Back

ⓘ Parlament Federacije Bosne i Hercegovine                                               

14. 12.

1918. - U Velikoj Britaniji prvi put na izborima glasale žene i dobile pravo da se kandiduju za Parlament. Prva žena koja je izabrana bila grofica Markievič, irski nacionalista, ali nije mogla da zauzme svoje mesto u Parlamentu jer je bila u zatvoru. 1935. - Prvi predsednik Čehoslovačke Tomaš Masarik podneo ostavku, na položaj šefa države četiri dana kasnije izabran dotadašnji šef diplomatije Eduard Beneš. 1959. - Arhiepiskop Makarios III postao prvi predsednik Kipra. 1950. - Osnovan Komesarijat Ujedinjenih nacija za izbeglice. 1960. - Potpisana Pariska konvencija o osnivanju Organizacije ...

                                               

1. 3.

1565. - Estasio de Sa osnovao Rio de Žaneiro. 1985. - U Urugvaju je preuzeo vlast predsednik Hulio Sangineti, čime je okončana devetogodišnja vojna vladavina u toj južnoameričkoj zemlji. 1872. - Osnovan je Nacionalni park Yellowstone, prvi nacionalni park na svijetu. 1996. - Niko od 123 putnika i člana posade nije preživeo pad peruanskog putničkog aviona" Boing 737", u najtežoj nesreći u istoriji civilnog vazduhoplovstva u Peruu. 1993. - Američki vojni transporteri su iznad istočne Bosne izbacili prve tovare s hranom i lekovima, čime je u Bosni i Hercegovini počela" Operacija padobran". 19 ...

                                               

25. 11.

1835. - Rođen američki industrijalac škotskog porijekla Endrju Karnegi, koji je veliko bogatstvo uložio u dobrotvorne svrhe, uglavnom u osnivanje javnih biblioteka u SAD-u i drugim zemljama. Objavio je knjigu "Jevanđelje bogatstva". 1912. - Nakon 400 godina turske vladavine Albanija je proglasila nezavisnost, koja je priznata na konferenciji ambasadora velikih sila u Londonu 20. decembra i Londonskim ugovorom o miru 30. maja 1913. U mjestu Valona formirana je prva privremena vlada. 1830. - U Beogradu na Tašmajdanu u prisustvu kneza Miloša i beogradskog paše svečano je pročitan hatišerif tu ...

                                               

Kraljevina Crna Gora

Kraljevina Crna Gora je istorijski period u istoriji Crne Gore nastala 1910. godine, nastala je iz Kneževine Crne Gore. Jedini kralj je bio Nikola Petrović.

                                               

1850

Ovo je članak o godini 1850. Godina 1850 bila je redovna godina koja počinje u utorak po gregorijanskom, odn. redovna godina koja počinje u nedjelju po 12 dana zaostajućem julijanskom kalendaru.

                                               

1896

Godina 1896 bila je prijestupna godina koja počinje u srijedu po gregorijanskom, odn. prijestupna godina koja počinje u ponedjeljak po 12 dana zaostajućem julijanskom kalendaru.

                                               

Rat u Hrvatskoj

Rat u Hrvatskoj je naziv koji se koristi za niz povezanih oružanih sukoba koji su se za vrijeme i neposredno nakon raspada Jugoslavije - od 1991. do 1995. - odigravali na teritoriju današnje Hrvatske između hrvatskih vojnih, policijskih i paravojnih snaga s jedne, te paravojnih snaga pobunjenih hrvatskih Srba, odnosno snaga Republike Srpske Krajine, koje je podržavala Jugoslavenska narodna armija, a kasnije Srbija. U Hrvatskoj se za taj sukob koristi izraz Domovinski rat - dok se u engleskoj literaturi koristi i izraz Hrvatski rat za nezavisnost. Rat u Hrvatskoj se često uzima kao dio šire ...

                                               

1908

Godina 1908 bila je prijestupna godina koja počinje u srijedu po gregorijanskom, odn. prijestupna godina koja počinje u utorak po 13 dana zaostajućem julijanskom kalendaru.

                                               

Evropska unija

Europska unija, ekonomska je i politička unija, jedinstvena međuvladina i nadnacionalna zajednica europskih država, nastala kao rezultat procesa suradnje i integracije koji je započeo 1951. godine između šest država. Europska unija formalno je uspostavljena 1. studenoga 1993. godine stupanjem na snagu Ugovora o Europskoj uniji. Europska Unija je jedina organizacija ove vrste na svijetu, i zbog toga ju je ponekad teško definirati. To je organizacija koja stalno mijenja i nadograđuje politike u kojima djeluje. Trenutno se može definirati kao federacija u monetarnim odnosima, poljoprivredi, t ...

                                               

2001

2001. je bila godina prema gregorijanskom kalendaru koja nije bila prijestupna, a započela je u ponedjeljak. Ova godina je prema kriterijima gregorijanskog kalendara bila početak 21. stoljeća i 3. tisućljeća. Ova godina bila je obilježena kao: UN-ova godina dijaloga među civilizacijama. Međunarodna godina dobrovoljaca.

                                               

1907

Godina 1907 bila je redovna godina koja počinje u utorak po gregorijanskom, odn. redovna godina koja počinje u ponedjeljak po 13 dana zaostajućem julijanskom kalendaru.

                                               

1951

Milan Stojadinović je u Argentini osnovao novine El Economista. Izdata "Bela knjiga o agresivnim postupcima vlada SSSR, Poljske, Čehosolovačke, Mađarske, Rumunije, Bugarske i Albanije prema Jugoslaviji". Salvador Dalí: "Krist svetog Ivana od Križa". Nestašica novca i hrane u Jugoslaviji usled suše 1950. i blokade od strane istočnih država SAD od proleća do avgusta šalju 520.000 tona hrane. UNICEF-ov penicilin se koristi u kampanji protiv endemskog sifilisa u Jugoslaviji, takođe se pomaže modernizacija tamošnje fabrike penicilina. Privredni savet odlučio da se izgradi pruga Beograd-Bar, rad ...

Parlament Federacije Bosne i Hercegovine
                                     

ⓘ Parlament Federacije Bosne i Hercegovine

Parlament Federacije Bosne i Hercegovine je zakonodavno tijelo Federacije BiH, jednog od dva entiteta Bosne i Hercegovine.

Sastoji se od Predstavničkog doma od 98 zastupnika koje biraju neposredno građani, te Doma naroda čije predstavnike biraju kantonalne skupštine.

Free and no ads
no need to download or install

Pino - logical board game which is based on tactics and strategy. In general this is a remix of chess, checkers and corners. The game develops imagination, concentration, teaches how to solve tasks, plan their own actions and of course to think logically. It does not matter how much pieces you have, the main thing is how they are placement!

online intellectual game →