Back

ⓘ Ustav Federacije Bosne i Hercegovine                                               

1853

Ovo je članak o godini 1853. Godina 1853 bila je redovna godina koja počinje u subotu po gregorijanskom, odn. redovna godina koja počinje u četvrtak po 12 dana zaostajućem julijanskom kalendaru.

                                     

ⓘ Ustav Federacije Bosne i Hercegovine

Ustav Federacije Bosne i Hercegovine je najviši pravni akt Federacije Bosne i Hercegovine. Donesen je na sjednici Ustavotvorne skupštine Federacije Bosne i Hercegovine 30. marta 1994. godine, pod predsjedavanjem Mariofila Ljubića nedugo nakon postizanja Washingtonskog sporazuma.

                                     

1. Historija

Ustavom iz 1994. godine, Bošnjaci i Hrvati su proglašeni konstitutivnim narodima, određeni su načina dogovora za uređenja odnosa sa Republikom Srpskom, dogovorena je podjela Federacije na kantone, usvojeni su zvanično ime, glavni grad, grb, zastava, himna, pečat i drugi simboli Federacije. Kao službeni jezici usvojeni su bosanski i hrvatski jezik, a kao službeno pismo je odeđena latinica, dok se drugi jezici mogu koristiti kao sredstva komunikacije i nastave. U ostalim se poglavljima definišu prava, slobode i obaveze građana Federacije, te definiše pojam državljanstva Federacije Bosne i Hercegovine.

                                     

2. Poglavlja

Usvojeni tekst sastoji se od sljedećih poglavlja:

  • I Uspostava Federacije
  • IX Usvajanje i stupanje na snagu Ustavai prijelazna rješenja
  • VII Međunarodni odnosi
  • IV Struktura federalne vlasti
  • II Ljudska prava i osnovne slobode
  • V Kantonalne vlasti
  • X Aneks Ustavu Federacije Bosne i Hercegovine
  • VIII Amandman na Ustav
  • VI Općinske vlaste
  • III Podjela nadležnosti između federalne i kantonalne vlasti
                                     

3. Amandmani

Od 1994. do 2013. donesena su 103 amandmana na Ustav FBiH, kojima su određeni dijelovi teksta usklađeni s Ustavom Bosne i Hercegovine, te uređena neka otvorena pitanja u odnosima zainteresiranih strana. Amandmanima XXVII-XXIX, kao konstitutivni narodi, pored Bošnjaka i Hrvata dodaju se i Srbi, a službenim jezicima se proglašavaju bosanski, hrvatski i srpski jezik, a kao službena pisma latinica i ćirilica.

Free and no ads
no need to download or install

Pino - logical board game which is based on tactics and strategy. In general this is a remix of chess, checkers and corners. The game develops imagination, concentration, teaches how to solve tasks, plan their own actions and of course to think logically. It does not matter how much pieces you have, the main thing is how they are placement!

online intellectual game →