Back

ⓘ Pasoš Bosne i Hercegovine                                               

Biometrijski pasoš

Biometrijski pasoš jeste pasoš koji sadrži biometrijske podatke osobe. Podaci se pored zapisa na papiru pasoša zapisuju i u poseban čip. U čipu se nalaze i informacije potrebne radi prepoznavanja geometrije lica, otisaka prsta i izgleda mrežnice. Ovaj pasoš je skoro nemoguće falsifikovati i zloupotrebiti a veoma teško je i njegovo uništenje odnosno uništenje čipa koji se nalazi unutar pasoša i koji čuva podatke. Iako su se mnoge organizacije za zaštitu ljudiskih prava odupirale korišćenju biometrijske tehnologije i uvođenju novih biometrijski pasoša, uvelo ih je većina razvijenih zemalja, ...

                                               

Međunarodna reakcija na proglašenje nezavisnosti Kosova

Kosovo je 17. februara 2008. jednostrano je samoproglasila nezavisnost od Srbije. Na vanrednoj svečanoj sednici kosovskog parlamenta, za Deklaraciju o nezavisnosti izjasnilo se svih 109 poslanika. Tu odluku je Vlada Srbije još iste večeri poništila kao protivpravni akt privremenih organa u Prištini, a potom sazvala vanrednu sednicu Skupštine Srbije povodom jednostranog proglašenje nezavisnosti Kosova. Sednica je održana 18. februara na kojoj je 225 poslanika glasalo za potvrdu odluke Vlade o poništenju jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova. Nije bilo uzdržanih ni glasova protiv, iak ...

                                               

1882

Godina 1882 bila je redovna godina koja počinje u nedjelju po gregorijanskom, odn. redovna godina koja počinje u petak po 12 dana zaostajućem julijanskom kalendaru. Prva Međunarodna polarna godina 1882-83

                                               

1814

Ovo je članak o godini 1814. Godina 1814 bila je redovna godina koja počinje u subotu po gregorijanskom kalendaru odn. redovna godina koja počinje u četvrtak po 12 dana zaostajućem julijanskom kalendaru.

                                               

Spasenija Babović

Spasenija Cana Babović, revolucionarka, učesnica Narodnooslobodilačke borbe, društveno-politička radnica SFRJ i SR Srbije, junak socijalističkog rada i narodni heroj Jugoslavije. Spasenija se kao osamnaestogodišnja radnica uključila u radnički i sindikalni pokret. Zbog učešća u radničkim štrajkovima 1930-ih je više puta hapšena. 1937. je osuđena po antikomunističkom zakonu na dve godine zatvora. Jedna je od organizatorki ustanka u Srbiji 1941. Bila je zamenik političkog komesara II proleterske brigade. Radila je na organizovanju žena u Narodnooslobodilačkom pokretu. Bila je članica Predsed ...

                                               

1950

Godina 1950 po gregorijanskom kalendaru bila je redovna godina koja počinje u nedjelju. Ova godina se smatra nultom godinom u arheologiji, geologiji itd. za datiranje događaja Before Present "pre sadašnjice", npr pri radiokarbonskom datiranju.

Pasoš Bosne i Hercegovine
                                     

ⓘ Pasoš Bosne i Hercegovine

Pasoš Bosne i Hercegovine je javna putna isprava koja se državljaninu Bosne i Hercegovine izdaje za putovanje i boravak u inostranstvu, kao i za povratak u zemlju.

Za vreme boravka u inostranstvu, putna isprava služi njenom imaocu za dokazivanje identiteta i kao dokaz o državljanstvu Bosne i Hercegovine. Pasoš Bosne i Hercegovine se izdaje za neograničen broj putovanja.

Građanima Bosne i Hercegovine nije potrebna viza za ulazak u Republiku Srbiju, Republiku Tursku, Republiku Albaniju, Republiku Hrvatsku, kao i zemlje potpisnice Šengenskog sporazuma.

                                     

1. Jezici

Pasoš je ispisan srpskim, hrvatskim, bosanskim i engleskim jezikom kao i lične informacije nosioca.

Stranica sa identifikacionim podacima

 • Sliku nosilac pasoša
 • Serijski broj pasoša
 • Prezime i ime nosioca pasoša
 • Tip "P" za pasoš
 • Mesto rođenja
 • Datum rođenja DD. MM. GGGG
 • Kod države
 • Autoritet
 • Pol M za muškarce ili F za žene
 • Državljanstvo
 • Datum isteka DD. MM. GGGG
 • Potpis nosioca pasoša
 • Datum izdavanja DD. MM. GGGG
Free and no ads
no need to download or install

Pino - logical board game which is based on tactics and strategy. In general this is a remix of chess, checkers and corners. The game develops imagination, concentration, teaches how to solve tasks, plan their own actions and of course to think logically. It does not matter how much pieces you have, the main thing is how they are placement!

online intellectual game →