Back

ⓘ Predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine                                               

FIDE

Svjetska šahovska organizacija, je međunarodna organizacija koja povezuje razne narodne šahovske saveze diljem svijeta. Obično se spominje kao FIDE, to je akronim iz francsukog. FIDE je utemeljena 20. srpnja 1924. u Parizu., Francuska. Njeno geslo je Gens una sumus, što znači "Svi smo isti ljudi". Njen trenutni predsjednik od kolovoza 2006 je Kirsan Iljumžinov, koji je također predsjednik Kalmikije, autonomne republike u sastavu Ruske federacije.

                                               

18. 11.

1988. - američki predsjednik Ronald Reagan potpisao zakon o smrtnoj kazni rasparčivačima droge. 1993. - Lideri Južne Afrike, crnci i bijelci, odobrili ustav kojim je označen kraj politike aparthejda u toj zemlji. 1996. - požar u tunelu La Manche. 1991. - Nakon 86 dana opsade pripadnici JNA i srpske paravojne snage ušli u razrušeni Vukovar. U borbama sa hrvatskim snagama poginulo je između 3.000 i 5.000 ljudi, uglavnom civila. U sukobima je razrušeno 90 posto grada. Nakon potpisivanja Erdutskog sporazuma 15. novembra 1995. godine, istočna Slavonija sa Vukovarom bila je pod upravom Prelazne ...

                                               

Slobodan Milošević

Slobodan Milošević je bivši predsjednik Srbije i SR Jugoslavije, koji je umro u haškom zatvoru tokom suđenja za genocid i ratne zločine počinjene na prostorima Hrvatske, BiH i Kosova u ratovima 1990-ih. Tijekom vladavine u 1990-ima, Milošević je koristio spoj staljinističkih metoda i radikalnog nacionalizma kako bi ostao na vlasti i obračunao se sa svojim protivnicima.

                                               

31. 3.

1889. - Otvoren Ajfelov toranj, tada najviša građevina u svijetu. Čelična konstrukcija visoka 300 metara postala jedno od glavnih znamenitosti Pariza. 1854. - Japan sa SAD potpisao ugovor o otvaranju luka Šimoda i Hakodate za američke trgovce. To je bio prvi sporazum o otvaranju japanskih luka za trgovinu sa inostranstvom. 1991. -. 1917. - Danske Zapadne Indije postale su Američka Djevičanska ostrva nakon što su Sjedinjene Države platile Danskoj 25 miliona US$ za te karipske otoke. 1892. - Srbija među prvima u Evropi donela zakon o pomaganju sporta van škola. Gimnastika kao obavezan predme ...

                                               

1881

Godina 1881 bila je redovna godina koja počinje u subotu po gregorijanskom, odn. redovna godina koja počinje u četvrtak po 12 dana zaostajućem julijanskom kalendaru.

                                               

Udruženje fudbalskih federacija Azerbejdžana

Udruženje fudbalskih federacija Azerbejdžana je najviše nogometno tijelo u Azerbejdžanu. Sjedište nogometnog saveza je u Bakuu. Udruženje fudbalskih federacija Azerbejdžana je osnovan 1992. Član FIFA-je od 1994. kao i UEFA-e. Udruženje fudbalskih federacija Azerbejdžana organizira takmičenja: Kup Azerbejdžana u nogometu Azerbejdžanski: Azərbaycan Kuboku Superkup Azerbejdžana u nogometu Azerbejdžanski: Azərbaycan Superkuboku Prva nogometna divizija Azerbejdžana Druga liga: Azerbejdžanski: Azərbaycan Birinci Divizionu, Premijer liga Azerbejdžana Prva liga: Azerbejdžanski: Azərbaycan Premyer ...

                                               

Prva hrvatska štedionica

Prva hrvatska štedionica Zagreb – Perva horvatska štedionica ; osnovana je 1846. kao" Perva horvatska štedionica.” Statut Štedionice potvrđen je 24. listopada 1846. Dionička glavnica od 40 000 srebrnih forinti bila je uplaćena 1. prosinca 1846., a poslovanje je započelo 14. prosinca 1846. Na 18. glavnoj skupštini od 20. veljače 1861. promijenjen je naziv" Perva horvatska štedionica” u Prva hrvatska štedionica.

                                               

Šesta Vlada Republike Hrvatske

Šesta Vlada Republike Hrvatske je saziv Vlade Republike Hrvatske u periodu od 7. studenog 1995. do 27. siječnja 2000. Predsjednik Vlade bio je Zlatko Mateša. Predstavljala je prvu mirnodopsku vladu u nezavisnoj Republici Hrvatskoj, posljednju većinsku, odnosno jednostranačku vladu, najdugovječniju od svih hrvatskih vlada kao i prvu modernu vladu koja je bila prisiljena prepustiti vlast nakon poraza na izborima. Vladu je izabrao novoizabrani 3. saziv Hrvatskog sabora, nedugo nakon operacije Oluja i velikih uspjeha Hrvatske vojske u BiH kojima su pobunjeni hrvatski i bosanskohercegovački Srb ...

                                               

Moamer Gadafi

Moamer Abu Minijar el-Gadafi je bio libijski vođa od 1969 do 2011. godine, poznat i kao jedan od osnivača Afričke unije čiji je bio i kratkotrajni predsednik. Iako Gadafi od 1972. godine nije imao javnu dužnost ili titulu, koristio počasnu titulu "Vodiča Prvoseptembarske Velike Revolucije Socijalističke Narodne Libijske Arapske Džamahirije" ili "Bratski lider i vodič revolucije", dok su mu afričke plemenske vođe i kraljevi na okupljanju koje je on organizirao dali 2008 godine počasnu titulu afričkog kralja kraljeva. Tokom 42 godine svoje vladavine Moamer Gadafi je uspio uz pomoć eksploatac ...

                                               

Masakr u Škabrnji

Masakr u Škabrnji bio je ratni zločin kojeg su izvršile srpske paravojne formacije tijekom Rata u Hrvatskoj. 18.11. 1991. srpske postrojbe, uz potporu JNA, zauzeli su selo Škabrnje te potom ubili sedam ratnih zarobljenika i 62 civila do ožujka 1992. Nekoliko je ljudi poginulo i od nagaznih mina. Sveukupno, do ožujka 1992. je poginulo sveukupno 86 osoba, većinom žena i starijih osoba. Paralelno uz Škabrnju, zauzeto je i obližnje selo Nadin. Oba mjesta su etnički očišćena od nesrpskog stanovništva te pripojena Republiici Srpskoj Krajini, gdje su ostale sve do reintegracije pod hrvatsku vlast ...

                                               

1790

Ovo je članak o godini 1790. Godina 1790 bila je redovna godina koja počinje u petak po gregorijanskom kalendaru odn. redovna godina koja počinje u nedjelju po julijanskom kalendaru.

                                               

1918

Godina 1918 bila je redovna godina koja počinje u utorak po gregorijanskom, odn. redovna godina koja počinje u ponedjeljak po 13 dana zaostajućem julijanskom kalendaru.

Predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine
                                     

ⓘ Predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine

Predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine služi kao poglavar Federacije Bosne i Hercegovine, jednog od dva entiteta Bosne i Hercegovine.

Ured je osnovan 31. svibnja 1994., a prvi predsjednik bio je Krešimir Zubak. Trenutačni predsjednik FBiH, od 9. veljače 2015. je Marinko Čavara.

Free and no ads
no need to download or install

Pino - logical board game which is based on tactics and strategy. In general this is a remix of chess, checkers and corners. The game develops imagination, concentration, teaches how to solve tasks, plan their own actions and of course to think logically. It does not matter how much pieces you have, the main thing is how they are placement!

online intellectual game →