rukometaš i rukometni trener u Kataru

Igor Mišan - nogometaš                                     

4. Spomenici i znamenitosti

Crkva Svetog Ante u Bugojnu, poznata je kao jedna od najvećih crkava u Bosni i Hercegovini. Ajvatovica je poznato dovište muslimana u Prušcu, jednom od najstarijih gradova u Europi za koji se veže legenda o Ajvaz-dedi. Stari Rimljani pišu o tom gradiću koji se nekad zvao "kastel bianco". U doba Tvrtka Kotromanića Prušac se zvao Biograd.

Free and no ads
no need to download or install

Pino - logical board game which is based on tactics and strategy. In general this is a remix of chess, checkers and corners. The game develops imagination, concentration, teaches how to solve tasks, plan their own actions and of course to think logically. It does not matter how much pieces you have, the main thing is how they are placement!

online intellectual game →