Back

ⓘ Vladimir Gaćinović                                               

Alifakovac (naselje)

Na Alifakovcu, iznad Šeher-ćehajinog mosta, nalazi se veliko i po svom položaju jedno od najljepših starih sarajevskih grobalja. Kada se popnemo na vrh ulice Veliki Alifakovac, dočekuje nas veliki kaldrmisan plato, oko kojeg je smješteno groblje ispresijecano putevima koji vode na više strana: prema Babića bašči, Kozjoj ćupriji, Čeljigovićima, Magodi-Megari, Malom i Velikom Alifakovcu. U središtu groblja, na njegovoj najistaknutijioj tački, stoje dva manja kamena otvorena turbeta na stubovima, a oko njih su na sve strane razasuti snježnobijeli nišani različitih oblika i veličine, razbacani ...

                                               

1890

Godina 1890 bila je redovna godina koja počinje u srijedu po gregorijanskom, odn. redovna godina koja počinje u ponedjeljak po 12 dana zaostajućem julijanskom kalendaru.

                                               

1917

Godina 1917 bila je redovna godina koja počinje u ponedjeljak po gregorijanskom, odn. redovna godina koja počinje u nedjelju po 13 dana zaostajućem julijanskom kalendaru.

                                               

KK Crvena zvezda

KK Crvena zvezda je košarkaški klub iz Beograda i deo Sportskog društva Crvena zvezda. Crvena zvezda kao domaćin utakmice igra u hali Pionir, sagrađenoj 1973, sa kapacitetom od 5.878 mesta, dok utakmice u Evropskim takmičenjima igra i u Kombank areni sa predviđenim kapacitetom od 18.386 sedećih mesta. Navijači Crvene zvezde se nazivaju Delije.

                                               

Tale (TV serija)

Tale je jugoslavenska televizijska miniserija u produkciji TV Sarajevo emitirana 1979. godine. Temelji se na romanu Derviša Sušića, a po žanru je mješavina drame i komedije. Protagonist čiji lik tumači Miralem Zupčević, je partizan koji se po završetku rata vraća u svoje rodno mjesto u unutrašnjosti BiH gdje njegov povratak među sumještanima izaziva niz reakcija, od pozitivnih do negativnih. Tale je poznat po tome što se prve epizode odigravaju u Sloveniji na samom kraju rata, odnosno završnih partizanskih operacija te prikazuju masovno zarobljavanje osovinskih vojnika i civila poznatih ka ...

Vladimir Gaćinović
                                     

ⓘ Vladimir Gaćinović

Vladimir Gaćinović je bio mladobosanski revolucionar, srpski rodoljub i anarhista.

Na njega su veliki uticaj imale ideje ruskih anarhista, kao i epsko nasleđe kosovskog mita. Zalagao se za oslobođenje Srba od Austro-Ugarske, kao deo oslobodilačke borbe južnih Slovena. Smatra se začetnikom i ideologom omladinske revolucionarne organizacije Mlada Bosna.

                                     

1. Prelazak u Srbiju

Austrijska aneksija Bosne i Hercegovine 1908. godine razgnevila je revolucionarnu omladinu. Novembra 1908. godine, u jeku aneksione krize i očekivanog rata Austrije sa Srbijom, Gaćinović ilegalno prelazi u Srbiju i upozorava njene organe o austrijskim špijunima u državnoj štampariji i koncentraciji austrijske vojske na granici. Takođe je predao srpskoj policiji spisak omladinaca po raznim gradovima BiH koji su "spremni da se stave na raspollaganje u slučaju rata s Austrijom."

1909. godine je prošao komitsku obuku kod majora Vojislava Tankosića, u Ćupriji i Vranju. 1910. je maturirao u Prvoj beogradskoj gimnaziji, nakon čega je upisao studije u Švajcarskoj, istovremeno razvijajući sve jači ilegalni rad među omladinom u Bosni.

                                     

2. Studije u Švajcarskoj

Gaćinović se tokom studija u Ženevi i Lozani najviše družio sa ruskim revolucionarima, koji su emigrirali iz carske Rusije nakon prve ruske revolucije iz 1905. Gaćinović je bio prijatelj mnogih ruskih revolucionara, uključujući anarhistu Viktora Serža, socijalistu Marka Natansona, menjševika Julijusa Martova, i čuvenog ruskog revolucionara Lava Trockog.

Vladimir Gaćinović je bio pobornik ideja Bakunjina, Kropotkina i ruskih narodnovoljaca.

                                     

3. Djelovanje u Bosni

Gaćinović je donio revolucionarne anarhističke ideje iz Švicarske u Bosnu. Bio je duhovni začetnik anarhističke inspiracije Mlade Bosne i jedan od njenih glavnih ideologa.

Nakon što je Bogdan Žerajić u Sarajevu 1910. godine pokušao atentat na vojnog namjesnika generala Marijana Varešanina, Gaćinović piše jedno glorifikacijsko djelo o Žeraićevu činu. Gaćinović je radio na povezivnju revolucionarnih omladinskih organizacija južnih Slovena u Austro-Ugarskoj. Zastupao je bosanske omladince na prvom sastanku slovenskih i bosanskih omladinaca u Beču studijske 1910 1911. godine.

Njegov članak "Mlada Bosna" tiskan u kalendaru Prosvjeta za 1911. godinu bio je poticaj "po kome je ovo ime usvojeno za bosansku nacionalno-revolucionarnu omladinu." Gaćinovićev članak počinje rečima: Bosna je stara srpska zemlja.

Propagandom, literarnim radom, ali i sudjelovanjem u Balkanskim ratovima u redovima srpske vojske, postao je uzor omladini u BiH. Još za boravka u BiH planira neuspješni atentat na Franju Ferdinanda, a surađuje i sa Gavrilom Principom i Danilom Ilićem kasnijim atentatorima.                                     

4. Emigracija i smrt

1912. godine je zbog protuaustrijskog delovanje morao pobjeći iz zemlje u neutralnu Švicarsku. Surađuje s tajnom organizacijom Ujedinjenje ili smrt u Beogradu, i sa zagrebačkom omladinom.

Nakon hapšenja crnorukca Velimira Vemića 1916, kod njega je nađena lista članova organizacije "Ujedinjenje ili smrt", gde je Gaćinović je zaveden kao član br. 217, u grupi br. 203.

Za vreme Prvog balkanskog rata, Gaćinović se borio kao dobrovoljac u crnogorskoj vojsci i sudelovao u opsadi Skadra. Po povratku u BiH je u januaru 1914. planirao atentat na austro-ugarskog guvernera Oskara Potioreka, ali ga nije sproveo u delo. Gaćinović je kasnije, bez obzira na to, u svojim pismima osudio Sarajevski atentat; jedni izvori navode da je to učinio kako bi izbegao hapšenje, a drugi da se iskreno protivio ubistvu.

Posle izbijanja Prvog svetskog rata, Gaćinović se neko vreme kao dobrovoljac priključio Francuskoj ratnoj mornarici, a potom je putovao u SAD tražeći dobrovoljce za srpsku vojsku. Umro je u nikada razjašnjenim okolonostima u Švajcarskoj, pri čemu se kao uzrok navodi trovanje arsenikom, a kao mogući počinitelji austrijska, francuska ili srpska tajna policija, odnosno suparničke frakcije u revolucionarnoj organizaciji.

                                     

5. Literatura

  • Dragoslav Ljubibratić. Vladimir Gaćinović.
  • Vladimir Gaćinović 1911. Smrt jednog heroja.
  • Nenad Petrović 1967. Vladimir Gaćinović.
  • Veselin Masleša. Mlada Bosna.
  • Slavko Mićanović 1965. Sarajevski atentat.
                                     

6. Vanjske veze

  • Vladimir Gaćinović Mlada Bosna
  • Vladimir Gaćinović Onima koji dolaze
  • Tin Ujević, pesma "Drugu Gaćinoviću"
  • Vladimir Gaćinović Smrt jednog heroja
  • Milorad Radusinović: Prilog biografiji Vladimira Gaćinovića, Zbornik Matice srpske za istoriju, broj 57, 1998. godine
Free and no ads
no need to download or install

Pino - logical board game which is based on tactics and strategy. In general this is a remix of chess, checkers and corners. The game develops imagination, concentration, teaches how to solve tasks, plan their own actions and of course to think logically. It does not matter how much pieces you have, the main thing is how they are placement!

online intellectual game →