Back

ⓘ Istočna Hercegovina                                               

Istočne katoličke crkve

Istočne katoličke crkve, odnosno orijentalne katoličke crkve, ili unijatske crkve, su crkve koje pripadaju različitim istočnim obredima, a u punom su zajedništvu s rimskim papom. Ove su crkve izvorno smještene u istočnoj Evropi, na Bliskom istoku, u sjevernoj Africi i Indiji, no danas su proširene i ostalim dijelovima svijeta. Istočne katoličke crkve nastale su od istočnih pravoslavnih crkava koje su prihvatile crkvenu uniju sa rimskim papom.

                                               

Fudbalska ili nogometna reprezentacija Istočne Njemačke

Fudbalska reprezentacija Istočne Nemačke je fudbalski tim koji je predstavljao Istočnu Nemačku od 1952. do 1990., igrajući kao jedan od tri posleratna Nemačka tima, zajedno sa reprezentacijom Sarlanda i reprezentacijom iz Savezne Republike Nemačke. Nakon ujedinjenja Nemačke 1990., Fudbalski savez Istočne Nemačke Deutscher Fußball Verband der DDR DFV) zajedno sa reprezentacijom Istočne Nemačke, se pridružio Fudbalskom savezu Nemačke Deutscher Fußball Bund DFB) i Nemačkom timu koji je upravo osvojio Svetsko prvenstvo.

                                               

Uvala (Istočni Drvar, BiH)

Uvala je naseljeno mjesto u Bosni i Hercegovini u opštini Istočni Drvar koja pripada entitetu Republika Srpska. Na popisu stanovništva 1991. u njemu je živjelo 33 stanovnika.

                                               

ISO 4217

ISO 4217 je međunarodni standard koji definira oznake za valute koje su važeće prema standardima Međunarodne organizacije za standardizaciju. Svaka valuta se označava troslovnim kodom i trocifrenim numeričkim kodom. ISO 4217 je se najviše koristi u bankarstvu i uopšte u poslovanju, te se u većini slučajeva kursna lista objavljuje upravo sa tim kodovima, jer su oni poznati širokom krugu ljudi. Prva dva slova predstavljaju naziv zemlje prema standardu ISO 3166, dok treće slovo u većini slučajeva predstavlja prvo slovo naziva valute. Primjeri: == Oznake valuta ==srd968 Tonganski dolar, TOD Po ...

                                               

Ijekavski izgovor

Ijekavski ili jekavski izgovor, jedan od dvaju izgovora srpskohrvatskog i bosanskog standardnog jezika u kojem je praslavenski samoglasnik jat zamijenjen u kratkim slogovima sa je. Ijekavski izgovor štokavskog narječja raširen je u štokavskim govorima u sjevernoj Dalmaciji, Lici, Kordunu, Banovini i velikim dijelovima Slavonije i Baranje, zatim u sjeverozapadnoj Bosni, istočnoj Bosni i istočnoj Hercegovini, Crnoj Gori i jugozapadnoj Srbiji. Jekavski izgovor čakavskog narječja iznimka je tek za lastovski ili jekavskočakavski dijalekt, gdje ě daje je i u kratkim i u dugim slogovima. Ijekavsk ...

                                               

Tehnička škola Trebinje

Tehnička škola u Trebinju osnovana je 1951. godine. Od osnivanja do danas u školi je veliki broj mladića i djevojaka stekao diplomu u mnogim stukama i zanimanjima. Kako je Istočna Hercegovina region sa jakim privrednim potencijalima, jasno je da je odavno postojala potreba za jednom ovakom ustanovom koja će školovati mlade ljude za potrebe provrede. Struke i zanimanja u tehničkoj školi su se mijenjale u skladu sa potrebama privrede, ali su mašinstvo i elektrotehnika ostali dugo vremena primarno područje rada. Obrazovni profil Tehničke škole Trebinje za 2012/2013 godinu: Elektrotehnika Obra ...

                                               

Države koje se graniče s Evropskom unijom

Zapadna granica EU: Norveška Istočna granica EU, uključujući Grčku, od severa ka jugu: Albanija graniči sa Grčkom Moldavija Bugarska kandidat za članstvo, graniči sa Grčkom Srbija graniči sa Mađarskom Turska kandidat za članstvo, graniči sa Grčkom Republika Makedonija kandidat za članstvo, graniči sa Bugarskom i Grčkom Rusija Ukrajina Hrvatska kandidat za članstvo, graniči sa Slovenijom i Mađarskom Belorusija Kiparska demakraciona linija 1: Severni Kipar de jure deo EU, pregovori o ujedinjenju u toku Enklave van EU: Kalinjingradska oblast Rusija Vatikan Lihtenštajn San Marino Andora Švajca ...

                                               

Avdića džamija u Planoj

Postoji mnogo predaja o njenom osnivaču. Prema jednoj, džamija je zadužbina Avde Avdića, koji potječe iz porodice Cuca i koji je rodonačelnik ove porodice.

                                               

18. 9.

1934. - SSSR je pristupio Ligi naroda. 1989. -. 1947. - Osnovana je CIA. 1851. - Izašao je prvi broj američkog dnevnika "Njujork tajms", koji je osnovao Henri Džervis Rejmond. 1973. - Generalna skupština UN aklamacijom je primila u članstvo obe nemačke države - Istočnu i Zapadnu Nemačku; u članstvo UN primljeni su i Bahami. 1931. - Japan je počeo napad na severoistočnu Kinu, Mandžuriju, a 3. marta 1932. proglasio je nezavisnost Mandžurije na čelu sa svrgnutim kineskim carem Pu Jiem carevima Mandžuko. Indijska vlada odlučila je da obustavi vojne operacije protiv Tamilskih tigrova i da do kr ...

                                               

Careva džamija (Foča)

Careva džamija, odnosno Sultan Bajezida Valije II. džamija, nalazi se u samom centru Foče, Bosna i Hercegovina. Pripada među tridesetak carskih džamija u Bosni i Hercegovini. Sultan Bajazid II je jedini sultan, po kojem su nazvane dvije džamije u Bosni i Hercegovini. Pored ove džamije druga je u Nevesinju. Proglašena je za nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine.

                                               

Županja

Županja je grad u istočnoj Slavoniji odnosno zapadnom, hrvatskom dijelu Srijema, koji se nalazi 24 km jugozapadno od Vinkovaca. Pripada Vukovarsko-srijemskoj županiji. Prema popisu iz 2001. godine u njemu živi 13.775 stanovnika, od čega 2.608 u selu Štitar, koje pripada gradu. Županja se nalazi na lijevoj obali rijeke Save, odnosno na granici s Bosnom i Hercegovinom, s kojom je povezuje most. Sjeverno od Županje prolazi autocesta koja spaja Zagreb s Beogradom, a grad s Vinkovcima povezuje lokalna željeznička pruga.

                                               

Hadžiahmetovića kula

Hadžiahmetovića kula je stambeno-fortifikacijski objekat iz osmanlijskog perioda u gradskom naselju Mostaće, opština Trebinje, Bosna i Hercegovina. Proglašena je za nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine. Nacionalni spomenik su: kuća, avlija, ekonomski objekat, ekonomsko dvorište i ogradni zidovi.

Istočna Hercegovina
                                     

ⓘ Istočna Hercegovina

Istočna Hercegovina je regija u Hercegovini. Predstavlja teritoriju istočne obale rijeke Neretve centralnog dijela Hercegovine. Ekonomsko-privredno i kulturno središte, i glavni i najveći grad istočne Hercegovine je Trebinje, koji je udaljen samo 30 km od morske obale.

Neki smatraju i istočni dio Mostara dijelom ove regije, a Bošnjaci smatraju da Mostar kao centar Hercegovine, predstavlja prirodni distrikt, mješavinu civilizacija i običaja istočne i zapadne Hercegovine i da je posebna cjelina. Hrvati Mostar smatraju svojim kulturnim centrom, dok Srbi smatraju da je njihov kulturni centar u Trebinju.

Oko 90% istočne Hercegovine administrativno pripada Republici Srpskoj. Ostale veće opštine ove regije su:

  • Bileća
  • Nevesinje
  • Gacko
  • Ljubinje

Današnje stanovništvo Istočne Hercegovine je većinski srpsko.

                                     

1. Istočna Hercegovina u Federaciji BiH

Istočna Hercegovina u Federaciji BiH je dio Istočne Hercegovine koji pripada Federaciji Bosne i Hercegovine. Ovaj dio predstavlja samo oko 10% regije.

                                     

2. Istočna Hercegovina u Republici Srpskoj

Istočna Hercegovina u Republici Srpskoj je dio Istočne Hercegovine koji pripada Republici Srpskoj. Ovo je najveći dio regije i njemu pripada oko 90% regije.

Free and no ads
no need to download or install

Pino - logical board game which is based on tactics and strategy. In general this is a remix of chess, checkers and corners. The game develops imagination, concentration, teaches how to solve tasks, plan their own actions and of course to think logically. It does not matter how much pieces you have, the main thing is how they are placement!

online intellectual game →