Back

ⓘ Uva ursi




Uva ursi
                                     

ⓘ Uva ursi

Uva se uglavnom može naći na suhim mjestima, i na ivicama i proplancima crnogoričnih šuma. Nije rijetka ni na planinskim livadama Balkanskog poluotoka, poseno u zapadnim krajevima.

 • U Sjevernoj Americi može se naći u planinskim predjelima od Aljaske preko Kanade sve do Kalifornije i Nevade.
 • U Aziji raste u Sibiru, azijskom dijelu Turske, čak i na obroncima Himalaja;
 • U Evropi se može naći od Islanda i Norveske sve do južnih krajeva Španije i centralne Italije;
                                     

1. Opis biljke

Medvjetka uva, medvjeđe grožđe je višegodišnji zimzeleni žbun obrastao sjajnim i kožastim jajastim listićima. Listići mogu ostati na biljci dvije do tri godine, prije nego izgube zelenu boju i otpadnu. Cvijet zvonastog oblika može biti potpuno bijel ili svijetloružicast. Biljka cvijeta od maja do juna. Plodovi su okrugle crvene bobice i mogu ostati na žbunu sve do početka zime.

                                     

2. Podvrste

Do sada je klasifikofano 5 podvrsta, uglavnom u sjevernoj i južnoj Americi

 • Arctostaphylos uva-ursi subsp. coactilis. Sjeverna i centralna obala Kalifornije, San Francisco Bay Area.
 • Arctostaphylos uva-ursi subsp. uva-ursi. common bearberry ; Najčešća i najpoznatija. Raširena u našim krajevima i širom svijeta.
 • Arctostaphylos uva-ursi subsp. adenotricha. Centralna Amerika. Visoki predjeli Sierra Nevada
 • Arctostaphylos uva-ursi subsp. cratericola J. D. Smith P. V. Wells. Guatemala bearberry, endemicna u Guatemali, na vrlo visokim nadmorskim visinama 3000–4000 m.
 • Arctostaphylos uva-ursi subsp. longifoliosa. Vrsta nadjena u Kanadi i, Americi May be the same as adenotricha or coactilis.
                                     

3. Korištenje u Medicini

Biljke iz porodice Barberry kao što je medvjetka uva, medvjeđe grožđe istorijski su korištene u medicinske svrhe. Biljka sadži glicoside arbutin, koji ima antimikrobska svojstva, a djeluje i kao blagi diuretik. Koristi se za probleme urinarnog trakta kao što je cistitis, te kao pomoć za izbacivanje bubrežnog kamenca.

Pošto medvjedka uva, medvjeđe grožđe postala sinonim biljka za probleme urinarnog trakta, mnogi je koriste i za bakterijske infekcije urinarnog trakta, što često i ne daje zadovoljavajuće rezultate. Arbutin je glavna supstanca sadržana u uvi. Ovaj element se u bubrezima razgrađuje u glukozu i hidroquinone koji je vrsta phenola. Ova novonastala jedinjena imaju antiseptičko djelovanje koje ima mogućnost eliminacije bakterija. Problem je što ovi novoformirani elementi imaju antiseptičko dejstvo jedino ako je pH faktor urina veća od pH7 što je niži pH viša je kiselost. To jest, urin ne smije biti kiseo. Glukozni dio arbutina i molekule hidroquinonea moraju biti odvojeni da bi se postiglo antibakterijsko djelovanje. Ovo razdvajanje se može desiti samo u alkalnoj sredini. Savjetuje se trudnicama i djeci da ne konzumiraju čaj od medvjetke.

List medvjetke sadrži dosta tanina, te kod nekih osoba sa osjetljivim stomakom konzumiranje čaja izazva mučninu i povraćanje. Ovaj problem se može umanjiti mješanjem medvjetke sa brezom i kilavicom.

Tinktura uve se može napraviti potapanjem listova u ethanolu te razblažavanjem sa vodom.



                                     
 • Themistoclesia Therorhodion Thibaudia Thoracosperma Trochocarpa Utleya Uva - ursi Vaccinium Woollsia Xolisma Xylococcus Zenobia Rodovi bez priznatih vrsta:
 • Arctium lappa L. čičak diuretik, kataplazma, jačanje apetita Arctostaphyllos uva - ursi L. Spreng medveđe grožđe diuretik, urinarni antiseptik, adstrigens Artemisia
 • koje pripadaju spektralnim klasama O i B počeće zračiti ogromne količine UV zračenja. Ovo zračenje stvara brzu jonizaciju gasa oko njih. Jonizacija uzrokuje
 • jetre. Antonio Marija Valsalva se proslavio svojim radovima o anatomiji uva itd. Glavni članak: Istorija medicine u Srbiji Zašto je važna povijest medicine

Users also searched:

...