Back

ⓘ Hano (slon)
Hano (slon)
                                     

ⓘ Hano (slon)

Hano, * oko 1509 Cejlon, † 16. jun 1516 Rim, je bio bijeli pripitomljeni slon doma s otoka Cejlona, vlasništvo pape Lava X. i predmet opisa u Bedinijevoj knjizi The Popes Elephant; An Elephants Journey from Deep in India to the Heart of Rome.

                                     

1.1. Povijest Neobičan skelet

Počelo je jedno popodne 1962. Za vrijeme priprema na početak Drugog vatikanskoga koncila – kojega je sazvao 1960. na sveopće čuđenje sveti papa Ivan XXIII. - su htjeli modernizirati kotlove za grijanje u vatikanskim belvederskim vrtovima i biblioteci. Nekoliko radnika je tada naletjelo na veliko životinjsku kost – ogroman zub – a pored su ležali ostaci čeljusti. Mislili so – onda je to bilo moderno – da su naišli na dinosaura. Stvarnost je bila drugačija: ostaci nisu bili okamenjeni; tako je bio dovoljan pregled čuvara Vatikanske knjižnice, koji je utvrdio, da se radi o mnogo mlađoj životinji i to o slonu, njegovoj kljovi i nekim drugim kostima. Oduševljenje je odmah splasnulo; kosti su doduše spremili, na tajanstvenu iskopinu zaboravili.

Tek kasnih osamdesetih godina 20. vijeka se je za stvar počeo zanimati arheolog Silvio Bedini, američki profesor na Smithsoniovem institutu u New Yorku, kad je istraživao vatikanske podzemne prijedore i naišao na slonove kosti; to je potaklo njegovu naučnu znatiželju, i nakon temeljitog proučavanja je 1997. objavio knjigu Papin slon The Pope’s Elephant. U toj knjizi otkriva tajnu: Sahranjeni slon nije bio niko drugi nego slavni Hano, najomiljelija životinja pape Lava X., koji neka bi na svoju nesreću – ipak bes svoje krivnje – postao za reformaciju simbol podmićivanja, lakoživosti i oblastnosti tadašnjega papinskoga dvora početkom 16. vijeka.

                                     

1.2. Povijest Kraljevski poklon

Kralj Manuel I. je trebao papinu naklonost za očuvanje osvojenih područja u Americi i Aziji te za sigurno trgovanje, koje su ugrožavali egipatski i turski muslimanski Mameluci. V znak podređenosti crkvenim vlastima je poslao godine 1514 papi bogato blago u pratnji 140 odličnika i službenika: tkanine, brokati, zlatni predmeti i dragulji. A onda, kao znak portugalske sveobuhvatnosti, čitav niz neobičnih životinja: majmune, papige, leoparde, perzijskog konja i, naravno, najznamenitiji poklon – petogodišnji bijeli slon Hano latinski: Annone. Slon Hano je bio dakle najodličniji kraljevski poklon za krunisanje pape Lava X. Pored debelokožca, koga je odlikovala bijela boja, je kakvu godinu kasnije portugalski kralj poslao papi za njegov zoološki vrt također nosoroga, kojega je naslikao Albrecht Dürer u znamenitom drvorezu; umjetnik nikada u životu nije vidio takvu životinju; nacrtao ju je vjerno samo po pričanju očividaca.

Kažu, da je portugalski kralj primio te životinje na poklon od kočinskoga kralja; prema drugim izvorima pak je kralj zapovijedio svome podkralju u Indiji Alfonzu, neka ih dade uhvatiti i dopremiti.

                                     

1.3. Povijest Svečani prijem

Hano je dobio ime po znamenitom kartažanskom vrhovnom zapovjedniku Hanu Pomorcu. Lađa, koja je nosila Hana, je doplovila iz Lisabona te iskrcala petogodišnjeg slona uz ušće Tibra. Na putu do Rima je nastala velika gužva zbog znatiželjnog mnoštva, koje je za svaku cijenu htjelo vidjeti rijetkog tvrdokošca, koji je prvi puta stao na talijansko tlo cijelo tisućljeće po propadu Rimskoga Carstva. Povijesničari su zabilježili ogromnu štetu na usjevima, vinogradima, voćnjacima i čak uništavanje vila i kuća, gdje su gledaoci jurišem zauzimali stubišta, balkone i prozore, kako bi se domogli što bolje točke promatranja.

U Rim su konačno stigli 12. marta 1514. Vodili su ga u povorci cestama glavnoga grada Papinske Države usred dva krial oduševljenog mnoštva zajedno sa dva leoparda, tigrom, papigama, rijetkim ćurkama te bogato okrašenima indijskima konjima. Debelokožac je imao na grbači srebrenu nosilicu nalik na zamak, koji je sadržavao u sebi škrinju sa kraljevskim darovima; pored ostaloga je nosio odijela okovana biserima i draguljima, kao i zlatnike iskovane upravo za tu priliku.

Papa je čekao dolazak izaslanstva u Anđeoskoj tvrđavi; kad je jednom prispio pred njegovo lice, Hano je triputa kleknuo u znak štovanja, podrgnuo surlu po papučama; zatim je, poslušan na mig svoga indijskog čuvara, srknuo vode iz kablice te ju štrcnuo ne samo prema stožernicima, nego i prema mnoštvu.

Brod sa nosorogom, koji je otplovio kasnije, je doživio brodolom u zaljevu Spezie 1516 i tako taj rogljaš nikada nije stigao do ljubitelja životinja u Rimu.                                     

2. Rimski život

U prvo vrijeme su slona smjestili u baraku na Belvederskom dvorištu, koje su upravo tada uređivali; zatim su ga prevezli u posebnu zgradu između Bazilike sv. Petra i Apostolskom palačom, blizu trga Borgo Sant Angelo. Njegov dolazak su opjevale pjesme i predstavljala umjetnost.

Pasquale Malaspina je napisao o njemu ove verze:

Tadašnji ljetopisci govore o njemu kao o izvanredno bistroj životinji, koja se je često predstavljala plesovima, kot o izredno bistroumni živali, ki se je pogostoma predstavljala s plesi, štrcanjem po publici surlom i različitim šalama.

Hano je odmah postao ljubimac papinskoga dvora i bio glavna ličnost kod procesija u gradu; čuvao ga je protonotar Branconio. Često su ga vodili naokolo rimskim ulicama; to je provzrokovalo radoznalost i divljenje prolaznika. Njegovo uzdrževanje je iznosilo sto zlatnika godišnje i jedna od glavnih zadaća dviju najvećih umetnika onoga doba, Rafaela i Aretina, koji su ovu neobičnu životinju jako cijenili, jeste bilo njeno čuvanje.

                                     

2.1. Rimski život Hano na papinskom dvoru

Posjedovanje posebnih divljih životinja u zoološkom vrtu nije bilo po evropskim vladarskim kućama ništa neobično. Papa Lav X. je bio uz to navikao izmlada, da je imao oko sebe rijetke životinje; njegov otac Lorenzo Veličanstveni se je u Firenci zabavljao sa životinjskom izložbom te se je općenito rado bavio divljim životinjama. Kao papa je sebi uredio u Vatikanu mali životinjski vrt, u kojem je držao pored medveda i dvoje dresiranih leoparda također jednu znatiželju pobuđujuću životinju: kameleončića.

Hano je razonodavao ne samo papu, nego i njegove goste i čitav narod. Papa je u brizi za povremene slonove javne prikaze pozvao njegova indijskoga čuvara i vježbatelja Mahuta, koji ga je tako dugo vježbao, da se je na njegov mig naklonuo i klekao, prskao oko sebe vodom, plesao po zvucima glazbe te izvodio svakojake vještine. Slon je bio očito usposobljen ; jer je bio još mlad, mu je značio predragocjeni kraljevski poklon.

Da je papi bio njegov debelokožac posebno po volji, se izražalo time, da je dozvolio vjernicima, koji su ga mnoštveno posjećivali nedjeljom; razgledali su njegovo stanovište, gdje su mogli primjetiti, da se je ponekad s njime igrao te primao njegovu zvjersku odanu nespretnost i sam papa.

Jednom zgodom si ga je papin nećak Lorenzo godine 1514 htio isposuditi za neku izložbu u Florenci; ali stric papa je to odbio, jer se bojao, da bi Hano ne mogao podnjeti dugo potovanje bez zdravstvene štete. U svom odbijanju je Lav rastumačio, da se boji za slonove noge; pomislio je doduše na izradu neke vrste čizama, koje pa vjerovatno ne bi mogle udovoljiti naporima na takvoj udaljenosti. To Lavovo pismo je klasični primjer diplomatskog odbijanja.

Zabilježili su kroničari i slavnosnu povorku za pjesnika i dvorsku ludu Barabala, gaetskoga opata, kojii je igrao značajnu ulogu na papinskome dvoru; svojimi šaljivim prerađivanjima Petrarcovih stihova je redovito poticao na dobro raspoloženje papu i njegove goste, za što je sa zadovoljstvom primao mnogobrojne pohvale. Jednom su ga htjeli odlikovati podjelom pjesničkoga vijenca; kad je prispio u Rim, da bi bio njime okićen, je papa iskoristio priliku, da bi ga okrunio na hrupnoj zabavnoj priredbi 27. septembra 1513 u posebnom obredu. Vrhunac je bio, kada su ga namjestili na slona Hana i vodili ga naokolo, što je životinja neko vrijeme strpljivo podnosila; kad je pak počelo mnoštvo zaglušujuće urlati, slon se tako uznemirio, da je počeo ritati i izbacio sa sebe jahaća u rijeku na veliku zabavu razdraganoga mnoštva. Kasnije je u vezi toga napisao Poli podrugljiv sonet; Barabala – koji više nije bio ni mlad ni zdrav – je uskoro nakon toga umro.

Kod jednog drugog slonova nastupanja pa je došlo do teške nezgode. Giuliano de’ Medici se je 25. januara 1515. vjenčao sa Filibertom Savojskom, kćerkom pokojnoga kralja Luja Francuskoga; marta su ga očekivali zajedno sa njegovom suprogom i u Rimu. Za njegov prijem je bio ovjenčan slavolocima ne samo put, nego su mu poslali ususret veliku četu plemića, kao i slona Hanota, koji je nosio tvrđavu, u kojoj su sedjeli naoružani strelci. Pozdravna pucnjava i galama mnoštva pak su slona tako uplašili, da se je nastojao okrenuti za povratak, ali tada je toranj pao prema Tibru; u taj smjer bježeći narod je došao pod konjska kopita i nesreća se dogodila. Prema zvaničnim podacima je bilo trinaestoro mrtvih i nekolicina ranjenih.

                                     

2.2. Rimski život Uspješno poslanstvo

Portugalski kralj Manuel, koji je znao za papino zanimanje za rijetke in neobične zvijeri, je svojim darom pridobio Lavovu naklonost. Poslanstvo je, naročito zaslugom svoga surlatoga vođe, postiglo puni uspjeh. Papa je ispunio sve zahtjeve i molbe kralja Manuela. Portugalski poslanici, dostojanstvenici in njihovi pratioci bili su odlikovani visokim častima i dobili su bogate darove. Papa je bio tako zadovoljan svojim" posrednikom ", da je dozvolio slobodan ulazak u sva rimska kazališta za sve Portugalce za čitavo vrijeme njihova boravka v Rimu. Tim privilegijem obilno su se posluživali i mnogi Rimljani, ki so se predstavljali za" Portugalce ". I ne samo tamo! Znamenita je postala izrečica:" Oste io nun te pago gnente/ che so’ portoghese, nun se sente?” Od toga događaja pa nadalje rimski narod zove" portugalcima "one, koji ulaze "gratis" tamo, gdje bi morali platiti.

                                     

3. Smrt i uspomena

U godini 1516. je neočekivano umro Leonov brat Giuliano; samoga Leona pak je mučila vrućina i čir. Neki vračarski monah je njemu in njegovoj životinji nagovijestio skorašnju smrt. Početkom juna se Hano teško razbolio; jedva je disao i dobio je grčeve. Papa Lav mu je poslao svog ličnog liječnika, koji je ustanovio anginu pectoris poradi poteškoća sa disanjem. Životinju je mučio i zatvor; ljekari su po tadašnjem čudnom običaju propisali odvajalo, kojemu su primiješali glede na slonovu veličinu također velike količine zlata u prahu. Liječenje nije bilo učinkovito, nego se je pojačao pritisak na organe za varenje, da je životinja uginula 8. juna 1516. uz nazočnost samoga pape. Slona so sahranili na Belvederskom trgu.

                                     

4. Literatura

 • Silvio A. Bedini: Der Elefant des Papstes. Klett Cotta, Stuttgart 2006, ISBN 3-608-94025-1, Rezension)
 • Silvio A. Bedini: The Pope’s Elephant. Carcanet, Manchester 1997, ISBN 1-85754-277-0
 • Silvio A. Bedini: ‘’The Popes Elephant: An Elephants Journey from Deep in India to the Heart of Rome’’. Penguin Books, 302 str., New York-London 2000.
 • Silvano A. Bedini, Lelefante del Papa, Carcanet Press, 1997, ISBN 1-85754-277-0
                                     

5. Eksterni linkovi

 • Roma Spratto: Обелиск Минервы, Рим Obelisco della Minerva, Roma. История одной скульптуры
 • Claudio Rendina: Elefante, star alla corte di Leone X
 • Riccardo: La storia di Annone, elefantino de Roma
 • How Pope Leo X’s Pet Elephant Helped Spark the Reformation
 • La triste storia di Annone, l’elefante bianco di Leone X di Cinzia Dal Maso, 23 novembre 2004
 • Hanno Annone at Pope Leo X Giovanni di Lorenzo de Medici
 • Obelisco Minerveo
 • The Popes Elephant: An Elephants Journey from Deep in India to the Heart of Rome. Bedini, Silvio A.: New York: Penguin Books, 302 pp., Publication Date: April 2000
 • 19. März 1514: Papst Leo X. bekommt Elefant Hanno geschenkt
 • Che ci fa un elefante a Roma?
 • Forum Indipendente Biciclette Elettriche, Pieghevoli e Utility: La trionfale ambasciata dellelefante Annone” slike in besedilo
 • Piazza della Minerva e il suo Pulcino: la trasformazione del nome da Elefantino a Pulcino; ecco il perché!
 • Obelisco della Minerva piazza Santa Maria sopra Minerva Roma


                                     
 • vodstvom Hanoa Pojačanje se sastojalo od 50.000 ljudi, 6.000 konjanika i 60 ratnih slonova Poslije nekoliko manjih okršaja sa Rimljanima, Hano dolazi
 • napadaju slonove i Kartaginjane. Komadant kartaginjanskih slonova je mislio da je otpor slab, pa je krenuo sa slonovima u juriš na lake trupe. Slonovi su se
 • poraz trupama države Južni Han koja je, po prvi put u kineskoj historiji koristila bojnove slonove na taj način je Južni Han najmoćnija od svih južnih
 • 15, 000 talanata odštete u periodu od 12 godina, predati sve svoje bojne slonove i flotu, poslati taoce - uključujući najstarijeg sina Demetrija - u Rim
 • u tvrđavi Anderitum približni datum U Sjevernoj Africi izumire domaći slon približni datum Izumire atlaški divlji magarac približni datum Lav
 • Najpoznatiji je po tome što je primijenio Arhimedov zakon kako bi izmjerio masu slona Bio je Cao Caov omiljen sin i potencijalni nasljednik, ali se razbolio
 • otkriveno je na južnom Honshu grubo tesano oruđe zajedno s kostima izumrlih slonova Elephas antiquus i Loxodonta namadicus, ostaci pripadaju bez sumnje kulturi
 • iznenadio Kartaginjane napadajući logor. Margovi Kelti su se razbežali, a Hano je uhvaćen. Time je Hasdrubal Gisko ostao sam protiv armije Scipiona Afričkog
 • gledišta jedna egzotična, zanimljiva ali svakako ništa kriva životinja, slon Hano postati uzrokom sablazni te dokaz kako je papinstvo iskvareno. Popis

Users also searched:

...