Back

ⓘ Predsjedništvo Bosne i Hercegovine                                               

7. 4.

1348. - Češki kralj Karlo IV osnovao univerzitet u Pragu, Karlov univerzitet, prvi univerzitet u centralnoj Evropi. 1866. - Zemunski štampar Ignjan Sopron, na poziv bosanskog vezira Šerifa Osman-paše, otvorio prvu štampariju u Sarajevu i pokrenuo prve novine štampane u Bosni i Hercegovini, nedeljnik "Bosanski vjesnik". . 1945. - Drugi svetski rat: Američki avioni potopili najveći japanski ratni brod "Jamato". 1963. - Usvojen je novi savezni Ustav kojim je Jugoslavija promijenila ime u Socijalističku Federativnu Republiku Jugoslaviju SFRJ. 1943. - U laboratoriji u Bazelu, u Švajcarskoj, prv ...

                                               

Hrvatsko društvo pisaca

Hrvatsko društvo pisaca je strukovna organizacija pisaca utemeljena 2002. Promiče književnost, književno stvaralaštvo, položaj pisaca u društvu i hrvatsku književnost u svijetu. Organizacija je nevladina i nepolitička. U 2017. je imala 301 člana.

                                               

Srpska pravoslavna crkva u Hrvatskoj

Srpska pravoslavna crkva u Hrvatskoj je organski dio Srpske pravoslavne crkve. Sačinjavaju je Mitropolija zagrebačko-ljubljanska i eparhije Dalmatinska, Gornjokarlovačka, Slavonska i Osječkopoljska i baranjska.

                                               

Antifašističko sobranje narodnog oslobođenja Makedonije

Antifašističko sobranje narodnog oslobođenja Makedonije je predstavljalo vrhovno predstavničko, zakonodavno i izvršno telo narodne vlasti u Makedoniji, u tijeku narodne revolucije u periodu od avgusta 1944. do aprila 1945. godine. ASNOM je konstituisan na Ilindan 2. kolovoza 1944. na prvom zasjedanju u manastiru Prohoru Pčinjskom, tada na oslobođenom teritoriju Makedonije. Kasnije je Manastir Prohor Pčinjski je pripao Federalnoj Srbiji. 16. aprila 1945, na Trećem zasjedanju ASNOM je preraslo u Narodnu skupštinu Makedonije.

                                               

8. 4.

1953. - Britanske vlasti optužile Džomo Kenijatu da je umešan u aktivnosti tajne organizacije Mau i osudile ga na sedam godina zatvora. 1946. - U Ženevi održano poslednje zasedanje Lige naroda, čime je formalno ukinuta ta međunarodna organizacija i zamenjena novom, Ujedinjenim nacijama. 1861. - U Sremskim Karlovcima održan Blagoveštenski sabor, poslednji politički skup Srba u Ugarskoj. 1513. - Španski istraživač Huan Ponse de Leon, tragajući za mitskim izvorom mladosti, otkrio Floridu i proglasio je posedom Španije. 1990. - Nepalski kralj Birendra ukinuo zabranu rada političkih partija, na ...

                                               

19. 10.

1957. - Savezna republika Njemačka prekine diplomatske odnose sa SFR Jugoslavijom, zato što je ta prije prizna Njemačku demokratsku republiku. 1512. - Martin Luther postao doktor teologije. 1960. - Mauritanija postaje nezavisna država. 1943. - oktriven antibiotik streptomicin. 2000. - Međunarodni sud za ratne zločine u Ruandi osudio je bivšeg premijera te zemlje Žana Kambandu na doživotni zatvor zbog genocida počinjenog 1994, kada je ubijeno oko pola miliona pripadnika plemena Tutsi i Hutu. 1944. - američka vojska zauzima Filipine. 1954. - Zaključen je anglo-egipatski sporazum o povlačenju ...

                                               

Armijska ratna komanda ARK D0 u Konjicu

Armijska ratna komanda ARK/D-0 u Konjicu je izgrađen sa namjerom da bude glavno komandno mjesto bivše Jugoslavenske narodne armije u slučaju atomskog rata. Izgradnja objekta trajala je 26 godina. Objekat je proglašen za nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine. Nalazi se u planini Zlatar, nekoliko kilometara od Konjica, uzvodno uz desnu obalu Neretve. Ovaj impozatni prostor, betonske masovne konstrukcije, leži na oko 6.500 metara kvadratnih prostora i oko 300 metara dubine ispod površine zemlje. Ovaj objekat, koji podsjeća na lavirint, sa više od stotinu prostorija i potpuno sačuvanim inven ...

                                               

1878

Godina 1878 bila je redovna godina koja počinje u utorak po gregorijanskom, odn. redovna godina koja počinje u nedjelju po 12 dana zaostajućem julijanskom kalendaru.

                                               

1685

Ovo je članak o godini 1685. Godina 1685 bila je redovna godina koja počinje u ponedjeljak po gregorijanskom kalendaru odn. redovna godina koja počinje u četvrtak po 10 dana zaostajućem julijanskom kalendaru.

                                               

Nenad Kecmanović

Nenad Kecmanović je jugoslovenski i bosanskohercegovački politikolog, politički analitičar, sociolog, doktor i profesor političkih nauka, publicista, te član Senata Republike Srpske.

                                               

RK Metković

RK Metković je bio rukometni klub iz Metkovića osnovan 29. rujna 1963. Od osnivanja je nekoliko puta mijenjao ime, a zvao se još "RK Mehanika", "RK Metković Razvitak", te "RK Metković Jambo".

                                               

Bitka za Osijek

Bitka za Osijek odnosi se na artiljerijsko bombardiranje Osijeka od strane JNA od kolovoza 1991. do lipnja 1992., tijekom Rata u Hrvatskoj. Bombardiranje je doseglo vrhunac tijekom studenog i prosinca 1991. te je značajno smanjeno od 1992., nakon što se proveo Vanceov plan između sukobljenih strana. Napad je podupirao ograničen broj oklopnih vozila i pješadije JNA a zračne napade Jugoslavensko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana. Od bombi je poginulo oko 800 ljudi u Osijeku, dok je velik dio stanovništva napustio grad. Procjenjuje se da je oko 6.000 topovskih metaka ispaljeno na grad ...

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine
                                     

ⓘ Predsjedništvo Bosne i Hercegovine

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je najviši izvršno-zakonodavni organ države Bosne i Hercegovine. Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je nastavilo kontinuitet ranijeg Predsjedištva Republike Bosne i Hercegovine, koje je djelovalo do potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

Ima tri člana po jednog Bošnjaka, Srbina i Hrvata, koji se svakih osam mjeseci smjenjuju na mjestu predsjedavajućeg predsjedništva tokom mandata predsjedništva koji traje četiri godine. Članove predsjedništva neposredno bira narod na izborima na način da za bošnjačkog i hrvatskog člana glasa biračko tijelo Federacije, za srpskog člana Republike Srpske.

Predsjedavajućeg Vijeća ministara imenuje predsjedništvo, a odobrava Parlamentarna skupština. Predsjedavajući zatim imenuje ministre.

Trenutno, članovi predsjedništva Bosne i Hercegovine su Milorad Dodik, Željko Komšić, Šefik Džaferović.

Free and no ads
no need to download or install

Pino - logical board game which is based on tactics and strategy. In general this is a remix of chess, checkers and corners. The game develops imagination, concentration, teaches how to solve tasks, plan their own actions and of course to think logically. It does not matter how much pieces you have, the main thing is how they are placement!

online intellectual game →