Back

ⓘ 1862                                               

Kosmos-1862

Kosmos-1862 je jedan od preko 2400 sovjetskih vještačkih satelita lansiranih u okviru programa Kosmos. Kosmos-1862 je lansiran sa kosmodroma Pleseck, SSSR, 1. jula 1987. Raketa-nosač F-2 je postavila satelit u orbitu oko planete Zemlje. Masa satelita pri lansiranju je iznosila 1600 kilograma. Kosmos-1862 je bio satelit namijenjen za elektronsko izviđanje, javljanje i navođenje.

                                               

Šahovski turnir u Londonu 1862

Šahovski turnir "London 1862." se održavao od 16. juna do 28. juna 1862. godine u Londonu u znak obeležavanja I kongresa engleske šahovske federacije. Ove godine je Kristal Palas bio domaćin II Britanske svetske izložbe. Veliki izum su bile šivaće mašine za domaćinstva. Turnir se odigravao u klubovima Sent Džordž i Sent Džejms i Dajvanu. Učešće je uzelo 14 igrača. Igrali su svako sa svakim. Vremenska kontrola je bila novina za velike šahovske turnire, dvadeset i četiri poteza za dva sata. Vreme je mereno peščanim satom. Remi se nije računao i partija se ponovo igrala. Nagrada za pobednika ...

                                               

Badel 1862

Badel 1862 d.d. je hrvatsko poduzeće za proizvodnju vina i jakih alkoholnih pića sa sjedištem u Zagrebu. Badel je trenutno najveći proizvođač jakih alkoholnih pića u Hrvatskoj, s izvozom u 26 zemalja. Potječe od tvrtke osnovane 1862. godine, a u svom sadašnjem obliku je nastalo nakon drugog svjetskog rata kada su jugoslavenske komunističke vlasti nacionalizirale dotadašnje tvrtke Pokorny, Patria i Arko, te poduzeća Marijan Badel i Badel-Vinoprodukt. Široj javnosti je poznat i po tome što je u nekoliko navrata sponzorirao rukometni klub Zagreb, koji je 1992. do 1995. te od 1997. do 2001. po ...

                                               

1862 Apollo

1862 Apollo je Apolo asteroid. Približan prečnik asteroida je 1.5 km, a srednja udaljenost asteroida od Sunca iznosi 1.470 astronomskih jedinica. Inklinacija nagib orbite u odnosu na ravan ekliptike je 6.352 stepeni, a orbitalni period iznosi 651.152 dana 1.782 godinu. Ekscentricitet orbite asteroida iznosi 0.559. Apsolutna magnituda asteroida iznosi 16.25 a geometrijski albedo 0.25. Asteroid je otkriven 24. aprila 1932. godine.

                                               

William Henry Bragg

Sir William Henry Bragg je bio britanski fizičar, kemičar i matematičar te dobitnik Nobelove nagrade za fiziku 1915. godine zbog rada na analizi strukture kristala pomoću X-zraka. Nagradu je podijelio sa sinom, Williamom Lawrenceom Braggom, što je jedinstven slučaj u povijesti Nobelove nagrade. U njegovu je čast imenovan mineral braggit. Godine 1920. proglašen je vitezom.

                                               

O. Henry

O. Henry je bio književni pseudonim koji je koristio američki pisac William Sydney Porter. Najpoznatiji je po novelama koje su se odlikovale simpatijama za likove, duhovitošću i domišljatim iznenadni obratima na svom završetku. Najpoznatije od njih su sakupljene u zbirku pod nazivom Cabbages and Kings, u kojoj je, djelomično inspiriran svojim izgnanstvom u Hondurasu zbog optužbe za pronevjeru, prvi upotrijebio izraz banana republika. Po O. Henryju je danas nazvana godišnja nagrada O. Henry koja se udjeljuje najbolji autorima novela.

                                               

Charles Wolf

Charles Joseph Étienne Wolf je bio francuski astronom. Godine 1862., Urbain Le Verrier mu je ponudio mjesto asistenta na pariškoj opservatoriji. U 1867. je ona sa Georges Rayet-om otkrio Wolf-Rayet zvijezde. Treba zapaziti da je bliskog crvenog patuljka Wolf 359 bio otkrio nejmački astronom Max Wolf, a ne Charles Joseph Étienne Wolf.

                                               

Edith Wharton

The Buccaneers, 1938 In Provence and Lyrical Epigrams, 1920 pjesma The Touchstone, 1900 Fighting France, from Dunkerque to Belfort, 1915 Artemis to Actaeon and Other Verse, 1909 The Vice of Reading, 1903 The Book of the Homeless, 1916 The Mission of Jane, 1902 Summer, 1917 French Ways and Their Meaning, 1919 The Seed of the Faith, 1919 The Mothers Recompense, 1925 Writing a War Story, 1919 Expiation, 1908 The Pot-Boiler, 1904 The Letters, 1910 The Long Run, 1912 In Trust, 1906 A Son at the Front, 1923 Margaret of Cortona, 1901 pjesma The Gods Arrive, 1932 The Quicksand, 1902 The Rembrandt, ...

                                               

Maurice Maeterlinck

Grof Maurice Polydore-Marie-Bernard Maeterlinck, belgijski pisac, pjesnik, dramaturg i esejist. Bio je član belgijske Kraljevske akademije za francuski jezik i književnost i jedini je Belgijanac dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1911. godine. Jedan je od predstavnika europskog pokreta simbolizma.

                                               

George McClellan

George Brinton McClellan, američki general i političar. Glavni zapovjednik vojske Sjedinjenih Američkih Država, odnosno Unije ili Sjevera, u prve dvije godine, 1861 i 1862, Američkog građanskog rata. Rođen u Philadelphiji, McClellan je najprije pohađao Sveučilište u Pennsylvaniji, a zatim je prešao na Vojnu akademiju West Point. Diplomirao je na West Pointu 1846, kao 2. u klasi. Isprva je dodijeljen u vojni rod inžinjerije. Služio je u Američko-meksičkom ratu, 1846-1848, pod zapovjedništvom Winfield Scotta. 1848-1851 predavač je vojne inžinjerije na West Pointu.1855-1856 bio je kao promatr ...

                                               

Gerhart Hauptmann

Rođen je u Obersalcbrunu, malom gradu u Šleskoj, a sada delu Poljske. Nakon škole u svom rodnom mestu pohađao je realnu gimnaziju u Breslau Vroclavu, a zatim je izučavao agrikulturu na ujakovom imanju. Nije mu se sviđao seoski život, pa se vratio u Breslau i upisao se u umetničku školu, nastojeći da postane vajar. Tu se upoznao doživotnog prijatelja Jozefa Bloka. Nakon toga studirao je u Jeni, a veliki deo 1883. i 1884. proveo je u Italiji. Oženio se 1885. i smestio se u Berlinu i potpuno se posvetio literarnom radu. Brzo je stekao veliki ugled kao glavni predstavnik moderne drame. Povukao ...

                                               

Gustav Klimt

Gustav Klimt je bio najvažniji slikar austrijske secesije s izrazito istančanim simbolističkim stilom. Život Gustava Klimta podudara se sa zlatnim dobom Beča s kraja stoljeća. Bilo je to vrijeme umjetničke obnove i umjetničkog bunta te rađanje modernizma. Nova umjetnost, art nouveau, donosi svoje samosvjesne i dekadentne pravce u slikarstvu i literaturi, kroz koje se provlačila snažna opčinjenost erotikom. Bio je to Freudov Beč, koji je izvana još bio u duhu viktorijanskog morala, ali neobuzdano ponašanje bila je glavna tema dana. Bečka zanesenost erotikom našla je u Klimtu velikog pjesnik ...

                                               

Inkpa

Inkpa, banda Wahpeton Siouxa koji su 1886. živjeli na Big Stone Lake u Minnesoti i možda na Cormorant Pointu na Mille Lacs. Nazivani su i sličnim imenima Inkpatonwan i Inpaton, a po lokalitetu su poznati i kao Big Stone Lake band.

                                               

Opstrukcija gornje šuplje vene

Opstrukcija gornje šuplje vene, je obično rezult direktne obstrukcije gornje šuplje vene malignitetom, kao što je kompresija zidova suda tumorima desnog gornjeg režnja ili timoma i/ili medijastinalna limfadenopatija. Najčešći oblik maglignosti koji uzrokuje SVCS jeste bronhogena karcinoma. Cerebralne edeme su ratke, a ako do njih dođe, mogu da budu fatalne.

                                               

Metioninska g-lijaza

Metioninska g-lijaza) je enzim sa sistematskim imenom L-metionin metantiol-lijaza. Ovaj enzim katalizuje sledeću hemijsku reakciju L-metionin + H 2 O ⇌ {\displaystyle \rightleftharpoons } metantiol + NH 3 + 2-oksobutanoat sveukupna reakcija 1a L-metionin ⇌ {\displaystyle \rightleftharpoons } metantiol + 2-amoniobut-2-enoat 1b 2-amoniobut-2-enoat + H 2 O ⇌ {\displaystyle \rightleftharpoons } 2-oksobutanoat + NH 3 spontana reakcija Ovaj enzim je piridoksal-fosfatni protein.

                                               

Great Bend, Pennsylvania

                                     

ⓘ 1862

Ovo je članak o godini 1862.

Godina 1862 bila je redovna godina koja počinje u srijedu po gregorijanskom odn. redovna godina koja počinje u ponedjeljak po 12 dana zaostajućem julijanskom kalendaru.

                                     

1.1. Događaji Januar/Siječanj

 • 31. 1. - Alvan Graham Clark uočio Siriusovog patuljastog pratioca Sirius B Friedrich Bessel proračunao 1844.
 • 11. 1. - Predsednik Hondurasa José Santos Guardiola ubijen od svoje telesne straže.
 • decembar-januar - Velike poplave usled neprekidne kiše pogađaju zapad SAD, naročito Oregon, Kaliforniju i Nevadu.
 • početkom god. - Predsednik srpske vlade Ilija Garašanin osnovao "Srpski odbor" za nacionalnu propagandu u susednim zemljama, ove godine se prave i planovi za ustanke u Bosni, Hercegovini, Staroj Srbiji i Bugarskoj; vlada od ove godine pomaže crkve i škole u Makedoniji i Staroj Srbiji.
 • 21. 1. - Adam Opel osnovao fabriku šivaćih mašina, iz koje će nastati auto-industrija Opel.
 • 19. 1. - Američki građanski rat, Zapadni teatar: Bitka kod Mill Springsa je unionistička pobeda u Kentuckyju, osujećena konfederalna invazija.
 • Početkom godine knez Mihailo saznao za vezu kneginje Julije Obrenović i grofa Arenberga.
 • početkom godine - Kralj Franjo Josip I potvrdio zakonski članak 58. Hrvatskog sabora, kojim hrvatski postaje jedinim službenim jezikom u Hrvatskoj prvobitno je jezik nazivan jugoslavenski.
 • 30. 1. - Porinut USS Monitor, prva američka unionistička oklopnjača, po kojoj će biti nazvan monitor kao tip broda.
                                     

1.2. Događaji Februar/Veljača

 • 23. 2. - Nashville, Tennessee je prvi glavni grad jedne konfederalne države koji pada u ruke unionista i ostaje do kraja rata.
 • 3. 2. - Kraljevski dvorski dikasterij za Kraljevine Dalmaciju, Hrvatsku i Slavoniju preimenovan u Kraljevsku dvorsku kancelariju., kancelar je Ivan Mažuranić, nadležnosti su politička uprava, bogoštovlje, nastava i sudstvo traje do 1869.
 • 11 - 16. 2. - Bitka kod Fort Donelsona: Grant zauzeo utvrđenje u Tenesiju na reci Cumberland.
 • 21. 2. - Bitka kod Valverdea je konfederalni uspeh na početku Novomeksičke kampanje, ali se do aprila moraju povući.
 • 22. 2. - Jefferson Davis inauguriran za predsjednika Konfederativnih Američkih Država sa šestogodišnjim mandatom ostaje do 1865.
 • 16. 2. - Češki filozof Miroslav Tirš osnovao u Pragu prvo sokolsko društvo.
 • 6. 2. - Američki građanski rat: Bitka kod Fort Henryja je prva značajna kopnena pobeda Unije, Ulysses S. Grant je izvojevao u zapadnom teatru i otvorio reku Tennessee.
 • 5. 2. 24. 1. po j.k. - Ujedinjene kneževine Moldavija i Vlaška se i formalno ujedinile, Bukurešt postaje glavni grad Rumunskih Ujedinjenih Kneževina.
 • 1. 2. - Objavljene reči pesme The Battle Hymn of the Republic autorke Julie Ward Howe.
 • 4. 2. - Na Kubi osnovana destilerija Bacardi.
 • 28. 2. - Ukazom kneza Mihaila proglašen prvi srpski zakon o pravozastupnicima danas Dan advokata Srbije.
 • 25. 2. - Američki dolar: Kongres SAD donosi Zakon o sredstvu plaćanja Legal Tender Act kojim se ono može vršiti i papirnim novcem greenbacks.
                                     

1.3. Događaji Mart/Ožujak

 • 5. 3. - Proglašena britanska Kolonija Lagos u današnjoj Nigeriji do 1906.
 • mart - Bugarski revolucionar Vasil Levski pobegao u Srbiju.
 • 6 - 8. 3. - Bitka kod Pea Ridgea osigurava unionistički posed Misurija i severnog Arkanzasa.
 • 28. 3. 16. 3. po j.k. - Zakon o rekrutiranju stojeće vojske u Srbiji.
 • mart - Srbija sklopila sporazum sa ruskom vladom o zajmu u iznosu od 300.000 dukata radi nabavke pušaka.
 • 22. 3. 10. 3. po j.k. - Novo ustrojstvo centralne državne uprave u Srbiji - uveden pravi ministarski savet, sa ministrima umesto popečitelja, na čelu sa predsednikom, umesto "kneževim predstavnikom"; uvedena tri nova ministarstva: prosvete i crkvenih dela, građevine i vojske. Knez bira ministre po sopstvenom nahođenju, oni su pod njegovom skoro isključivom vlašću, imaju veliku vlast u svojim resorima.
 • 9. 3. - U američkom građanskom ratu, u bitci kod Hampton Roadsa, po prvi put su se sudarile dvije oklopnjače - južnjačka, tek dovršena, CSS Virginia i sjevernjački USS Monitor - obe strane tvrde da su pobedile.
 • 1. 3. - Izlazi prvi broj zadarskog "Narodnog lista", najstarije živuće hrvatske novine.


                                     

1.4. Događaji April/Travanj

 • 8. 4. - Papina enciklika Amantissimus upućena episkopima istočnih crkava.
 • 12. 4. - Andrewsov upad ili Velika lokomotivska potera: civilni skaut James J. Andrews sa severnjačkim dobrovoljcima oteo u Džordžiji voz sa lokomotivom The General i pravio štetu na putu ka severu.
 • 6 - 7. 4. - Krvava Bitka kod Shiloha je Grantova pobeda u Tenesiju.
 • 5. 4. - 4. 5. - Severnjačka Opsada Yorktowna tokom Peninsularne kampanje prema Richmondu, bez jasnog rezultata.
 • 11. 4. - Unionisti zauzeli Fort Pulaski zahvaljujući nažljebljenoj artiljeriji - luka Savannah, Georgia postaje beskorisna za Konfederaciju.
 • 5. 4. - U Beču osnovana firma Julius Meinl.
 • 12. 4. - Ferdinand Lassalle drži govor u Berlinu koji će postati poznat kao "Radnički program".
 • april - maj - Objavljen Hugoov roman Les Misérables.
 • 26. 4. - Posle jednomesečne opsade se predalo konfederalno utvrđenje Fort Macon u Severnoj Karolini.
 • april, krajem - Crnogorsko-turski rat: Turska objavila rat Crnoj Gori, jer je ova odbacila ultimatum kojim se tražio prestanak pomoći ustanicima Luke Vukalovića; ovog meseca se vode borbe u klancu Duga kod Nikšića, oko Meduna i u Limskoj dolini. Turski komandant je Omer-paša Latas.
 • Đura Jakšić povodom ovog rata piše pesmu "Padajte, braćo!".
                                     

1.5. Događaji Maj/Svibanj

 • 31. 5. - 1. 6. - Bitka kod Seven Pinesa, između McClellana Unija i J. E. Johnstona - severnjačke snage se primakle Richmondu, obe strane tvrde da su pobedile.
 • 1. 5. - 1. 11. - Internacionalna izložba u Londonu.
 • 11. 5. - Oklopnjača CSS Virginia uništena kako ne bi bila zarobljena.
 • 5. 5. - Francuska intervencija u Meksiku: Bitka kod Pueble je meksička pobeda nad nadmoćnijom francuskom vojskom kasnije praznik Cinco de Mayo.
 • 20. 5. - Predsednik Abraham Lincoln potpisao prvi Homestead Act Zakon o naseljeničkim imanjima: svako ko nije digao oružje na vladu SAD može se prijaviti za 160 akri oko 65 hektara javne zemlje na Zapadu federalna vlada je do 1934. dala 1.6 miliona imanja sa blizu 110 miliona hektara zemlje.
 • 15. 5. - Kontroverzno Butlerovo Generalno naređenje br. 28 u New Orleansu: žene koje vređaju vojnike treba tretirati kao da su prostitutke, tj. može im se uzvratiti istom merom.
 • 1. 5. - Zauzeće New Orleansa: unionističke trupe mornaričkog kapetana Farraguta i generala Benjamina Butlera zauzele New Orleans.
 • maj - Pensacola, Florida pada u unionističke ruke.
 • maj-jun - Crnogorsko-turski rat: borbe u okolini Nikšića i Spuža.
                                     

1.6. Događaji Jun/Lipanj

 • 5. 6. - Potpisan Sajgonski ugovor kojim Vijetnamsko carstvo predaje Francuzima tri južne provincije Kočinkina; gerilski lider Trương Định ne priznaje ugovor.
 • 4. 6. - Konfederalci napustili Fort Pillow na reci Misisipi u državi Tenesi, unionistima otvoren put ka Memphisu.
 • 6. 6. - Rečna bitka kod Memphisa vodi severnjačkom zauzeću grada.
 • 8 - 9. 6. - Jacksonova kampanja u dolini Shenandoah: konfederalni general Stonewall Jackson odnosi pobede kod Cross Keys i kod Port Republic.
 • 15. 6. 3. 6. po j.k. - Incident na Čukur česmi u Beogradu, zatim napad na srpsku patrolu, neredi, sukob Turaka i srpske žandarmerije - borbe traju do u noć.
 • U borbama je učestvovala i Prva bugarska legija Georgi Rakovskog, koji je u ovo vreme osnovao i Privremenu bugarsku vladu za planirani ustanak.
 • 25. 6. - 1. 7. - Sedmodnevna bitka Seven Days Battles je niz od šest bitaka u Virdžiniji i uspeh južnog generala Robert E. Leeja.
 • 19. 6. - Kongres SAD zabranio ropstvo na teritoriji SAD.
 • 20. 6. 8. 6. po j.k. - Posle samo četiri meseca ubijen Barbu Catargiu, konzervativni prvi premijer Rumunije, slediće mu liberal Nicolae Crețulescu.
 • 16. 6. 4. 6. po j.k. - Srpska vlada, beogradske paše i strani konzuli potpisali u tvrđavi mir.
 • 17. 6. 5. 6. po j.k. - Turci bombarduju beogradsku varoš sa tvrđave, dok posredstvom konzula nije proglašeno primirje.
 • 30. 6. - Ugarsko-hrvatski kralj Franjo Josip osnovao u Zagrebu kraljevski stol sedmorice, na čelu sa banom, kao vrhovno sudište Hrvatske.


                                     

1.7. Događaji Jul/Srpanj

 • 30. 7. - Parobrod Brother Jonathan potonuo pored Kalifornije sa 225 ljudi i velikom količinom zlata.
 • jul - Turci ugušili hercegovački ustanak.
 • 23. 7. - Henry Halleck postaje glavnokomandujući Armije Unije.
 • 1. 7. - U SAD osnovan Biro unutrašnjih prihoda od 1918. Internal Revenue Service.
 • 4. 7. - Navodni datum kada je Charles Dodgson Lewis Carroll improvizovao priču za Alice Liddell i njene sestre, koja će postati "Alisa u zemlji čudesa" objavljena 1865.
 • 1. 7. 16. 6. po j.k. - Osnovana Biblioteka Moskovskog javnog muzeja, današnja Ruska državna biblioteka.
 • jul, polovinom - U dolini Zete se spojile turske kolone iz pravaca Podgorice i Hercegovine, sledeći cilj je Cetinje.
 • 1. 7. - Predsednik Linkoln potpisao Zakon o pacifičkoj železnici kojim se omogućava gradnja transkontinentalne železnice u SAD ostvareno 1869.
 • 27. 7. - Parobrod Golden Gate potonuo kod Meksika, stradalo 204 ljudi.
 • 16 i 19. 7. - Lewis Swift i Horace Parnell Tuttle nezavisno otkrili kometu Swift-Tuttle, izvorno telo meteorskog pljuska perseida.
 • jul, početkom - Počinje dvomesečna konferencija garantnih sila i Porte o pitanju Srbije u carigradskom predgrađu Kanlidži; Francuska i Rusija naklonjene Srbiji a Britanija i Austrija Porti.
                                     

1.8. Događaji Avgust/August/Kolovoz

 • avgust, krajem - Borbe na prilazima Cetinju, ruska diplomatska intervencija obustavila neprijateljstva.
 • 29 - 30. 8. - Bitka kod Richmonda u Kentakiju je ubedljiva konfederalna pobeda.
 • 5. 8. - Kopnena i vodena Bitka kod Baton Rougea je neuspeo konfederalni pokušaj da povrate taj grad u Lujzijani.
 • 21. 8. - Otvoren Stadtpark, prvi javni park u Beču.
 • 31. 8. - Skadarska konvencija okončava Crnogorsko-turski rat, potvrđene crnogorske granice ali i vazalni status do rata 1876-78.
 • 20. 8. - Hrvatska Banska konferencija raspravlja o prijedlogu da se gradi pruga Zemun - Zagreb - Rijeka Južno društvo gradi prugu Sisak - Zagreb - Zidani Most, tj. vezu ka Trstu umjesto Rijeci.
 • 4 - 18. 8. - Kazalište iz Zagreba gostuje u beogradskoj Kneževoj pivari.
 • avgust - decembar - Ustanak Sijuksa ili Rat Malog Gavrana u Minesoti.
 • 29. 8. - Bitka kod Aspromontea: italijanska kraljevska vojska porazila Garibaldijeve dobrovoljce koji su krenuli na papin Rim.
 • 9. 8. - Bitka na Cedar Mountain je tesna pobeda južnog generala Jacksona u Virdžiniji.
 • 28 - 30. 8. - Druga bitka kod Bull Runa je ubedljiva pobeda Konfederacije u Virdžiniji.
                                     

1.9. Događaji Septembar/Rujan

 • 5. 9. 24. 8. po j.k. - U Srbiji donesen Zakon o Upravi fondova - pokušaj obezbeđenja nezelenaških kredita kasnija Investbanka.
 • 10. 9. - Ministar rata Francisco Solano López postaje predsednik Paragvaja do 1870, nasledivši svog preminulog oca.
 • 5. 9. - Gen. Robert E. Lee prelazi reku Potomac, što je prva južnjačka invazija Severa SAD.
 • 14. 9. - Incident u Namamugiju: samuraji ubili nepromišljenog engleskog trgovca.
 • 4. 9. - Velike sile zaključile Kanlički protokol - Turci, ne-vojnici, napuštaju varoši u Srbiji među kojima i Beograd posledica incidenta kod Čukur-česme. Turski garnizoni ostaju u tvrđavama na Savi i Dunavu, a tvrđave Soko i Užice da se poruše; Srbija mora da naknadi štetu Turcima → Iseljavanje muslimana iz Srbije.
 • 17. 9. - Eksplozija uništila Allegheny Arsenal u Pensilvaniji, stradalo 78 radnika, uglavnom mladih žena.
 • 22. 9. - Proklamacija o emancipaciji: Linkoln izdaje preliminarnu proklamaciju da će narediti oslobođenje robova na teritorijama koje ne okončaju pobunu do 1. januara.
 • 17. 9. - Bitka na Antietamu u Merilendu: najkrvaviji dan u američkoj istoriji, strateški uspeh Unije.
 • 23. 9. - Lav Nikolajevič Tolstoj se oženio Sofijom Andrejevnom.
 • 30. 9. - Bismarck se obraća Landtagu: "Velika savremena pitanja se neće rešiti govorima i većinskim odlukama. već železom i krvlju ".
 • 30. 9. - Holanđanka Alexandrine Tinné putujući iz Beli Nil stigla do Gondokoroa.
 • 23. 9. - Pruski ustavni konflikt: Otto von Bismarck je imenovan pruskim premijerom.
                                     

1.10. Događaji Oktobar/Listopad

 • 1. 10. - Južna željeznica otvorila prugu Zidani Most-Zagreb-Sisak.
 • 30. 10. 18. 10. po j.k. - Vanredni prirez od dva dukata u Srbiji.
 • 5. 10. - Buenosaireski liberal Bartolomé Mitre izabran za predsednika Argentine do 1868, čime je okončan perod nejedinstva nacije.
 • 10 - 12. 10. - Upad generala J. E. B. Stuarta u Pensilvaniju, opljačkan Chambersburg.
 • 8. 10. - Bitka kod Perryvillea: zaustavljena konfederalna ofanziva na Kentaki.
 • 23. 10. - Zbačen grčki kralj Oto.
                                     

1.11. Događaji Novembar/Studeni

 • 6. 11. - Uspostavljena direktna telegrafska linija između New Yorka i San Francisca.
 • 5. 11. Američki građanski rat: McClellan je smijenjen s dužnosti zapovjednika unionističke armije.
 • 4. 11. - Richard Jordan Gatling dobio patent za prvi mitraljez.
 • novembar - U Granadinskoj Konfederaciji Kolumbiji građanski rat okončan pobedom liberala.
                                     

1.12. Događaji Decembar/Prosinac

 • 26 - 29. 12. - Unionistička Vicksburška kampanja počinje Bitkom kod Chickasaw Bayoua u Misisipiju - malobrojniji konfederalci odnose ubedljivu pobedu.
 • 30. 12. - USS Monitor potonuo u oluji kod Rta Hatteras u Severnoj Karolini.
 • 18. 12. - Završeno prvo zasjedanje Carevinskog vijeća počelo 1. svibnja 1861., preovlađivao centralizam jer su Nijemci, u odsustvu Mađara i Hrvata, imali većinu.
 • 11 - 15. 12. - Bitka kod Fredericksburga je katastrofalan unionistički pokušaj da zauzmu konfederalnu prestonicu Richmond.
 • 17. 12. - General Grant izdaje naređenje za proterivanje Jevreja, osumnjičenih da su crnoberzijanci, iz njegovog vojnog distrikta - naređenje povučeno narednog meseca, kasnije će reći da nije gledao šta potpisuje.
 • 31. 12. - Predsednik Linkoln potpisao akt kojim se Zapadna Virginia prima u Uniju.
 • decembar - Peruanski lovci na robove došli na Uskršnji Otok, narednih mjeseci hvataju polovicu stanovništva otoka.


                                     

1.13. Događaji Kroz godinu

 • Turci napustili ranije neosvojivi Soko Grad, koji ima biti uništen.
 • Henri Dunant objavio knjigu Un souvenir de Solférino "Sjećanje na Solferino", koja će potaći osnutak Crvenog križa.
 • Anna Leonowens prihvatila ponudu da podučava supruge i decu sijamskog kralja Mongkuta kasnija inspiracija za mjuzikl "Kralj i ja".
 • Nakon ćirilice i perioda sinkretističke tranzicije, jedino zvanično pismo u Rumuniji postaje latinica.
 • U Zagrebu osnovana tvrtka danas poznata kao Badel 1862.
 • Na okupu Velika petorka ruskih kompozitora.
 • Köchelov katalog Mozartovih dela.
 • U Japanu okončana praksa Sankin-kōtai, "naizmeničnog prisustva" daimyoa plemića na šogunovom dvoru.
                                     

2.1. Rođenja Januar/Siječanj – Jun/Lipanj

 • 11. 1. - Božidar Karađorđević, Karađorđev praunuk † 1908
 • 6. 1. - August Oetker, pronalazač praška za pecivo, osnivač kompanije * 1918
 • 23. 1. - David Hilbert, nemački matematičar † 1943
 • 2. 2. - Sima Trojanović, etnolog, antropolog † 1935
 • 28. 3. - Aristide Briand, francuski političar, nobelovac za mir † 1932
 • 14. 4. - Pjotr Stolipin, premijer Rusije † 1911
 • 19. 4. - Janko Ibler, hrvatski publicist i književni kritičar † 1926.
 • 14. 4. - Vojislav Ilić, srpski pesnik † 1894
 • 13. 5. - Janko Veselinović, srpski pisac † 1905
 • 15. 5. - Arthur Schnitzler, književnik, dramatičar † 1931
 • 5. 6. - Allvar Gullstrand, švedski okulist i optičar † 1930
 • 27. 6. - Johann Puch ili Janez Puh, osnivač auto firme Puch † 1914
 • 7. 6. - Philipp Lenard, njemački fizičar † 1947
                                     

2.2. Rođenja Kroz godinu

 • ? - Bajram Curi, albanski borac † 1925
 • ? - Edhem Mulabdić, književnik † 1954
 • ? - Ugyen Wangchuck, prvi kralj Butana † 1926
 • ? - Ali-beg Firdus, bosanskohercegovački političar † 1910
                                     

3. Smrti

 • 3. 2. - Jean-Baptiste Biot, fizičar, astronom, matematičar * 1774
 • 26. 4. - Mato Topalović, svećenik, pisac, ilirac * 1812
 • 20. 2. - William Wallace Lincoln, sin predsednika Lincolna * 1850
 • 30. 3. - Pavao Štoos, svećenik pjesnik i narodni preporoditelj * 1806.
 • 22. 3. - Pavao Kolarić, katolički svećenik, isusovac * 1837
 • 7. 11. - Bahadur Shah II, poslednji mogulski vladar * 1775
 • 23. 3. - Karl Nesselrode, ruski diplomata * 1780
 • 6. 4. - Albert Sidney Johnston, general Konfederativnih Država * 1803
 • 18. 1. - John Tyler, bivši predsjednik SAD * 1790
 • januar - Dimitar Konstantin Miladinov, makedonski/bugarski pesnici, preporoditelji * 1810 i * 1830
 • 22. 7. - Laval Nugent, austrijski feldmaršal * 1777
 • 17. 3. - Fromental Halévy, francuski kompozitor * 1799
 • 3. 4. - James Clark Ross, pomorac, polarni istraživač * 1800
 • 6. 5. - Henry David Thoreau, književnik, filozof. * 1817
 • 25. 5. - Johann Nestroy, austrijski komediograf i glumac * 1801
 • 28. 6. - Adam Dragosavljević, filolog * 1800
 • 21. 3. - Alfred I. zu Windisch-Graetz, austrijski feldmaršal * 1787
 • 10. 1. - Samuel Colt, američki izumitelj i proizvođač oružja * 1814
 • 24. 7. - Martin van Buren, bivši predsjednik SAD * 1782
 • 22. 9. - Frederick Townsend Ward, američki mornar i plaćenik, kineski komandant * 1831
 • 1. 2. - Benedikt Kraljević, bivši dalmatinski episkop, pristalica unije * 1765-67
 • 7. 2. - Francisco Martinez de la Rosa, književnik, političar i prvi moderni premijer Španije * 1787
 • ? - Simo Jaković, moravički kapetan, osnivač Ivanjice * 1800
 • ? - Isidor Nikolić-Džaver, srpski političar u Ugarskoj * 1806
 • ? - Đoko Miljanić, crnogorski serdar * 1820
 • ? - Jovan Baćović, crnogorski vojvoda i diplomata * 1810
 • ? - George Lloyd Hodges, britanski diplomata * 1790
                                     

4. Reference

Literatura
 • Istorija srpskog naroda, Od Prvog ustanka do Berlinskog kongresa 1804-1878, Beograd 1981
 • Peta knjiga prvi tom V-1
 • Rudolf Horvat hr Wikisource: Najnovije doba hrvatske povjesti/Ponovni savez s Ugarskom
Free and no ads
no need to download or install

Pino - logical board game which is based on tactics and strategy. In general this is a remix of chess, checkers and corners. The game develops imagination, concentration, teaches how to solve tasks, plan their own actions and of course to think logically. It does not matter how much pieces you have, the main thing is how they are placement!

online intellectual game →