Back

ⓘ Svjetlo riječi                                               

Midraš

Midraš je tumačenje religioznih tekstova u rabinskom židovstvu. Riječ je hebrejska i izvedena je iz osnove drš, koja znači "tražiti" ili "istraživanje". Midraš ima dva značenja: proces istraživanja i rezultat tog procesa.

                                               

Asterisk

Zvjezdica ili asterisk znak je koji se koristi za bilješke, izostavljanja, nestandardne oblike i napomene.

                                               

Ordet

Ordet je danski crno-bijeli film snimljen u režiji Carla Theodora Dreyera i premijerno prikazan početkom 1955. godine, poznat kao Dreyerovo komercijalno najuspješnije ostvarenje, ali i jedan od najznačajnijih ostvarenja tadašnje svjetske kinematografije. Predstavlja adaptaciju istoimene drame luteranskog svećenika Kaja Munka. Radnja je smještena u konzervativni gradić u kome se Morten Borgen čiji lik tumači Henrik Malberg udovac i ugledni pokrovitelj lokalne crkve mora nositi sa svoja tri sina, koji, svaki na svoj način, izazivaju uvriježeni svjetonazor - jedan se namjerava oženiti za kćer ...

                                               

Marulićevi dani

Marulićevi dani su kulturna manifestacija međunarodnog karaktera posvećena hrvatskoj dramskoj riječi i djelu Marka Marulića. Utemeljena 1991., manifestacija se održava u mjesecu travnju, oko 22. 4., u spomen na datum kada je Marulić 1501. godine završio pisanje Judite. Manifestaciju čine Festival hrvatske drame i autorskog kazališta, te znanstveni, književni i nakladnički program.

                                               

Lyon

Lyon se smjestio na mjestu gdje se spajaju Rhona i Saona, u strateškoj točki susreta sredozemne i zapadne Europe. Grad se nalazi u dolini Rhône nedaleko od zapadnog oboda Alpa. Prostor grada je brdovit. Jezgra se nalazi na poluotoku između Rhône i Saône Presquile. Grad se povezuje s okolnim mjestima koja su spojena s njim u metropolitansku regiju koja je druga po veličini u Francuskoj metropolitanska regija Rhône-Alps. Nedaleko su satelitski gradovi Saint Etienne, Roanne, Annonay i Mâcon. U blizini grada su na Alpama turistička odredišta Grenoble i Chambéry. Na prostoru grada se miješaju u ...

                                               

Uskrs

Uskrs najveći je blagdan kršćanstva, to je dan uskrsnuća Isusa Krista. Uskrs je pomičan blagdan zasnivan na lunarnom kalendaru sličnom ali ne identičnom hebrejskom kalendaru - u zapadnom kršćanstvu Uskrs uvijek dolazi na nedjelju između 22. ožujka i 25. travnja, a u istočnom kršćanstvu između 4. travnja i 8. svibnja.

                                               

Muholovka

Za članak o mesoždernoj biljci vidi Venerina muholovka. muholovka, sredstvo za lov, ubijanje ili hvatanje muha i drugih letećih insekata. Većina tih sredstava je smrtonosna za insekte, no neka sredstva su posebno oblikovana radi hvatanja živih insekata nakon čega se oni mogu pustiti na slobodu. Da bi privukle insekte u klopku, neke muholovke rabe ugljični dioksid, ultraljubičasto svjetlo ili kemijske mirise, dok druge koriste ventilatore da bi proizvele struju zraka koja usisava leteće insekte, posebno komarce i mušice, koji su slabi letači. Jednom uhvaćeni, insekti brzo dehidriraju i uginu.

                                               

Boja

Boja je osjetilni doživljaj svjetlosnog odraza od čestice/objekta. U vidnom spektru, odnosno skupu boja, koje ljudsko oko može raspoznati, dolaze redom crvena, narančasta, žuta, zelena, plava, ljubičasta. Učestalost frekvenciju svjetlosnog vala ispod učestalosti za crvenu boju nazivamo infracrvenim valom. Učestalost svjetlosnog vala iznad učestalosti za ljubičastu boju nazivamo ultraljubičastom bojom. Ljudsko je oko ne zapaža tada vidimo drugu boju koja je u pozadini, ali je vidni organi nekih životinja zapažaju, poput pčelinjeg oka. Spektar boja se može vidjeti ako snop bijele svjetlosti ...

                                               

Epifitne biljke

Izraz epifiti se odnosi na sve biljke koje su pričvršćene ili rastu na drugog živoj biljci. Ovaj izraz dolazi od grčke riječi epi- i riječi phyton-. Ove biljke se ponekad nazivaju i "zračne biljke" zbog toga jer one nemaju korijenje u tlu. Epifitne biljke koriste fotosintezu za dobivanje energije, a vlagu dobivaju iz zraka kiša ili putem svoga domaćina druga biljka. Korijenje se može razviti prvenstveno pričvršćivanjem na drugu biljku, i ono ima specijalnu strukuturu koju koristi za skupljanje ili zadržavanje vlage. Epifitne biljke nisu paraziti na svojim domaćinima, rastu samostalno, a do ...

                                               

Melanizam

Pod melanizmom se u svijetu životinja podrazumijeva pretjerana pigmentiranost odnosno, masivno odlaganje melanina. Melanitska životinja je, za razliku od uobičajene boje njene vrste obojena potpuno crno. Među najpoznatijim slučajevima melanizma su crne pantere i srebrne lisice. Pri tome postoje razlike: Skotazam se naziva potpuno zatamnjenje životinje. Abundizam, ovdje se pojavljuju novi tamni elementi u uobičajenoj šari životinje. Negrizam je pojava, kad se postojeće tamne šare povećaju. Crno pigmentiranje se nasljeđuje recesivno. U životinjskom svijetu se melanizam ne pojavljuje samo kod ...

                                               

Vidno polje

Pojam vidno polje se ponekad koristi kao sinonim za polje vida, premda ne označava istu stvar. Vidno polje je "niz vidnih podražaja dovoljnih za percepciju u psihološkim testovima", dok se polje vida "odnosi na fizičke objekte i izvore svjetla u vanjskom svijetu koji podražuju retinu". Drugim riječima, polje vida je sve što uzrokuje padanje svjetla na retinu. Ovaj podražaj obrađuje sustav vida što rezultira vidnim poljem.

                                     

ⓘ Svjetlo riječi

Svjetlo riječi je bosanskohercegovačka obiteljska mjesečna revija za vjeru, društvo i kulturu. Nakladnik Svjetla riječi je Franjevačka provincija Bosna Srebrena.

List je, u skladu s bogatom nakladničkom tradicijom bosanskohercegovačkih franjevaca, 1983. godine u Visokom pokrenula skupina entuzijasta-franjevaca, članova dviju franjevačkih provincija u Bosni i Hercegovini. Nakladnici lista sve do 1992. godine bili su provincijali tih dviju provincija. Od tada je vlasnik lista samo Franjevačka provincija Bosna Srebrena. List uređuje malobrojno uredništvo koje imenuje Uprava ove provincije.

List se od početka bavio religioznim, ali i kulturnim, društvenim, pa i političkim temama, te je kroz dvadeset godina izlaženja stekao velik broj poštovatelja, ali i osporavatelja.

                                     

1. Sjedišta uredništva

  • Sarajevo: od svibnja 1998. – Splitska 39, a od srpnja 2002. – Zagrebačka 18
  • Livno: listopad 1993. – travanj 1998. do ožujka 1996. navodi se i adresa hotela Slavija, a od travnja 1996. samo adresa u Livnu
  • Sarajevo: prosinac 1984. – ožujak 1992.
  • Visoko: travanj 1983. – studeni 1984.
  • Baška Voda – Hotel Slavija: rujan/listopad 1992. – rujan 1993.
  • Split ratna adresa: travanj – kolovoz 1992.
                                               

Tahion

Tahion / ˈ t æ k i. ɒ n / ili tahionska čestica je hipotetska čestica koja uvijek putuje brže od svjetlosti. Riječ dolazi od grčkog: ταχύ - brz, ubrzan. Riječ je 1967. smislio Gerald Feinberg. Komplementarne vrste čestica su luksoni i bradioni, koji postoje. Mogućnost čestice brže od svjetla su prvi predložili O. M. P. Bilaniuk, V. K. Deshpande, i E. C. G. Sudarshan 1962., iako su koristili izraz" meta-čestica".

Free and no ads
no need to download or install

Pino - logical board game which is based on tactics and strategy. In general this is a remix of chess, checkers and corners. The game develops imagination, concentration, teaches how to solve tasks, plan their own actions and of course to think logically. It does not matter how much pieces you have, the main thing is how they are placement!

online intellectual game →