Back

ⓘ Jezici Bosne i Hercegovine                                               

Bunjevački

Bunjevački, ikavski novoštokavski dijalekt koji govore Bunjevci u Bačkoj. Bunjevački nije u službenoj upotrebi u Srbiji, ali se upotrebljava u školstvu i nekim medijima; npr. u Subotici na bunjevačkom izlaze Bunjevačke novine, dok Radio televizija Vojvodine emituje deo svog programa i na bunjevačkom.

                                               

Turcizam

Turcizmi su usvojenica za turskog jezika odnosno one riječi srpskohrvatskog jezika koje su u srednjem vijeku ušle u govor i pismo putem turskog jezika. Vidi detaljno u članku: Lista turcizama u srpskohrvatskom jeziku

                                               

Serbokroatistika

Serbokroatistika, grana filologije koja istražuje srpskohrvatski jezik, književnost i kulturu. Pojam označuje i studij srpskohrvatskog jezika i književnosti. Njezini istraživači i učitelji su serbokroatisti. S bulgaristikom, makedonistikom i slovenistikom proučava se u okviru južnoslavenskih jezika i kulture, često zauzimajući dominantno mjesto unutar južne slavistike zbog brojnosti serbokroatofona u odnosu na govornike ostalih južnoslavenskih jezika. Poticaj za izučavanje serbokroatistike dao je već 1622. papa Grgur XV. potpisavši dekret o osnivanju katedre za" ilirski jezik ", što je pot ...

                                               

Šavnik

Varošica Šavnik, administrativni centar opštine Šavnik, nalazi se na sastavu tri rijeke Bukovice, Bijele i Šavnika na nadmorskoj visini 840 metara. To je naselje na najnižoj koti u opštini. Za razliku od većine naselja u opštini koja datiraju po nekoliko vjekova naselje Šavnik je novo, osnovano je 1861. godine. Osnovali su ga doseljenici iz drugih krajeva Crne Gore i Hercegovine. To su bili trgovci, tufegdžije i kovači zanimanja koja su bila neophodna drobnjačkim stočarima i ratnicima. Prostor je bio obrastao vrbacima, i novo nastala varoš je dobila ime po šavicama - vrbovom pruću koje se ...

                                               

Hotel Nacional (album)

Hotel Nacional je jedanaesti studijski album Dine Merlina izdan 20. lipnja 2014. od strane izdavačkih kuća Croatia Records i Magaza. Album je izdan nakon šestogodišnjih priprema, a nakon Merlinovog hit albuma Ispočetka iz 2008. godine. Album je sniman na nekoliko lokacija diljem svijeta, točnije u Sarajevu, Zagrebu, Istanbulu, Beču, Londonu, Stockholmu, New Yorku i Los Angelesu, a izvršni producent bio je sam Merlin. Uz njega, na izradi albuma sudjelovali su globalno poznati producenti Yoad Nevo i Richard Niles, kao i glazbeni i producentski timovi iz Engleske, Turske, Švedske i Hrvatske t ...

                                               

Eurosong 2018.

Šablon:Infokutija Eurovizija Pjesma Eurovizije 2018. bila je 63. po redu izbor za Pjesmu Eurovizije. Održao se u Lisabonu, glavnom gradu Portugala 8., 10., i 12. svibnja 2018., zahvaljujući pobjedi Salvadora Sobrala na Eurosongu 2017. godine u Kijevu, sa pjesmom Amar pelos dois. Bilo je ovo prvi puta da se da se Eurosong održava na portugalskom tlu. Natjecanje se održalo u Altice Areni gdje su se borile 43 zemlje te je tako izjednačen rekord u broju zemalja sudionica, prethodna dva natjecanja sa 43 zemlje koje su bile 2007. te 2011. Rusija se vratila na natjecanje nakon jedne godine pauze, ...

                                               

Slovačka evangelička crkva augsburške veroispovesti u Srbiji

Slovačka evangelička crkva augsburške veroispovesti u Srbiji je protestantska crkva luteranskog usmerenja, koja se po statusu ubraja među tradicionalne crkve u Srbiji. Ovo je najveća protestantska crkva na području bivše Jugoslavije i ima oko 49 hiljada vernika. Organizovani su u 27 parohija crkvenih opština a svešteničku dužnost obavlja 21 svešteno lice. Većina članova crkve živi u Vojvodini, sedište biskupije je u Novom Sadu. U crkvenom životu u upotrebi je slovački jezik, ali koriste se i drugi jezici, u zavisnosti od potreba vernika.

                                               

Austrijska Šleska

Austrijska Šleska ili Šlezija ili Vojvodstvo gornje i donje Šleske ili Šlezije, je bilo vojvodstvo u sastavu Svetog rimskog carstva, Austrijskog carstva i Austrougarske sve do 1918.

                                               

Jamna kultura

Jamna ili kultura jamnog groba ili Kultura okernog groba je kultura kasno bakarnog doba/ranog brončano doba smještena oko oblasti rijeka Bug/Dnjestar/Ural, koja datira između 36.–23. vijeka pne. Kultura je bila pretežno nomadska, uz nešto poljoprivrede koja se koristila uz obale rijeka te nešto utvrđenih brežuljaka. Karakteristika kulture su pogrebi u kurganima, grobni humak odnosno u jamnim grobovima gdje su tijelima bila savijana koljena. Tijela su se pokrivala okerom. Više grobova je pronađeno u pojedinim kurganima, često dodatno iskopani. Značajno da su se u grobovima nalazile i ritual ...

                                               

Eurosong 2016.

Pesma Evrovizije 2016. bio je 61. po redu izbor za Pesmu Evrovizije. Održan je u Stokholmu, glavnom gradu Švedske, zahvaljujući pobedi Monsa Selmerleva na Evroviziji 2015. godine u Beču, sa pesmom Heroes.‍ Švedska je po treći put ugostila takmičare festivala, a prva dva domaćinstva imala je 1975. i 2000. godine. Emiter takmičenja bio je švedski javni servis SVT. Polufinalne večeri bile su 10. i 12. maja 2016. godine, a veliko finale je održano 14. maja 2016. godine. Voditelji šoua su bili Petra Mede i Mons Selmerlev. Na takmičenju su učestvovale ukupno 42 zemlje, a kao zemlje povratnice uč ...

                                               

Odjel za informatiku Sveučilišta u Rijeci

Odjel za informatiku je znanstveno-nastavna sastavnica Sveučilišta u Rijeci koja se bavi izobrazbom kadrova i znanstveno-istraživačkim radom u domeni informatike. Formalno, Odjel djeluje u području društvenih znanosti, polju informacijskih znanosti i u području tehničkih znanosti, polju računarskih znanosti.

                                     

ⓘ Jezici Bosne i Hercegovine

Jezici Bosne i Hercegovine je pojam koji pokriva sve jezike koji se koriste na tlu Bosne i Hercegovine. Bosna i Hercegovina je trojezična država gdje većina stanovništva govori jedan od tri službena jezika. Manjine koje žive u Bosni i Hercegovini koriste se svojim jezicima u međusobnoj komunikaciji.

                                     

1. Službeni jezici

Na teritoriji Bosne i Hercegovine službeni jezici su bosanski, hrvatski i srpski. Sva tri jezika su međusobno razumljiva i veoma slična, s obzirom na to da su zasnovani na istom štokavskom dijalektu. Službena pisma Bosne i Hercegovine su latinica i ćirilica. U FBiH nazivi jezika su "bosanski, hrvatski i srpski", dok su u RS-u ti nazivi jezik srpskog, jezik bošnjačkog i jezik hrvatskog naroda ". Bosanski Bošnjaci i bosanski Srbi koriste i ćirilicu i latinicu, dok bosanski Hrvati samo latinicu.

                                     

1.1. Službeni jezici Bosanski jezik

Bosanski jezik je maternji jezik Bošnjaka i jedan od tri službena jezika BiH. Osim u Bosni i Hercegovini, ovim jezikom se govori i u Srbiji, Crnoj Gori, Kosovu, Makedoniji i u bošnjačkoj dijaspori. U Bosni i Hercegovini postoji preko 2 miliona ljudi koji pričaju bosanski.

                                     

1.2. Službeni jezici Hrvatski jezik

Hrvatski jezik je maternji jezik Hrvata i jedan od tri službena jezika BiH. Osim u Bosni i Hercegovini, ovim jezikom se govori u Hrvatskoj, Vojvodini, Sloveniji, Crnoj Gori i dijelovima Mađarske. Procjenjuje se da oko 17% stanovnika Bosne i Hercegovine koristi hrvatski kao maternji.

                                     

1.3. Službeni jezici Srpski jezik

Srpski jezik je maternji jezik Srba i jedan od tri službena jezika BiH. Osim u Bosni i Hercegovini, ovim jezikom se govori u Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori i okolnim regijama. Procjenjuje se da trećina stanovništva Bosne i Hercegovine koristi srpski kao maternji.

                                     

2. Ostali jezici

Manjine u Bosni i Hercegovini, Romi, Albanci i Makedonci pričaju romski, albanski i makedonski respektivno. Od stranih jezika koriste se engleski, njemački i francuski, ali je engleski u najvećoj upotrebi.

Free and no ads
no need to download or install

Pino - logical board game which is based on tactics and strategy. In general this is a remix of chess, checkers and corners. The game develops imagination, concentration, teaches how to solve tasks, plan their own actions and of course to think logically. It does not matter how much pieces you have, the main thing is how they are placement!

online intellectual game →