Back

ⓘ Historija Bosne i Hercegovine (1918-1941)                                               

Savremena istorija Kosova

Ovaj članak obrađuje savremeni period. Za celovitu istoriju vidi istorija Kosova. Savremena istorija Kosova obuhvata period istorije Kosova od početka XX veka do današnjih dana. Velikim delom ovog razdoblja, teritorija Kosovo je bila predmetom sukoba Srba i Albanaca. U toku XX veka, Kosovo je više puta menjalo gospodara i nalazilo se u sastavu mnogih država, uključujući Otomansko carstvo, Srbiju, Albaniju i Jugoslaviju. Danas je Kosovo sporna teritorija, koju Srbija smatra svojom autonomnom pokrajinom, a s druge strane delimično priznata je kao nezavisna država.

                                               

Kumanovo

Kumanovo je sa oko 70 hiljada stanovnika treći najveći grad u Republici Makedoniji i sedište njene najprostranije opštine. Nalazi se u severoistočnom delu Makedonije na nadmorskoj visini od 344 metra. Kroz njega protiču reke Lipkovka i Kumanovska reka.

                                               

Londonski ugovor

Londonski ugovor bio je tajni sporazum između zemalja Antante i Italije, potpisan 26. IV. 1915., kojim su zemlje Antante privoljele Italiju na izdaju saveza Centralnih sila, obećavajući im teritorije njihovih dojučerašnjih saveznika.

                                               

2006. na filmu

2006. godina se ne smatra osobito značajnom za filmsku umjetnost ali je uključivala neke hvaljene filmove, kao što su Život drugih, Domaćin, Pokojni, Babel, Panov labirint, Zastave naših očeva, Krvavi dijamant, Mala Miss Amerike, Mala djeca, Volver, Pisma s Iwo Jime, Djeca čovječanstva, Idiocracy, Inland Empire, Crna knjiga, Ovo je Engleska, United 93 i Dani slave. Značajniji anime filmovi bili su Brave Story, Djevojka koja je skakala kroz vrijeme, Dan kada sam uzgojio planet, Paprika, Origin: Spirits of the Past i Tales from Earthsea. Na području bivše Jugoslavije, značajniji filmovi bili ...

                                               

1891

Godina 1891 bila je redovna godina koja počinje u četvrtak po gregorijanskom, odn. redovna godina koja počinje u utorak po 12 dana zaostajućem julijanskom kalendaru.

                                               

Vukovarsko-srijemska županija

Vukovarsko-srijemska županija je najistočnija hrvatska županija i nalazi se na prostoru jugoistočne Slavonije i zapadnog Srijema. Kroz županiju prolaze važni međunarodni kopneni i riječni pravci.

                                               

2001. na filmu

2001. godina bila je vrlo značajna za filmsku umjetnost te je uključivala neke hvaljene filmove, kao što su Gospodar prstenova: Prstenova družina, The Royal Tenenbaums, Moulin Rouge!, Mulholland Drive, Shrek, Dnevnik Bridget Jones, A.I.: Umjetna inteligencija, Svijet duhova, Donnie Darko, Seks i Lucia, Frailty, Amélie, Intimnost, I tvoju mamu također, Pobuđeni život, Atanarjuat: The Fast Runner i Gosford Park. Značajniji anime filmovi bili su Metropolis, Initial D: Extra Stage, Samurai X: Reflection, Millennium Actress i Spirited Away, koji je prvi anime koji je osvojio Oscara. Na području ...

                                               

2011. na filmu

2011. godina se ne smatra osobito značajnom za filmsku umjetnost ali je uključivala neke hvaljene filmove, kao što su Nader i Simin se rastaju, Ponoć u Parizu, Umjetnik, Nasljednici, Služavke, Nemogući susret, Martovske ide, Drvo života, Nedodirljivi, Monyeball, Moj tjedan sa Marilyn, Dečko, dama, kralj, špijun, Sramota, Dječak sa biciklom, Fusnota, Gospodin Lazhar, Le Havre i Melankolija. Značajniji anime filmovi bili su Children Who Chase Lost Voices, A Drifting Life, From Up on Poppy Hill i The Princess and the Pilot. Na području bivše Jugoslavije, značajniji filmovi bili su Josef, Koko ...

                                               

2010-e na filmu

2010-e na filmu su počele od 2010. te su u tijeku. Ovo desetljeće karakterizira oporavak hrvatske kinematografije, ali i razni drugi trendovi: piratsko skidanje filmova sa interneta je postala gotovo rutinska te je masovno ugrozilo isplativost filmske industrije, a manifestiralo se i u masovnom zatvaranju videoteka. Istodobno, Hollywood se sve više počeo orijentirati na filmske franšize pošto se iskazalo isplativije u kinima od originalnih i kvalitetnih malih filmova.

                                               

Albanski jezik

Albanski jezik indoeuropski je jezik kojim govore Albanci na Balkanskom poluotoku i pripadnici albanske dijaspore u Americi, Europi i Oceaniji. S oko 7.5 milijuna govornika, albanski čini neovisnu granu unutar indoeuropske jezične porodice i nije usko povezan s bilo kojim drugim jezikom. Prvi put potvrđen u 15. stoljeću, albanski predstavlja posljednju indoeuropsku jezičnu granu koja se pojavila u zabilježenim zapisima. To je jedan od razloga zašto je njegovo još uvijek nepoznato porijeklo već dugo predmet rasprave među lingvistima i povjesničarima. Albanski se smatra potomkom jednog od pa ...

                                               

Rudarska nesreća

Rudarska nesreća je nesreća koja se javlja tokom rudarskih procesa. Hiljade rudara umiru od rudarskih nesreća svake godine, naročito u procesima proizvodnje uglja i eksploatacije stenskih materijala. Većina smrtnih slučajeva danas, javlja se u zemljama u razvoju, posebno u Kini i ruralnim delovima razvijenih zemalja.

Historija Bosne i Hercegovine (1918-1941)
                                     

ⓘ Historija Bosne i Hercegovine (1918-1941)

S raspadom Austro-Ugarske, nastaju mnoge nove države, pa tako i Država SHS, koja je obuhvaćala i teritorij BiH.

U Zagrebu je u oktobru 1918. stvoreno Narodno vijeće Slovenaca, Hrvata i Srba s ciljem stvaranja nezavisne države na južnoslavenskim prostorima Austro-Ugarske.

29. oktobra 1918. godine osnovana je Država Slovenaca, Hrvata i Srba, od terirorija na kojima su živjeli južnoslavenski narodi u Austro-Ugarskoj.

Dana 1. decembra 1918. godine osnovana je Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca.

                                     

1. Prva Jugoslavija

Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca će kasnije postati Kraljevina Jugoslavija. U to vrijeme politički život u Bosni je obilježen socijalnim i ekonomskim sukobima oko problema vlasništva posjeda, te stvaranjem više političkih partija. Dominantni ideološki sukob jugoslovenske države je bio između Hrvatskog regionalizma i Srpskog centralizma, dok su narodi Bosne tome prilazili u zavisnosti od ukupne političke atmosfere. Iako je država bila podijeljena na 33 oblasti koje su brisale tradicionalne geografske granice, ipak su Bosanski političari kao što su Mehmed Spaho osigurali da Bosna i Hercegovina očuva svoju teritorijalni integritet.

Uspostavljenje Kraljevine Jugoslavije 1929. godine donijelo je ponovno povlačenje granica u banate koji su navodno zaobilazili sve etničke i historijske linije, ipak su izbrisale svaki trag Bosanskog entiteta. Poznati dogovor Cvetković-Maček je stvorio banovinu Hrvatsku 1939. koji je praktički bio podjela Bosne između Srbije i Hrvatske. Međutim, taj period je obilježen početkom Drugog sjetskog rata već 1939. u Evropi, dok će Jugoslavija postati meta tek poslije 25. marta 1941 kada je pristupila trojnom paktu, ali ubrzo i izašla iz njega kada je izvršen državni udar. To je razbjesnilo Hitlera koji je obećao potpuno uništenje Jugoslovenske države, koja je napadnuta 6. aprila 1941.

Free and no ads
no need to download or install

Pino - logical board game which is based on tactics and strategy. In general this is a remix of chess, checkers and corners. The game develops imagination, concentration, teaches how to solve tasks, plan their own actions and of course to think logically. It does not matter how much pieces you have, the main thing is how they are placement!

online intellectual game →