Back

ⓘ Južni Slaveni                                               

Bugari

Bugari su južnoslovenski narod, koji pretežno živi u Bugarskoj, gde čini oko 85% stanovništva. Bugari su većinom pravoslavne veroispovesti, ali ima ih i muslimana i katolika. Bugari islamske veroispovesti su poznati pod imenom Pomaci. Bugarski jezik pripada slovenskoj grupi indoevropske porodice jezika. Bugara ukupno ima oko 7.000.000, od toga u Bugarskoj 6.000.000.

                                               

Zapadni Slaveni

Zapadni Slaveni ili Sloveni su grupa slovenskih naroda koji naseljavaju područje Centralne Evrope. Države u kojima Zapadni Sloveni čine većinu stanovništva su Poljska, Češka i Slovačka.

                                               

Slavenska teorija o podrijetlu Hrvata

Slavenska teorija kaže, da su svi Slaveni, tako i Hrvati, u dalekoj prošlosti živjeli zajedno kao jedan narod istočno od Uralskog gorja. Tada su pod pritiskom Avara, Mongola i drugih osvajača počeli migrirati prema zapadu. Kada prelaze Uralsko gorje neki Slaveni se nastanjuju uz Baltičko more na području današnje Rusije između Moskve i Sankt Peterburga. Oni kasnije postaju Rusi. Ostali Slaveni sele dalje, da bi se neki zaustavili na području sjeverne Ukrajine, od njih su kasnije nastali Ukrajinci i Bjelorusi. Time je završila migracija za Istočne Slavene. Ostali nastavljaju dalje i tokom 6 ...

                                               

Praslavenski jezik

Sve grane slavenskih jezika su razvijene od dijalekta od prastarog Slavenskog jezika roditelja koji se sa svoje strane razvio od jedne verzije koja je prethodila i Starobaltičkom. Oba ova jezika dijele sa istočnim Indo-Evropskim jezicima istu promjenu u palatelizaciji K i G u S i Z. Karakteristike tih obiju solucija su: 1. Promjena starih glasova R, N, i M koji su bili samoglasnici u Ir, Ur i slično 2. Iste vrste naglaska kod imenica i glagola 3. Promjene poretka glagola da naprave 2 oblika prošlog vremena u -a i -e Iako se smatra da su se nakon trećeg milenijuma prije Nove ere te kulture ...

                                               

Opsada Carigrada (626)

Opsada Carigrada je zajednički dvostruki napad Avara i Perzijanaca. Nakon što je sklopio mir sa Avarima uz ponižavajuće koncesije vizantijski car Iraklije se svom snagom baca na Perziju. Perziski vladar Kozroje traži saveznike u Avarima. Perzijanci su predvođeni Šahrbazom prošli kroz Malu Aziju, zauzeli Halkedon i izbili na Bosfor. Avari, predvođeni kaganom dolaze 27. jula sa evropske strane. Sa Avarima je išla velika masa pripadnika njima podložnih plemena, Bugari, Gepidi i Slaveni, koji sačinjavajući najveći dio njihove flote. Na 31. jula počeo je opšti juriš. Na jednoj strani napadali s ...

                                               

Avarski kaganat

Avarski kaganat je naziv za državu koja je postojala u srednjoj Evropi između 6. i 8. veka. Osnovali su je Avari, narod turskog porekla, koji se doselio na te prostore 567. godine iz istočne Evrope. Prema nekim izvorima, Kaganat je bio avarsko-slavenska država, jer su u njoj, pored Avara, znatan deo stanovništva činili i Slaveni, u statusu pokorenog stanovništva i vojnih saveznika Avara. Kao avarsko-slavenska imperija, Avarski kaganat je imao više staleža ili društvenih klasa sličnih kastama. Prvi ratni i upravni stalež činila je avarska ratna konjica, sastavljen samo od Avari. Treći sloj ...

                                               

Ljetopis popa Dukljanina

Ljetopis Popa Dukljanina je južnoslavenska srednjovjekovna kronika nastala u Baru, vjerojatno u drugoj polovici 12. vijeka, čiji je autor anonimni svećenik Dukljansko-barske nadbiskupije. Paralelno sa slavenskim originalom, koji je izgubljen, nastao je i latinski prijevod, zahvaljujući čijim je prijepisima iz 17. vijeka ovaj vrijedni spomenik južnoslavenske pismenosti i sačuvan. U skladu sa stavovima latinske srednjovjekovne historiografije, autor kronike Gote i Slavene smatra istim narodom, pa svoju povijest Kraljevstva Slavena počinje doseljavanjem Gota u oblast bivše rimske provincije P ...

                                               

Velingrad

Velingrad je grad u Bugarskoj jedan od najpopularnijih termalnih kupališta u Bugarskoj. Grad se smjestio na zapadnom dijelu Doline Čepino, dijelu Rodopskog masiva u južnoj Bugarskoj.

                                               

Bačko-baranjsko slovensko kulturno udruženje

Bačko-baranjsko slovensko kulturno udruženje bila je organizacija osnovana 2. IV. 1945. u Mohaču na inicijativu dr Martina Laslovića. U mjesecu septembru iste godine priključila se AFS-u, dok je dr Martin Laslović imenovan za oblasnog predsjednika AFS-a.

                                               

Slavenosrbija

Slavenosrbija ili Slavosrbija, je bilo područje u Ruskoj Imperiji, administrativna oblast koja je postojala od 1753. do 1764. godine, na desnoj obali reke Donjec. Dekretom Senata Carevine Rusije od 29. maja 1753. godine se daje na slobodno naseljavanje Srbima, Bugarima, Mađarima i drugim balkanskim narodima pravoslavne veroispovesti u nameri da osiguraju zaštitu granice i napredovanje južnih stepa. Slavenosrbija je bila pod neposrednom upravom Senata. Naseljenici su služili u Bahmutskoj husarskoj regimenti. Nova Serbija i Slavjanoserbija kao graničarska područja postojale su nešto više od ...

                                               

620

Godina 620. bila je prijestupna godina koja počinje u utorak u julijanskom kalendaru. Oznaka 620. za ovu godinu se koristi od ranog srednjeg vijeka, kada je kalendarska era Anno Domini u Evropi postala glavnom metodom označavanja godina.

                                               

Slavenska mitologija

Slavenska mitologija i slavenska religija razvijale su se kroz otprilike 3.000 godina. Pretpostavlja se da neki njeni dijelovi dolaze iz neolitika, ili čak mezolitika. Ova religija posjeduje brojne zajedničke značajke s ostalim religijama koje su potekle od protoindoeuropske religije.

Južni Slaveni
                                     

ⓘ Južni Slaveni

Južni Slaveni ili Balkanci su slavenski narodi, koji naseljavaju Balkanski poluotok, Panonsku niziju i istočne Alpe.

Južni Slaveni koji žive u Bugarskoj, Makedoniji, Srbiji i Crnoj Gori su većinom pravoslavci, dok su južni Slaveni koji žive u Sloveniji i Hrvatskoj većinom katolici Hrvati, Slovenci. U Bosni i Hercegovini su zastupljene sve tri vjere: muslimani Bošnjaci, pravoslavci Srbi i katolici Hrvati. U svijetu ukupno ima otprilike 33 miliona Južnih Slavena. Oni su istovremeno i najveća jezična grupa jugoistočne Evrope.

                                     

1. Južnoslavenski narodi i etničke grupe

Istočna grupa:

 • Bugari Bugarska
 • Pomaci Bugarska
 • Torbeši Republika Makedonija
 • Palćeni Rumunija

Prelazni narod između 2 grupe:

 • Makedonci Severna Makedonija)

Zapadna grupa:

 • Crnogorci Crna Gora i Srbija
 • Krašovani Rumunija - Karaš-Severin
 • Bunjevci Srbija - Vojvodina
 • Srbi Srbija; Crna Gora; Bosna i Hercegovina - uglavnom u Republici Srpskoj
 • Muslimani Bosna i Hercegovina; Srbija; Crna Gora
 • Goranci Srbija - Kosovo
 • Gradišćanski Hrvati Austrija - Burgenland
 • Bošnjaci Bosna i Hercegovina i Srbija - uglavnom Sandžak; Crna Gora
 • Janjevci Srbija - Kosovo
 • Šokci Srbija - Vojvodina
 • Jugosloveni Srbija; Crna Gora; Bosna i Hercegovina
 • Molisanski Hrvati Italija - Molize
 • Hrvati Hrvatska; Bosna i Hercegovina - uglavnom u Federaciji Bosne i Hercegovine
 • Slovenci Slovenija
                                     

2. Simboli

Južni Slaveni pošto nikada u potpunosti nisu imali zajedničku državu nisu imali ni jedinstvene simbole grbove il zastave. Ipak najpoznatijom južnoslavenskom zastavom se smatra jugoslavenska trobojnica. Ona je zapravo predstavljala 3 južnoslavenska naroda. Uvedena je u doba Kraljevine SHS i uz blage izmjenepoput ubacivanja/izbacivanja crvene petokrake u središte trobojnice preživjela je u sve tri Jugoslavijekraljevskoj, socijalističkoj i srbijansko-crnogorskoj. U potpunosti je ukinuta proglašavanjem nezavisnosti Crne Gore, a jugonostalgičari je i dalje smatraju svojom zastavom.

                                     

3. Trobojnice po etničkim grupama

 • Hrvati: crveno-bijelo-plavo
 • Bošnjaci: zeleno-bijelo-zeleno
 • Crnogorci: crveno-zlatna, ranije crveno-plavo-bijelo
 • Slovenci: bijelo-plavo-crveno
 • Bugari: bijelo-zeleno-crveno
 • Makedonci: nema
 • Srbi: crveno-plavo-bijelo

Napomena: Makedonci nikada nisu imali svoju trobojnicu, ali su kao narodnu boju smatrali crvenu. Bošnjaci također nikada nisu imali svoju trobojnicu, ponajviše zbog toga što su se često smatrali religijskom skupinom muslimana, ali su u samim počecima devedesetih godina prošlog stoljeća kao svoju trobojnicu prihvatili zasjedanjem Bošnjačkog kongresnog vijeća zeleno-bijelo-zeleno s polumjesecom u sredini. Ipak, ova zastava među narodom nikada nije bila priznata, tako da je praktično danas odbačena, jer Bošnjaci sebe ne smatraju religijskom već etničkom grupom.

Free and no ads
no need to download or install

Pino - logical board game which is based on tactics and strategy. In general this is a remix of chess, checkers and corners. The game develops imagination, concentration, teaches how to solve tasks, plan their own actions and of course to think logically. It does not matter how much pieces you have, the main thing is how they are placement!

online intellectual game →