Back

ⓘ Ivan Štraus                                               

Nagrada Borbe za arhitekturu

Borbina nagrada za arhitekturu bila je jedina savezna nagrada za arhitekturu u socijalističkoj Jugoslaviji. Ova prestižna nagrada bila je glavno službeno mjerilo arhitektonske izvrsnosti u bivšoj Jugoslaviji i popularizacija najznačajnijih arhitektonskih postignuća te godine, istovremeno odražavajući i promovirajući koncept" bratstva i jedinstva” i formiranje jugoslavenskog identiteta. U saradnji sa Savezom arhitekata Jugoslavije, nagrada je ustanovljena 1965., na godišnjicu kada je 1922. u Zagrebu štampan prvi broj lista "Borba". Narednih decenija, nagrađivana su najznačajnija ostvarenja ...

                                               

Vjenceslav Richter

Vjenceslav Richter, jedan je od najpoznatijih hrvatskih arhitekata dvadesetog stoljeća. Diplomirao je 1949. kod ing. arh. Zdenka Strižića na arhitektonskom odsjeku Tehničkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Uz arhitekturu aktivno se bavio i ostalim likovnim umjetnostima, te iza sebe ostavio vrijedan opus u tim disciplinama, a posebno značajan je njegov doprinos na području teoretskih istraživanja i rasprava o umjetnosti. Osobite uspjehe postigao je na području izložbene paviljonske arhitekture.

                                               

3. 6.

1098. - Posle petomesečne opsade, krstaši su u Prvom krstaškom ratu zauzeli grad Antiohiju. 1973. - Sovjetski supersonični avion "Tupoljev 144" srušio se u blizini Pariza tokom vazduhoplovne izložbe. Poginulo je svih šest članova posade i sedam francuskih seljaka. 1896. - U Moskvi je potpisan ugovor Rusije i Kine o nenapadanju u narednih 15 godina, a Kina je odobrila Rusiji da koristi železnicu u severnoj Mandžuriji. 1889. - Kraljevina Srbija preuzela je od francuskog koncesionara upravljanje svojom železnicom. 1818. - Završen je poslednji britanski rat protiv Marata, čime je Britanija ste ...

                                               

Octavio Paz

Octavio Paz Lozano bio je meksički pisac, pjesnik i diplomat. Najpoznatiji je po tome što je godine 1990. dobio Nobelovu nagradu za književnost.

Ivan Štraus
                                     

ⓘ Ivan Štraus

Rođen je 1928. godine u Kremni današnja Srbija. Od četvrte godine živio je u Banjoj Luci. Studije arhitekture započeo je u Zagrebu 1947. godine, a diplomirao je 1958. godine u Sarajevu pod mentorstvom prof. Muhameda Kadića. Tokom tog perioda je prebolovao tuberkulozu i zarađivao radeći razne poslove, uključujući i sastavljanje križaljki u listu Oslobođenje.

Djelatnost projektanta započeo je kao student arhitekture, 1952. godine, na svom prvom i uspješnom učešću na arhitektonskom konkursu – plave škole u Ostrošcu kod Jablanice, kada su potopljene prvobitne kuće i drugi objekti u vještačkom akumulacijskom Jablaničkom jezeru.

Od tada je osvojio tridesetak vodećih nagrada na javnim jugoslavenskim konkursima, na dva internacionalna konkursa prve nagrade. Umro je u Sarajevu 2018. godine.

                                     

1. Ostvarenja

 • Hotel Holyday Inn. Zahvaljujući ovom projektu primljen je u Akademiju nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine, a kao člana su ga predložili Muhamed Kadić i Husref Redžić, akademici i profesori arhitekture.
 • Poslovni centar UNIS – dva nebodera u Sarajevu.
 • Pres-centar na Bjelašnici.
 • Dom kulture armije u Derventi.
 • Muzej vazduhoplovstva - Beograd. U Srpsku akademiju nauka i umetnosti primljen je 2012. godine zbog Muzeja vazduhoplovstva u Beogradu, čiji je koncept predstavio još 1969. godine.
 • Zgrad Opere u Sofiji, Bugarska sa H. Muhasilovićem,1973. godine
 • Glavna pošta i Muzej pošta u Addis Abebi sa Z. Kovačevićem, 1964. godine
 • Zgrada Elektroprivrede BiH. Kao posljedica rata u Bosni i Hercegovini 1992 1996., dvije sarajevske zgrade projektovane od strane Štrausa su obnovljene. Prva je zgrada Elektroprivrede BiH na kojoj je radio ponovo nakon rata sa skoro istim projektantskim i izvođačkim timom.
 • Crkve u Zoviku i Dubravama kraj Brčkog.
 • Hotel u Slanom pored Dubrovnika.
 • Hotel Onogošt u Nikšiću.
Free and no ads
no need to download or install

Pino - logical board game which is based on tactics and strategy. In general this is a remix of chess, checkers and corners. The game develops imagination, concentration, teaches how to solve tasks, plan their own actions and of course to think logically. It does not matter how much pieces you have, the main thing is how they are placement!

online intellectual game →