Back

ⓘ Nikola Špirić                                               

4. 9.

1999. - Na referendumu o budućem statusu Istočnog Timora 78.5 odsto stanovništva glasalo je za nezavisnost od DŽakarte, dok je svega 21 odsto podržalo autonomiju pod indonežanskom upravom. Proindonežanske snage su potom izazvale sukobe u kojima je stradalo nekoliko stotina ljudi, a desetine hiljada napustile su glavni grad Dili. --> 1975. - Izrael i Egipat su u Ženevi potpisali sporazum o povlačenju izraelskih trupa sa Sinaja i uspostavljanju tampon zone UN na poluostrvu. 1972. - Američki plivač Mark Spitz osvojio posljednju u neponovljivom nizu kao treća izmjena u štafeti 4 x 100 m mje ...

                                               

2007

Godina 2007 bila je redovna godina koja počinje u ponedjeljak. Godina je bila označena kao: Evropska godina jednakih prilika za sve Godina delfina Godina Rumija Međunarodna heliofizička godina Međunarodna polarna godina 2007-2009

                                               

Nagrada Vladimir Nazor

Nagrada "Vladimir Nazor" je hrvatska državna nagrada koja se dodjeljuje svake godine za najbolja umjetnička ostvarenja u književnosti, glazbi, filmu, likovnim i primijenjenim umjetnostima, kazališnoj umjetnosti te arhitekturi i urbanizmu. Dodjeljuje se kao godišnja nagrada i kao nagrada za životno djelo, a ime je dobila po hrvatskom književniku Vladimiru Nazoru. Godišnja nagrada dodjeljuje se umjetnicima za najbolja umjetnička ostvarenja koja su bila objavljena, izložena, prikazana ili izvedena tijekom protekle godine, kao i grupi umjetnika za kolektivna umjetnička ostvarenja. Nagrada za ž ...

                                               

1956

Jugoslaviju sy posjetili generalni sekretar UN-a Dag Hammarskjöld i ambasador UNICEF-a Danny Kaye. 1955–56. – Vođena je akcija sakupljanja oružja na Kosovu i Metohiji stavljeno na teret Rankoviću 1966. Počela su sa radom tri najjača agregata HE na Krki, svaki po 6.4 MW; tkđ.: dva parnoturbinska agregata u KTE Jertovec Konjščina, od po 10.5 MW. U Jugoslaviji je gostovala Pekinška opera.

                                               

Vinko Penezić

Arhitekt Vinko Penezić rođen je 1959. godine u Zagrebu. 1977. godine upisuje Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu. Od 1979. godine započinje surađivati na arhitektonskim natječajima s Krešimirom Roginom. 1981. polaznici su ILA&UD-a Internacionalni laboratorij za arhitekturu i urbani dizajn u Urbinu. 1982. – 1983. Vinko Penezić i Krešimir Rogina diplomiraju na Arhitektonskom fakultetu u klasi prof. dr. Nevena Šegvića.

                                               

Lavoslav Horvat

Od 1918. do 1922. godine školovao se na Arhitektonskom odsjeku Državne srednje tehničke škole u Zagrebu. Kao mladi suradnik zaposlio se u arhitektonskom atelijeru Rudolfa Lubynskoga. U jesen 1926., s četiri godine prakse, Horvat je među prvim polaznicima Škole za arhitekturu Kraljevske umjetničke akademije KUA profesora Drage Iblera. Od ukupno 57 polaznika Škole za arhitekturu,u razdoblju od 1926. do 1943. godine, diplomiralo je samo njih 18, a i sam Horvat diplomirao je 1935. godine, nakon devet godina studija,i stekao naslov akademskog arhitekta. Od 1930. samostalno radi. Od 1945. radi n ...

                                               

Juraj Denzler

Juraj Denzler, hrvatski arhitekt. U početku je pod utjecajem V. Kovačića i bečke škole, a kasnije postaje jedan od nositelja hrvatske moderne arhitekture. Izvodi javne zgrada Gradske vijećnice na Sušaku, stambene, poslovne i sakralne crkva Sv. Antuna na Sv. Duhu i kapelica Majke Božje Sljemenske objekte, a poslije 1945. više konzervatorskih radova i adaptacija. U suradnji s arhitektom Mladenom Kauzlarićem radi Školu narodnog zdravlja ˝Andrija Štampar˝Zagreb, 1925 1928 i Upravnu zgradu gradskih poduzeća Zagreb 1933.

                                               

Vesna Milutin

Vesna Milutin, hrvatska arhitektica. Vesna Milutin. Rođena je 1971. u Zagrebu. 1997. godine diplomirala je na Arhitektonskom fakultetu sveučilišta u Zagrebu. Od 1995. sudjeluje na natječajima, izložbama, arhitektonskim radionicama samostalno i u suradnji s arhitektima: Anom Šverko, Ivanom Ergić, Vanjom Ilić, Zorislavom Petrićem i Tomislavom Rukavinom. 2000. godine osniva CAPSULA studio u Zagrebu u kome djeluje s Ivanom Ergić i Vanjom Ilić.

                                               

Velimir Neidhardt

Velimir Neidhardt rođen je 7. listopada 1943. u Zagrebu. Diplomirao je 1967. na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Od 1969. do 1970. godine surađivao je u majstorskim radionicama likovnih umjetnosti i diplomirao na Majstorskoj radionici arhitekta Drage Galića. Tijekom akademske godine 1974–1975. bio je stipendist fondacije" Zlatko i Joyce Baloković” na Harvard University i Massachusetts Institute of Technology, Cambridge, SAD. Od 1975. do 1976. stručno se usavršavao kod Skidmore, Owings and Merrill, Architects - Engineers, Chicago, SAD. Na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu ma ...

                                               

Ivana Ergić

Ivana Ergić, hrvatska arhitektica. Diplomirala je 1998. godine na Arhitektonskom fakultetu sveučilišta u Zagrebu. Od 1994 aktivno sudjeluje na arhitektonskim natječajima, izložbama, arhitektonskim radionicama samostalno i u suradnji s arhitektima: Tomislavom Rukavinom, Vanjom Ilić, Zorislavom Petrićem, Vesnom Milutin, Vedranom Ergić i Markom Murtićem. 2000. godine osniva CAPSULA studio u Zagrebu u kome djeluje s Vanjom Ilić i Vesnom Milutin. Od 2003. godine član je Stručnog savjeta UHA-e. 2005. godine postala je vanjski suradnik na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, asistent n ...

Nikola Špirić
                                     

ⓘ Nikola Špirić

Dr Nikola Špirić je srpski političar iz Bosne i Hercegovine, odnosno Republike Srpske. Do 1. novembra 2007. godine bio je na mestu predsedavajućeg Savetu ministara Bosne i Hercegovine kada je podneo ostavku.

Osnovnu školu je završio u Drvaru, a srednju školu, diplomske i postdiplomske studije u Sarajevu. Doktorirao je na tezi iz monetarnih i javnih finansija.

Radio je kao profesor ekonomije na Univerzitetu u Banja Luci od 1992. Vršio je nekoliko visokih dužnosti. Četiri godine je bio predstavnik u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine.

Predsedništvo BiH je 4. januara 2007. uredbom imenovalo Špirića za predsednika Saveta ministara BiH. Na dužnost je stupio 11. januara 2007. Kao znak protesta zbog odluka Visokog predstavnika Miroslava Lajčaka, Špirić je podneo ostavku 1. novembra 2007.

Free and no ads
no need to download or install

Pino - logical board game which is based on tactics and strategy. In general this is a remix of chess, checkers and corners. The game develops imagination, concentration, teaches how to solve tasks, plan their own actions and of course to think logically. It does not matter how much pieces you have, the main thing is how they are placement!

online intellectual game →