Back

ⓘ Administrativna podjela Bosne i Hercegovine



                                               

Općina Usora

Za ostala značenja, v. Općina Usora razvrstavanje. Usora je općina u Bosni i Hercegovini a nalazi se između Doboja i Tešnja. Prije rata u Usori je živjelo oko 8.500 osoba od kojih su većina bili Hrvati. Za vrijeme rata u BiH, Što zbog ratnih operacija, što zbog etničkog čišćenja, broj stanovnika se smanjio, tako da Usora danas broji samo 5.000 stanovnika.

                                               

Prijedor

Prijedor je grad i središte grada u zapadnom dijelu Bosne i Hercegovine, na obali rijeke Sane, te brežuljcima kojima se planina Kozara spušta u Prijedorsko polje. Područje grada zauzima 834 km 2, a sam grad se nalazi na nadmorskoj visini od 135m. Grad Prijedor je po veličini i po broju stanovnika drugi u Republici Srpskoj.

                                               

Okrug Banja Luka

Okrug Banja Luka bio je niža bosanskohercegovačka administrativna jedinica u Austrougarskoj, Državi Srba, Hrvata i Slovenaca, Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca. Pprvi puta osnovan je nakon aneksije Bosne i Hercegovine pod austrougarsku upravu 1878., na području dotadašnjeg Banjalučkog sandžala, а ukinut 1923., kada je osnovana Vrbaska oblast.

                                               

Ribnik (RS)

Ribnik, naselje i općina u Bosni i Hercegovini, pored Banja Luke. Predstavlja dio nekadašnje općine Ključ koji je nakon Daytonskog mirovnog sporazuma pripao Republici Srpskoj. Imao je naziv Srpski Ključ, ali je kasnije dobio današnji naziv.

                                               

Srez Banja Luka

Okrug Banja Luka bio je niža bosanskohercegovačka administrativna jedinica u Austrougarskoj, Državi Srba, Hrvata i Slovenaca, Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca. Pprvi puta osnovan je nakon aneksije Bosne i Hercegovine pod austrougarsku upravu 1878., na području dotadašnjeg Banjalučkog sandžala, а ukinut 1923., kada je osnovana Vrbaska oblast.

                                               

Latenska kultura

Latenska kultura drugo je razdoblje željeznog doba Evrope I pojam je koji arheolozi koriste za razdoblje kulture i umjetnosti drevnih Kelta. Nazvana je po lokalitetu La Ten, na obali jezera Nešatel u Švajcarskoj, gde je otkriveno značajno keltsko naselje i najveće nalazište ostataka ove kulture. Naziv je 1872. u stručnu literaturu uveo švedski arheolog Hildebrand. Kelti su bili stanovnici srednjovjekovne Europe, indoevropskog porijekla koji su govorili keltskim jezicima i imali međusobne kulturalne sličnosti. Kultura je vrlo raširena, te postoji velik broj lokalnih vrsta te kulture.

                                               

Sisačko-moslavačka županija

Središnju Hrvatsku, kojoj pripada i prostor Sisačko - moslavačke županije određuje najveća gustoća industrijske izgrađenosti, zaposlenosti i proizvodnje, čiju osnovu čini industrijalizirani trokut Zagreb - Karlovac - Sisak na koji se nadovezuje nekoliko manjih industrijskih sustava i pojedinih industrijskih središta. Prema popisu stanovništva iz 2001. godine na prostoru Županije živi 183.730 stanovnika 4.1 % stanovništva Hrvatske. Gustoća naseljenosti je 42 stanovnika/km² Etnički sastav: Hrvati 82.1 %, Srbi 11.7 %, Bošnjaci 0.6 % i drugi.

                                               

Ajalet

Ajalet, nadležno područje valije; oblast, pokrajina, upravna jedinica, provincija, ejalet, ejalat. Oblast u bivšoj Turskoj, kojoj je stajao na čelu jedan činovnik s titulom paše, zbog čega se zvala i pašaluk; dijelila se na više sandžaka; poslije 1865. više ejaleta sačinjavalo je jedan vilajet.

                                               

Brodsko-posavska županija

Brodsko-posavska županija je županija u Hrvatskoj smještena u južnom dijelu slavonske nizine. Nalazi se uz obalu rijeke Save i pripada regiji Posavini, po kojoj je dobila ime. Prema popisu stanovništva iz 2001., Brodsko-posavska županija ima 172.993 stanovnika što je za 2.005 stanovnika ili 1.15 % manje u odnosu na 1991. godinu. Brodsko-posavska županija participira sa 3.95 % u ukupnom stanovništvu Republike Hrvatske 4.381.352. Prosječna gustoća naseljenosti je 84.68 stanovnika na 1 četvorni km. U gradovima živi 79.004 stanovnika ili 45.67 % od čega u Slavonskom Brodu kao sjedištu županije ...

                                               

Kraljevina Galicija i Lodomerija

Za ostale upotrebe, v. Galicija razvrstavanje. Kraljevina Galicija i Lodomerija je bila kraljevina u sastavu Austrije i Austrougarske koja je osnovana 1772, prilikom prve podjele Poljske.

                                               

Pines

Pines Breučki je bio jedan od vođa velikog ilirskog ustanka protiv rimljana od 6. - 9. god. pne. Pripadao je panonskom plemenu Breucima koji su naseljavali područja današnje sjeveroistočne Bosne i Hercegovine i dijelove istočne Slavonije u Hrvatskoj. Od 12. godine pne. Breuci su bili pod rimskom vlašću u okviru rimske provincije Ilirik, sa statusom civitas peregrini. O Pinesu se saznaje iz opisa ilirskog ustanka kod rimskih pisaca Velej Paterkula i Kasije Diona.

                                               

Splitsko-dalmatinska županija

Splitsko-dalmatinska županija je hrvatska županija u srednjoj Dalmaciji sa sjedištem u Splitu. Županija pokriva 4.534 četvornih kilometara, a 2001. je imala 463.676 stanovnika.

Administrativna podjela Bosne i Hercegovine
                                     

ⓘ Administrativna podjela Bosne i Hercegovine

Bosna i Hercegovina je administrativno podjeljena na dva entiteta i distrikt Brčko:

 • Brčko distrikt, koji je kondominijum i teritorijalno dio oba entiteta ali predstavlja posebnu upravnu jedinicu pod suverenitetom Bosne i Hercegovine.
 • Republika Srpska sa 49% ukupne teritorije Bosne i Hercegovine.
 • Federacija Bosne i Hercegovine sa 51% teritorije i

Teritorijalna podjela je definirana međunarodnim standardom ISO 3166-2:BA.

                                     

1. Historija

Ovakva adminstrativna podjela je rezultat četvorogodišnjeg rata koji se vodio na teritoriji Bosne i Hercegovine i etničkog čišćenja koje se sprovodilo na cijeloj teritoriji države. Godine 1995, 21. novembra je potpisan Dejtonski mirovni sporazum između BiH, Jugoslavije i Hrvatske, kojim se garantira prestanak sukoba, te donošenje novog Ustava Bosne i Hercegovine.

Dejtonski ustav, koji je još uvijek na snazi, uspostavlja podjelu na 2 entiteta: Republiku Srpsku, Federaciju BiH i Brčko distrikt. Ostali dio teritorije spada u Federaciju koja je oformljena još 1994. godine. Uspostavlja se Brčko Distrikt koji pripada i jednom i drugom entitetu, sve do 2000., kada odlukom supervizora Brčko Distrikt prestaje biti dijelom entiteta.

Federacija Bosne i Hercegovine je nastala Vašingtonskim sporazumom 18. marta 1994. godine potpisanim između Bosne i Hercegovine i Hrvatske kojim je okončan bošnjačko-hrvatski sukob. Federacija je tim sporazumom podijeljena na 10 kantona.

                                     

2. Kantoni Federacije Bosne i Hercegovine

Federacija Bosne i Hercegovine je Vašingtonskim sporazumom podijeljenja na 10 kantona koje se smatraju federalnim jedinicama u okviru ovog entiteta. Kantoni su:

 • Kanton br. 10
 • Hercegovačko-neretvanski kanton
 • Zapadnohercegovački kanton
 • Unsko-sanski kanton
 • Tuzlanski kanton
 • Bosansko-podrinjski kanton
 • Zeničko-dobojski kanton
 • Posavski kanton
 • Kanton Sarajevo
 • Srednjobosanski kanton

Kantoni također imaju visok stepen autonomije - imaju svoju skupštinu i vladu. Vlada ima sve nadležnosti u oblasti zdravstva, obrazovanja, kulture i sporta, unutrašnjih poslova, te drugih oblasti vezanih za civilnu upravu. Često dolazi od isprepletanja i sukoba federalnih i kantonalnih ministarstava i njihovih nadležnosti.

                                     

3. Općine i gradovi

Zadnji nivo političke podjele Bosne i Hercegovine su općine. Država se sastoji od 143 općina, od kojih su 79 u Federaciji Bosne i Hercegovine, a 64 u Republici Srpskoj. Općine imaju Općinsko vijeće, Načelnika općine i svoje službe, i uglavnom su obrazovane oko najznačajnijeg grada ili mjesta u području. Svaki kanton sastoji se od nekoliko općina. Općine se dijele na mjesne zajednice.

Osim entiteta, kantona, i općina, Bosna i Hercegovina također ima i svojih dvanaest tzv. službenih gradova. To su: Banja Luka, Bihać, Istočno Sarajevo, Tuzla, Mostar, Sarajevo, Zenica, Doboj, Prijedor, Bijeljina, Trebinje i Široki Brijeg. Gradovi Banja Luka, Bihać, Tuzla, Mostar, Zenica, Doboj, Prijedor, Bijeljina, Trebinje i Široki Brijeg se nalaze u općinama istog imena, dok se Sarajevo i Istočno Sarajevo sastoje od nekoliko općina. Gradovi imaju svoje Gradsko vijeće, čija moć je između vlade općina i vlade kantona ili vlade entiteta.

Free and no ads
no need to download or install

Pino - logical board game which is based on tactics and strategy. In general this is a remix of chess, checkers and corners. The game develops imagination, concentration, teaches how to solve tasks, plan their own actions and of course to think logically. It does not matter how much pieces you have, the main thing is how they are placement!

online intellectual game →