Back

ⓘ Aleksandar Hemon                                               

The Nowhere Man

Čovjek bez prošlosti je roman koji je doživio veliki uspjeh u SAD i druga je knjiga Aleksandra Hemona, potpuno osmišljena i napisana na engleskom jeziku. Ova autobiografska mistifikacija u kojoj Hemon pripovjeda život svog alter ega Jozefa Proneka tematski je u velikoj mjeri oslonjena na Sarajevo, Bosnu i SFRJ, i to Jugoslaviju iz onog vremena kada još nije bila na naslovnim stranicama svjetskih TV stanica i novina. Pronekov životopis u prvom licu pričaju njegovi prijatelji i očevici, a pri tom se mogu izdvojiti tri zasebne cjeline. U prvoj narator pripovjeda o Pronekovom odrastanju u Sara ...

                                               

Borivoje Adašević

Borivoje Adašević bio je srpski pripovedač, romanopisac i esejista. Studirao je na Pravnom fakultetu u Beogradu. Živeo je u Požegi. Proza mu je prevođena na engleski, francuski, mađarski, albanski i grčki jezik. Priča Za tuđeg gospodara uvrštena je u američku antologiju najbolje evropske priče Best European Fiction 2013.

                                               

1964

Broj zaposlenih u SFRJ porastao za oko 566.000 1962-64, zatim opao za 47.000 tokom 1964-67. SFRJ: Niz mera za više tržišne zakonitosti i manje državne intervencije; sredstva investicionih fondova preneta u banke, osnovan Fond Federacije za pomoć nerazvijenim područjima. Kinesko-sovjetski rascep

Aleksandar Hemon
                                     

ⓘ Aleksandar Hemon

Aleksandar Hemon je bosanskohercegovački prozaist i novinski kolumnist. Rođen u Sarajevu, 1964. godine, gdje je i odrastao i počeo se baviti književnošću na Filozofskom Fakultetu u Sarajevu. Početak rata u Bosni i Hercegovini ga je zatekao na boravku u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje je odlučio da ostane, nastani se u Chicagu i pokuša pisati na engleskom jeziku. Iz tih pokušaja nastale su priče koje su činile njegovu prvu zbirku, The Question of Bruno. Nakon tog vrlo zapaženog debija, Hemon je napisao roman Čovjek bez prošlosti i time u potpunosti potvrdio svoj novostečeni status mladog i izrazito talentovanog pisca.

Prvu priču na engleskom jeziku - The Sorge Spy Ring napisao je 1995. Iako su njegovi najpoznatiji radovi pisani na engleskom sa kojeg su prevedeni na brojne svjetske jezike, Hemon nastavlja da piše članke i na maternjem bosanskom jeziku za magazin BH Dani, u kojem ima svoju kolumnu Hemonwood. Dobitnik je prestižne američke MacArthur Fellowship nagrade 2004. Po mnogim, on je danas na Zapadu najcjenjeniji savremeni pisac s područja bivše Jugoslavije.

O svojoj poziciji pisca između dva jezika i dvije kulture, Hemon kaže: "Moja pozicija, tako, nije definisana nacionalnim kulturnim sistemima, koji vole da imaju čvrste i nepremostive granice. Ja sam između kultura, što nije prazan prostor, nego prostor preklapanja, gdje se dešavaju čudne i nepredvidive stvari, gdje se miješaju udaljena iskustva i stvaraju novi, fluidniji identiteti. Moja odgovornost nije odgovornost nacionalnog književnika, nego odgovornost javne ličnosti koja učestvuje u demokratskoj, nehijerarhiskoj razmjeni mišljenja i informacija. Prostor te razmjene je globalan i uključuje kako bosansku tako i američku javnost. Kao profesionalni pisac mogu biti most između različitih kultura, dok bih kao nacionalni književnik bio samo taraba."

Njegova kratka pripovjetka "Lik i djelo Alphonsea Kaudersa" iz zbirke "Pitanje Bruna", kao i druge reference u njegovim djelima na mitsku ličnost poznatu kao "ljubitelj pčela, mrzitelj konja, Alphonse Kauders", su danas dio bosanskohercegovačke urbane subkulture.

Aleksandar Hemon trenutno živi u Chicagu.

                                     

1. Vanjske veze

  • Hemon, Aleksandar. "The Noble Truths of Suffering" National Magazine Award-winning New Yorker story
  • Official website
  • Portrait By Graphic Journalism Graphic Journalism
  • Hemon, Aleksandar "Rationed"
  • Hemon, Aleksandar "Genocide’s Epic Hero" New York Times Op-Ed on Radovan Karadžić
  • Hemons page on U.S. publishers website Riverhead Books
Free and no ads
no need to download or install

Pino - logical board game which is based on tactics and strategy. In general this is a remix of chess, checkers and corners. The game develops imagination, concentration, teaches how to solve tasks, plan their own actions and of course to think logically. It does not matter how much pieces you have, the main thing is how they are placement!

online intellectual game →