Back

ⓘ Jugoslaveni u Bosni i Hercegovini                                               

Željava

CD rom: "Naselja i stanovništvo RH od 1857-2001. godine", Izdanje Državnog zavoda za statistiku Republike Hrvatske, Zagreb, 2005.

                                               

Hadžići

Živi svijet flora i fauna, na području općine Hadžići, satoji se od večeg broja eko sistema u užem sistemu. Primarni eko sistem ovog područja jesu šume, koje se u zavisnosti od uslova i klime, odnosno nadmorske visine, javljaju u odgovarajučih visinskim pojasevima kao klimatogeni pojasevi eko sistema. Šumske sastojine sa crnom johom, hrasta, lužnjaka i obićnog graba pokrivaju najniže dijelove pored Zujevine na prostoru od Blažuja do Hadžića. Najniži pojas podnožja planine Igmana i Bjelašnice pokrivaju šikaraste listopadne šume hrasta kitnjaka i obićnog graba. Ipak od drveća najčešći su hra ...

                                               

Klagenfurt

Klagenfurt, grad i administrativni centar Koruške, južna Austrija; 97 880 stanovnika. Klagenfurt je najveći grad Koruške i njen administrativni centar, pored toga on je i administrativni centar vlastitog okruga jer je statutarni grad, uz to je i centar Okruga Klagenfurt-Land.

                                               

Stjepan Betlheim

Prof. dr. Stjepan Betlheim rođen je u Zagrebu, 22. 7. 1898 u židovskoj obitelji. Studirao je medicinu u Grazu i Beču, gdje je iskazao interes za psihoanalizu i prisustvovao predavanjima Sigmunda Freuda. Diplomirao je 1922 godine. Tijekom školovanja objavio je šest članaka u znamenitim austrijskim i njemačkim časopisima.

                                               

Slavko Hirsch

Slavko Hirsch, jugoslavenski liječnik, utemeljitelj i ravnatelj Epidemiološkog zavoda u Osijeku. Stradao je za vrijeme Holokausta.

                                               

Tomašnica

Tomašnica se nalazi u Gornjem Pokuplju. Gornjim Pokupljem ili Međurječjem smatra se dio prostora hrvatske mikroregije Pokuplja između rijeka gornje Kupe, donje Dobre i Mrežnice. To je ujedno jugozapadni rub Panonske nizine koji graniči s Gorskim Kotrom na jugu, Slovenijom na zapadu i Kordunom na istoku. Sama Tomašnica se nalazi na točki gdje se susreću područja gradova Karlovca, Duge Rese odnosno općine Netretić i Ozlja. Tomašnica administrativno pripada gradu Ozlju, a crkveno staroj hrvatskoj župi Uzvišenja Svetog Križa u Završju Netretićkom koja spada u Ozaljsko - lipnički dekanat Zagreb ...

                                               

1971

U logoru kod Trsta ima oko 3.000 izbeglica, 1.000 iz Mađarske, 600 iz SFRJ, 400 Poljaka, 300 Rumuna, 200 Bugara itd. Spomenik borcima Kosmajskog odreda. U SFRJ ima 720.800 putničkih automobila, po jedan na 27 stanovnika u 1954. bilo ih je 11.290 tj. 1/1.500; svaki 17. automobil bio je umešan u saobraćajnu nezgodu, smrtnost u saobraćaju je 10 puta veća nego u SAD. Advent Corporation pustila na tržište Model 201, kasetofon sa Dolby B redukcijom šuma i hromoksidnim kasetama. Politikin zabavnik dobija hrvatsko i slovenačko izdanje. Prema pisanju New York Timesa, u Zapadnoj Nemačkoj ima oko 12. ...

                                               

Šandor Aleksander

Šandor Aleksander pl. Sesvetski hrvatski plemić, industrijalac, političar, filantrop, mlađi brat Samuela Davida Aleksandera i član ugledne zagrebačke obitelji Aleksander.

                                               

Goranci

Goranci ili Gorani su еtničkа zајеdnicа u Srbiјi, vrlо sličnа Srbimа u Srеdskој, Тоrbеšimа u Маkеdоniјi i Pоmаcimа u Bugаrskој. Nаsеlјаvајu rеgiоn Gоrа, kојi оbuhvаtа оpštinu Gоrа, nа krајnjеm јugu Srbiје, zаtim dео Аlbаniје, i Маkеdоniје. Islаmskе su vеrоispоvеsti, а gоvоrе svојim diјаlеktоm pоznаtim kао gоrаnski gоvоr. ili nаšinski gоvоr, оdnоsnо srpskim јеzikоm, kојi sе nеkаdа izučаvао i u čuvеnој prizrеnskој Bоgоslоviјi, kоја је 1999. gоdinе spаlјеnа dо tеmеlја. Škоluјu sе nа srpskоm јеziku prеmа nаstаvnоm plаnu i prоgrаmu Мinistаrstvа prоsvеtе Rеpublikе Srbiје i pripаdајu srpskој јеzi ...

                                     

ⓘ Jugoslaveni u Bosni i Hercegovini

Jugosloveni u Bosni i Hercegovini su građani Bosne i Hercegovine jugoslovenske nacionalnosti.

Današnji broj Jugoslovena u Bosni i Hercegovini je nepoznat. Poslednji popis stanovništva u Bosni i Heregovini je bio sprovođen 1991. godine, kad je zemlja još bila u sastavu Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije. Prema rezultatima tog popisa, Jugoslavena u tadašnjoj Socijalistikoj Republici Bosni i Hercegovini je bilo 242.682 ili 5.54% cjelokupne populacije. Aktualniji rezultati o broju Jugoslovena Bosne i Hercegovine se mogu tek očekivati nakon sledećeg popisa, koji se treba sprovesti od 1. do 15. listopada 2013. godine.

Dok je Bosna i Hercegovina bila dio socijalističke Jugoslavije, značajan broj njenih građana se je na popisima izjašnjavao kao Jugosloveni. Društveno-ekonomska i kulturna modernizacija bosansko-hercegovačkog društva u tom periodu rezultirali su u djelimičnom nestanku tradicionalnog komunitarizma, izrazujući se u rapidnom porastu broja mješovitih brakova. Stoga nije bilo neuobičajeno da među obrazovane sredne klase i određenim djelovima radničke klase jugoslovenski identitet postane jači od srpskog, muslimanskog ili hrvatskog nacionalnog identiteta.

Deklarisani Jugosloveni činili su ne mali dio članstva Saveza komunista Bosne i Hercegovine u 1980im godinama. U 1986. godini SK BiH je imao 409.165 članova, a od njih su 57.586 14.07% bili Jugosloveni. 1987. godine broj članstva u SK BiH je blago opao na 392.576. Medutim, broj Jugoslavena u partiji je narastao na 64.075, tako da su Jugoslaveni činili 16.32% članstva Saveza Komunista Bosne i Hercegovine.

                                     

1. Organizacije

Udruženje "Naša Jugoslavija", koje se između ostalog zalaže za priznavanje jugoslovenske nacije, održalo je svoju osnivačku skupštinu 14. Marta 2009. godine. Međutim, Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine odbilo je zahtjev za registraciju "Naše Jugoslavije", a kao razlog je navedeno da organizacija u svom nazivu ne smije koristiti riječ "Jugoslavija”.

                                     

2. Poznati Jugosloveni Bosne i Hercegovine

Etnički Jugosloveni rođeni u Bosni i Hercegovini:

  • Ivo Andrić, književnik i diplomata
  • Feđa Štukan, glumac
  • Meša Selimović, književnik i enciklopedista
  • Gavrilo Princip, revolucionar
  • Gorčin Stojanović, pozorišni i filmski reditelj
  • Hašim Kučuk Hoki, pjevač
  • Lepa Brena, pjevačica
  • Ljuba Popović, slikar
Free and no ads
no need to download or install

Pino - logical board game which is based on tactics and strategy. In general this is a remix of chess, checkers and corners. The game develops imagination, concentration, teaches how to solve tasks, plan their own actions and of course to think logically. It does not matter how much pieces you have, the main thing is how they are placement!

online intellectual game →