Back

ⓘ Predstavnički dom Bosne i Hercegovine                                               

Zgrada II zasjedanja ZAVNOBIH-a

Zgrada II zasjedanja ZAVNOBIH-a nalazila se u užem centru Sanskog Mosta, Bosna i Hercegovina. Od 30. juna do 2. jula 1944 godine u zgradi je održano Drugo zasjedanje ZAVNOBiH-a, i tada su donesene odluke vezane za historiju Bosne i Hercegovine. Proglašena je za nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine. Komisija je donijela odluku od 26. Do 28. marta 2012. u sljedećem sastavu: Zeynep Ahunbay, Martin Cherry, Amra Hadžimuhamedović, Dubravko Lovrenović i Ljiljana Ševo. Na Drugom zasjedanju ZAVNOBiH-a doneseno je jedanaest odluka. Posebno su značajne: Odluka o konstituiranju ZAVNOBiH-a u najviše ...

                                               

5. 3.

1993. - Minut posle poletanja sa skopskog aerodroma srušio se makedonski putnički avion "Foker 100". Poginulo 77 od 97 putnika i članova posade. 2001. - Predsednici Jugoslavije i Republike Srpske Vojislav Koštunica i Mirko Šarović u Banjaluci potpisali Sporazum o uspostavljanju specijalnih i paralelnih veza Jugoslavije i RS. 1999. - Odlukom Međunarodnog arbitražnog tribunala, grad Brčko dobio je status distrikta pod suverenitetom Bosne i Hercegovine, što je izazvalo oštre proteste u Republici Srpskoj, srpskom entitetu u BiH. 1933. - Nacionalsocijalistička radnička partija Adolfa Hitlera os ...

                                               

1825

Ovo je članak o godini 1825. Godina 1825 bila je redovna godina koja počinje u subotu po gregorijanskom kalendaru odn. redovna godina koja počinje u četvrtak po 12 dana zaostajućem julijanskom kalendaru.

                                               

1868

Ovo je članak o godini 1868. Godina 1868 bila je prijestupna godina koja počinje u srijedu po gregorijanskom odn. prijestupna godina koja počinje u ponedjeljak po 12 dana zaostajućem julijanskom kalendaru.

                                               

1895

Godina 1895 bila je redovna godina koja počinje u utorak po gregorijanskom, odn. redovna godina koja počinje u nedjelju po 12 dana zaostajućem julijanskom kalendaru.

                                               

1901

Godina 1901 bila je redovna godina koja počinje u utorak po gregorijanskom, odn. redovna godina koja počinje u ponedjeljak po 13 dana zaostajućem julijanskom kalendaru. Prva godina 20. veka/stoljeća.

                                               

1861

Ovo je članak o godini 1861. Godina 1861 bila je redovna godina koja počinje u utorak po gregorijanskom odn. redovna godina koja počinje u nedjelju po 12 dana zaostajućem julijanskom kalendaru.

                                               

1860

Ovo je članak o godini 1860. Godina 1860 bila je prijestupna godina koja počinje u nedjelju po gregorijanskom odn. prijestupna godina koja počinje u petak po 12 dana zaostajućem julijanskom kalendaru.

                                               

Proces rehabilitacije Dragoljuba Mihailovića

Proces rehabilitacije Dragoljuba Draže Mihailovića je sudski proces koji je pokrenut od strane Vojislava Mihailovića, sa zahtevom da se poništi sudska presuda beogradskog procesa iz 1945. godine, kojim je njegov deda Dragoljub Mihailović osuđen kao saradnik okupatora i ratni zločinac. Proces je pokrenut 2006. godine pred Višim sudom u Beogradu, a završen 2015. usvajanjem zahteva i rehabilitacijom Mihailovića.

Predstavnički dom Bosne i Hercegovine
                                     

ⓘ Predstavnički dom Bosne i Hercegovine

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine je donji dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i predstavničko je tijelo državljana Bosne i Hercegovine. Gornji dom je Dom naroda, koji predstavlja tri konstitutivna naroda Bosne i Hercegovine, Bošnjake, Hrvate i Srbe.

                                     

1. Historija

Prijedlog Ustava BiH iz aprila 2006. godine, koji nije usvojen, je i dalje predviđao etničko glasanje, što je bio razlog da neke stranke ne podrže novi Ustav npr. Stranka za Bosnu i Hercegovinu ili HDZ 1990. Također, Vijeće Evrope je podržalo ukidanje entitetskog glasanja, jer smatra da na taj način samo 7 delegata, odnosno 1/6 može blokirati usvajanje nekog zakona.

                                     

2. Struktura

Predstavnički dom čine 42 delegata predstavnika ili zastupnika, koji se biraju na Općim izborima svake četiri godine. 28 delegata se bira iz Federacije BiH, a 14 iz Republike Srpske. Zastupnici se biraju izravno na općim izborima iz njihovih entiteta u skladu s Izbornim zakonom BiH. Na čelu Predstavničkog doma se nalazi Predsjedavajući Predstavničkog doma Bosne i Hercegovine sa dva zamjenika, te se to rukovodstvo rotira. Članovi rukovodstva predsjedavajući i zamjenici moraju biti različite nacionalnosti, odnosno u rukovodstvo mora biti 1 Bošnjak, 1 Srbin i 1 Hrvat. Da bi se određeni zakon usvojio u Predstavničkom domu potrebno je najmanje 2/3 ukupnih glasova 28 glasova, a od toga mora biti najmanje 1/2 iz svakog entiteta 14 iz Federacije BiH i 7 iz Republike Srpske. Ovakav način glasanja se naziva etničko glasanje i utvrđen je članom 4 Ustava Bosne i Hercegovine i bio je jedna od tačaka Dejtonskog sporazuma.

                                     

3. Način rada i odlučivanja

Ustavom BiH određeno je da je za kvorum potrebno prisustvo 22 od 42 zastupnika.

Zastupnički dom je ravnopravan s Domom naroda, što podrazumijeva da su odluke usvojene tek onda kada oba doma prihvate odluku u istom sadržaju.

Ustavom BiH odlučeno je da u Zastupničkom domu postoje dva načina odlučivanja:

  • odlučivanje prostom većinom
  • odlučivanje kvalificiranom većinom.

Poslovnik se donosi većinom glasova, na taj način bira se i predsjedavajući i dvojica dopredsjedavajućih Zastupničkog doma, s tim da svaki od njih mora biti iz reda različitih konstitutivnih naroda. Na dužnosti predsjedavajućeg, odnosno dopredsjedavajućeg smjenjuje se svakih osam mjeseci, s tim što predsjedavajući Zastupničkog doma ne smije biti iste nacionalnosti kao i predsjedavajući Doma naroda.

Free and no ads
no need to download or install

Pino - logical board game which is based on tactics and strategy. In general this is a remix of chess, checkers and corners. The game develops imagination, concentration, teaches how to solve tasks, plan their own actions and of course to think logically. It does not matter how much pieces you have, the main thing is how they are placement!

online intellectual game →