Back

ⓘ Monun                                               

Ilirski novac

Ilirski novac pronađen u arheološkim nalazištima na nekadašnjoj ilirskoj teritoriji je vrijedno svjedočanstvo o ekonomskim odnosima Ilira tokom zadnjih stoljeća p. n. e, nakon čega su izgubili samostalnost. U periodu prije prodora Rimljana ilirski prostor imao je intenzivne trgovačke veze sa grčkim kolonijama na dalmatinskim otocima i obalama Jonskog i Jadranskog mora, južnoj Italiji i Siciliji, a pogotovo sa Epirom, Makedonijom i grčkim država-gradovima. Novac kojim su se služili Iliri može se podijeliti na: Novac ilirskih vladara i plemena kovan je u sferi grčkih političkih, ekonomskih i ...

                                               

Dardanska Kraljevina

"Dardanija" preusmerava ovde. Za ostale upotrebe, pogledajte Dardanija razvrstavanje. Dardanska kraljevina je naziv države koja je postojala na jugozapadnom dijelu Balkanskog poluostrva u antičko doba. Osnovali su je Dardanci jedno od najznačajnijih ilirskih plemena. Dio autora smatra da su Dardanci tračko pleme ili ilirsko – tračko. Iliri je etnogeografski zajednički starogrčki naziv za sve negrčke stanovnike i plemena u sjevernom susjedstvu Makedonije, Epira i grčkih kolonija, a Ilirska kraljevina je naziv države ili država čiji su vladari bili iz nekog od ilirskih plemena: Dardanci, Gra ...

                                               

Skerdileda

Scerdilaidas, iz plemena Ardijejaca, sin kralja Pleuratusa i brat kralja Agrona, je bio ilirski vladar od 212. do 206. godine pne. Nakon smrti kralja Agrona, Ilirijom je vladala njegova druga žena, kraljica Teuta, i to kao regent umjesto Agronovog maloljetnog sina Pineusa kojeg mu je rodila prva žena, Triteuta. Teuta je pokušala proširiti teritorije osvajanjem preostalih grčkih kolonija: osvojila je Dyrrachium Drač, grad Phoenice se predao a flota pod vođstvom Scerdilaidasa poharala je Krf i Sarandu. Scerdilaidas je bio saveznik Filipa V Makedonskog u periodu prije 218. godine pne. mada je ...

Monun
                                     

ⓘ Monun

Monunius je bio ilirski kralj iz plemena Dardanaca koji je živio u III stoljeću p. n. e. Bio je sin Bardilisa II ili možda Graba. Činjenica da je nekoliko dardanskih vladara imalo isto ime razlog je određenim zabunama; historičar John Wilkes navodi: "Niti je sigurno da je to bio isti vladar koji je stekao moć među Taulantima", zatim, "Nije utvrđeno da se radi o istom Monuniusu koji je ponudio pomoć protiv Kelta."

Prvi njegov spomen u pisanim izvorima je u vezi saveza protiv makedonskog kralja Ptolomeja Kerauna, koji sklopio jedan drugi Makedonac, Ptolomej, Lizimahov sin, sa Monuniosom Ilircem Monunio Illyrio, sin kralja Bardilisa II i njegov nasljednik, a možda i Graba koji je vladao 25 god ranije.

                                     

1. Monun i novac

Historičar Wilkes navodi i da je Monunius bio prvi Ilir koji je kovao svoj novac i to u Dyrrhachiumu današnji Drač, u Albaniji. Da li se radi o stvarnom suverenitetu i potpunoj potčinjenosti ove grčke kolonije ili je to bio formalni suverenitet sa jačim političkim, ekonomskim i kulturnim suverenitetom nije jasno. Poznato je da su grčki autonomni gradovi na svojim kovanicama imali znak autonomnosti u vidu signiranja magistrata i monetarnog službenika. Upravo takav signir magistrata ima i na dirahijskom novcu signiran i imenom i vladarskom titulom Monunuja. Po tome se zaključuje da Monunijev "suverenitet" nad ovim jadranskim gradom nije značio i suverenitet Ilirske kraljevine, kojoj je Monunije bio na čelu.

U Albaniji je pronađeno i 40 srebrnih novčića za koje se vjeruje da su bili Monuniusovi. Na novčićima se nalazi prikaz krave koja doji i gleda tele a iznad njih je donja vilična kost vepra. Na drugoj strani se nalazi dvostruko pravougaono polje podijeljeno na četiri dijela sa simetričnim simbolima. Sa vanjske strane pravougaonika nalazi se ime MONOYNIOY - Monunius i BACIΛEΩΣ - kralj.

Kod Ohridskog jezera, u blizini ilirsko-makedonske granice pronađen je bronzani šljem na kome je upisano Monuniusovo ime.

                                     

2. Literatura

  • Cabanes, Pierre 1988. Les illyriens de Bardylis à Genthios 1 csillagozás IVe-IIe siècles avant J C. Amazon French Paperback.
  • Miočević, Duje Rendić 1968. Ilirski vladari u svjetlu numizmatičkih i epigrafskih izvora. Historijski zbornik, Povijesno društvo Hrvatske, Zagreb.
  • Bojanovski, Ivo 1988. BOSNA I HERCEGOVINA U ANTIČKO DOBA. ANUBiH, Sarajevo.
Free and no ads
no need to download or install

Pino - logical board game which is based on tactics and strategy. In general this is a remix of chess, checkers and corners. The game develops imagination, concentration, teaches how to solve tasks, plan their own actions and of course to think logically. It does not matter how much pieces you have, the main thing is how they are placement!

online intellectual game →