Back

ⓘ Bosna (regija)                                               

Dubrovačka regija

Dubrovačka regija je povijesna regija koja se donekle poklapa s Dubrovačko-neretvanskom županijom te obuhvaća područje bivše Dubrovačke Republike, u kojem stanovništvo dijeli jezična, kulturna i društvena obilježja.

                                               

Banija

Banija, regija u središnjoj Hrvatskoj, u Sisačko-moslavačkoj županiji, između Save, donjeg toka rijeke Kupe, Une i Gline, te takozvane "suhe međe" prema Bosanskoj krajini.

                                               

Južna kupa

Južna kupa, geografska regija sastavljena od najjužnijih područja Južne Amerike. On tipično uključuje Argentinu, Čile, Urugvaj, Paragvaj i najjužniji dio Brazila. Rijetko se uključuje Bolivija, iako ona geografski tvori dio regije. Argentina, Čile i Urugvaj uvijek se ubrajaju kao zemlje Južnog konusa.

                                               

Nes radio Banja Luka

Nes radio je bosanskohercegovačka radio-stanica iz Banja Luke koja je počela emitovati program 1. 6. 1997. godine na frekvenciji 99.9 MHz, kao dio Nezavisnih novina. Nes svojim slušaocima osim muzike nudi i niz različitih informativnih emisija. Pripremu i realizaciju 24-časovnog programa obavlja 12 stalno zaposlenih radnika, novinara-voditelja, tehničara i pomoćnog osoblja. Program se emituje na šest frekvencija i svojim signalom pokriva 2/3 Bosne i Hercegovine.

                                               

Frankofonija

Frankofonija) je međunarodna organizacija koja predstavlja skup država, zemalja i regija koji koriste francuski kao nacionalni jezik, službeni jezik, jezik međunarodne komunikacije i kao radni jezik. Frankofonija je francuski izraz, skovan 1880. od strane francuskog geografa Onésimea Reclusa, brata Elisée Reclusa, kojim je označio zajednicu ljudi i država koje koriste francuski jezik. Frankofoniju čini 49 zemalja članica, četiri pridružene zemlje i deset zemalja promatrača na summitima ove organizacije. U svakoj od ovih zemalja francuski jezik se koristi bar u minimalnoj mjeri. Nekoliko ze ...

                                               

Tripoli

Za ostale upotrebe, v. Tripoli razvrstavanje. Tripoli je glavni grad Libije od 591 062 stanovnika, u široj okolici grada Distriktu Ṭarābulus živi 1 063 571 stanovnika. Grad je smješten na sjeverozapadu zemlje, na samoj granici s pustinjom, na stjenovitoj površini koja zalazi u Sredozemno more formirajući zaljev. Grad su osnovali Feničani u 7. vijeku pne. pod nazivom Oea. Tripoli je najveći grad, glavna morska luka, najveći komercijalni i privredni centar u Libiji, sjedište vlade i Univerziteta Al-Fateh. Zahvaljujući dugoj historiji ima puno značajnih arheoloških lokaliteta po gradu i bližo ...

                                               

Lika

Lika je kontinentalna regija, omeđena planinama Velebitom na zapadu i jugu te Plješivicom na istoku. Sjeverna granica je prilično neodređena jer Ogulinsko područje predstavlja prijelaz između Like i Gorskog Kotara. Čitavo područje može se okarakterizirati kao planinska zaravan podijeljena manjim planinskim lancima u više cjelina. Ima veliko strateško i prometno značenje jer predstavlja spojnicu kontinentalnog i primorskog dijela Hrvatske. Kroz Liku prolaze državne ceste Zagreb - Split i Zagreb -Zadar, autocesta Zagreb - Split, te željeznička pruga Zagreb - Knin - Split.

                                               

N1 (televizija)

N1 je kablovski informativni televizijski kanal koji se od 2014. emitira u trajanju od 24 sata dnevno na srpskohrvatskom jeziku iz studija, odnosno redakcija u Zagrebu, Sarajevu i Beogradu. Predstavlja regionalnu podružnicu, odnosno eksluzivnog partnera kanala CNN International, za nekoliko zemalja jugoistočne Evrope, odnosno bivše Jugoslavije. Vlasnik je poduzeće United Group, koje okuplja pružatelje usluga kablovske televizije u regiji.

                                               

Kordun

Kordun je prvenstveno etnokulturalna regija s jasno određenim granicama: na jugu rijekom Koranom, na zapadu Mrežnicom, na sjeveru Kupom, te na istoku Glinom i tzv. "suhom" granicom prema BiH. Reljefno, Kordun je prijelazna zona između dinarskog planinskog područja Lika i ravničarskog prostora Središnje Hrvatske. Teren je uglavnom brežuljkast s manjim uzvisinama 200-300 m koje se postupno povećavaju prema Petrovoj gori, najvišem vrhu Korduna smještenom u njegovom središtu. Čitavo područje gravitira Karlovcu i predstavlja dio šire Pokupsko-kordunske regije. Najveće gradsko naselje po nekim p ...

                                               

Salezijanci

Salezijanci ili Družba sv. Franje Saleškog su rimokatolički crkveni red papinskog prava koji je 18. prosinca 1859. utemeljio sv. Ivan Bosco. Redovnici se nazivaju salezijancima, a osnovno poslanje im je kršćanski odgoj adolescenata i mladih, naročito najsiromašnijih i napuštenih. Njihovo se apostolsko djelovanje s vremenom, na poseban način u misijama, proširilo na sve slojeve društva. Ukupan broj salezijanaca u svijetu 2008 je 16234; od toga 15632 redovnika, 118 biskupa, kardinala i crkvenih velikodostojnika, 484 novaka. Salezijanci imaju 2030 kuća, djeluju na svim kontinentima, u 129 zem ...

                                               

Metropolitan Community Church

Metropolitan Community Church, poznata i kao Universal Fellowship of Metropolitan Community Churches je međunarodna protestantska kršćanska denominacija. Sastoji se od 222 kongregacije u 37 država i posebnu brigu posvećuje lezbijskim, gay, biseksualnim i transrodnim obiteljima i zajednicama. UFMCC ima status službenog promatrača u Svjetskom vijeću crkava. Crkvi metropolitanske zajednice nije odobreno članstvo u američkom Nacionalnom vijeću crkava, no mnoge lokalne kongregacije ove crkve su članice lokalnih ekumenskih partnerstava diljem svijeta. MCC je također članica nekoliko vijeća crkav ...

                                               

Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP)

Međunarodna komisija za nestale osobe je međuvladina organizacija koja se bavi pitanjem osoba nestalih usljed oružanih sukoba, kršenja ljudskih prava i prirodne katastrofe. Njeno sjedište je u Sarajevu, Bosna i Hercegovina. Pomaže vladama u ekshumacijama masovnih grobnica i DNK identifikaciji nestalih osoba, pruža podršku udruženjima porodica nestalih osoba i pomaže u stvaranju strategije i institucija za traženje nestalih osoba. U decembru 2014. godine, potpisan je sporazum kojim je osnovana Komisija kao "Međunarodna organizacija za sebe", koja ima pet potpisnika, koji još nije stupio na ...

Bosna (regija)
                                     

ⓘ Bosna (regija)

Bosna se nalazi uglavnom u Dinaridima i proteže se do južne granice Panonske nizije, sa rijekama Savom i Drinom kao njenim sjevernim i istočnim granicama.

Regija Bosna pokriva teritoriju od otprilike 41.000 km², što je 80% ukupne teritorije današnje Bosne i Hercegovine. Službene granice između regije Bosna i južne regije Hercegovina ne postoje.

                                     

1. Historija

pogledajte Historija Bosne i Hercegovine

Od 1320-ih se bosanska kraljevina sačinjavala od područja Bosne i one teritorije što će se kasnije zvati Hercegovina. Kao dio Osmanlijskog carstva četiri stoljeća 1463 - 1878, Bosna je obuhvatala zemlju sandžak koja je uključivala i Hercegovinu sve do sredine 19. stoljeća. Područje je dobilo ime "Bosna i Hercegovina" 1853. godine kao rezultat političkih previranja.

                                     

2. Gradovi

Najveći gradovi u regiji Bosne su:

 • Travnik - 70.000
 • Bugojno - 35.700
 • Banja Luka - 150.000
 • Kakanj 46.500
 • Bihać - 64.600
 • Tuzla - 132.000
 • Sarajevo - 600.000
 • Bijeljina - 36.700
 • Brčko - 38.000
 • Zenica - 136.000
                                     

3. Poznate ličnosti

 • Književnost

Musa Ćazim Ćatić, Ivo Andrić, Meša Selimović, Abdulah Sidran, Safet Plakalo, Irfan Horozović, Hasan Kikić, Skender Kulenović, Izet Sarajlić, Derviš Sušić, Aleksandar Hemon, Miljenko Jergović.

 • Film i teatar

Ademir Kenović, Mustafa Nadarević, Danis Tanović, Benjamin Filipović, Sulejman Kupusović, Pjer Žalica, Srđan Vuletić, Zaim Muzaferija.

 • Muzika

Zdravko Čolić, Davorin Popović, Željko Bebek, Kemal Monteno, Halid Bešlić, Hanka Paldum, Zaim Imamović, Nedžad Salković, Dino Merlin, Silvana Armenulić.

 • Sport

Nermin Šabić, Safet Sušić, Josip Katalinski, Elvir Baljić, Aleksandar Nikolić, Ivica Osim, Elvir Bolić, Mirza Delibašić, Asim Ferhatović, Razija Mujanović, Ivan Sokolov, Zlatan Saračević, Predrag Nikolić.

 • Historija i politika

Ban Borić, Kulin ban, Tvrtko I Kotromanić, Stjepan II Kotromanić, Husein-kapetan Gradaščević, Gavrilo Princip, Mehmed Spaho, Hamdija Pozderac, Rodoljub Čolaković, Alija Izetbegović, Alija Sirotanović.

Free and no ads
no need to download or install

Pino - logical board game which is based on tactics and strategy. In general this is a remix of chess, checkers and corners. The game develops imagination, concentration, teaches how to solve tasks, plan their own actions and of course to think logically. It does not matter how much pieces you have, the main thing is how they are placement!

online intellectual game →