Back

ⓘ Radomir Konstantinović                                               

Druga Srbija

Druga Srbija je izraz koji se koristi u srpskim intelektualnim krugovima. Nastao je na osnovu knjige "Druga Srbija", a predstavlja zbirku od 80 govora sa 10 javnih tribina u Beogradu tokom proleća 1992. Govori su predstavljali otvoreni protest protiv diktature, medijskog jednoumlja, rasta nacionalizma i rata. Glavna aktivnost Druge Srbije početkom jugoslovenskih ratova bili su antiratni protesti u Beogradu 1991-1992 godine, koje su vodili Žene u crnom, Centar za antiratnu akciju i Beogradski krug. "Druga Srbija" je postala sinonim otpora svih koji su odbili da se pomire sa vlašću i naciona ...

                                               

Filosofija palanke

Filosofija palanke, delo srbijanskog filozofa i književnika Radomira Konstantinovića objavljeno 1969. godine. Konstantinović u knjizi analizira palanački duh koji se protivi svemu što je moderno, koji se zatvara pred svetom, koji je okrenut tradicionalnom i nosilac je nacionalizma i narcizma. Prvo izdanje objavljeno je u drugoj svesci časopisa "Treći program", 1969. godine ali još pre objavljivanja teksta, pojedini njegovi delovi su bili poznati javnosti, jer ih je autor, tokom sedam večeri, između 4. i 15. avgusta iste godine, čitao na talasima Trećeg programa Radio Beograda. Filosofija p ...

                                               

Beogradski krug

Beogradski krug je bila skupina beogradskih intelektualaca koja je okupljala sve "razočarane i kritičke glasove" koji su se otvoreno borili protiv militarističke politike srbijanskog režima, etno-nacionalizma, populizma, ratnih zločina i etničkog čišćenja na teritoriji bivše Jugoslavije. U periodu 1992-1995 Beogradski krug je organizovao subotnja okupljanja javna predavanja i diskusije na kojima je učestvovalo oko 140 intelektualaca iz svih bivših jugoslovenskih republika i inostranstva. Ova okupljanja, koja su predstavljala jezgro političkog i kulturnog života tzv Druge Srbije, su zamišlj ...

                                               

Neofašizam u Srbiji

Neofašizam ili neonacizam je ideologija koja se javila nakon Drugog svetskog rata, sadrži mnoge elemente fašizma i nacionalsocijalizma, te sa njime čini kontinuitet. Neofašizam ili neonacizam u Srbiji danas se u velikoj meri ispoljava u formi novogovora i autoritativnog nacionalizma. Neofašisti i neonacisti često koriste lažne mitove.

                                               

Mihailo Lalić

Mihailo Lalić je crnogorski pisac poznat po nizu romana koji su opisivali partizansku borbu za vrijeme drugog svetskog rata u Crnoj Gori. Započeo je knjigom pesama Stazama slobode, ali se brzo okrenuo prozi, koja će postati isključiva forma umetničkog sagledavanja vremena, događaja i ljudskih sudbina. Prema njegovom scenariju snimljen je film "Svadba" 1973. u režiji Radomira Šaranovića, takođe izvršena je ekranizacija njegovog romana "Lelejska gora" 1968. Prvi je dobitnik "Njegoševe nagrade" 1963. za roman "Lelejska gora". Dobio je NIN-ovu nagradu 1973. za roman "Ratna sreća". Dobio je nag ...

                                               

Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu

Pravni Fakultet u Beogradu je član Univerziteta u Beogradu i najstarija pravna škola u Srbiji. Nalazi se na uglu Bulevera kralja Aleksandra i Beogradske ulice.

                                               

Miroslav Vuksanović

Miro Vuksanović, književnik, akademik SANU. Objavljuje romane, pripovetke, zapise i poeme. Dobio je nagrade: Politikinu za kratku priču, Miroslavljevo jevanđelje, Prosvetinu, Oktobarsku, Borbinu Oskar Davičo, Nagradu Vukove zadužbine za umetnost, nagradu Svetozar Ćorović, Nagradu Društva književnika Vojvodine za knjigu godine, Nagradu M.Panić Surep, Vukovu nagradu, Nagradu Laza Kostić i druge. Dobitnik je NIN-ove nagrade za 2005. god. i Nagrade Meša Selimović za knjigu godine. Miro Vuksanović je bio potpredsednik Matice srpske i upravnik Biblioteke Matice srpske u Novom Sadu.

                                               

Antonije Isaković

Antonije Isaković bio je srpski književnik, potpredsednik Srpske akademije nauka i umetnosti od 1980. do 1992. Dobitnik je mnogih književnih nagrada, poznat je i kao pisac čija dela su u Jugoslaviji najviše ekranizovna. Umro je u Beogradu u 78. godini.Poznata pripovetka "Kašika" je obavezni deo gradiva iz predmeta srpski jezik i književnost u osnovnoj školi. Njegova ćerka je poznata glumica Milica Milša, a supruga srpska spisateljica Leposava Milanin. Antonije Isaković je također poznat kao jedan od autora Memoranduma SANU 1986. godine.

                                               

Aleksandar Tišma

Aleksandar Tišma je bio jugoslovenski i srpski pesnik i pisac. U njegovim delima najviše su zastupljene lirske pesme, zatim romani i novele. Bio je urednik Letopisa Matice srpske u periodu od 1969. do 1973.

                                               

1928

Slučajno otkriven sirijski grad Ugarit. Objavljena antropološka studija Margaret Mead, "Sazrevanje na Samoi". Napravljen Geiger-Müllerov brojač

                                               

Logor Banjica

Logor na Banjici je bio najveći koncentracioni logor na području okupirane Srbije i jedno od centralnih mesta u sistemu represije na Balkanu tokom Drugog svetskog rata. Banjički logor su osnovali nemački okupatori na samom početku ustanka u Srbiji, jula 1941. Logor na Banjici je bio namenjen srpskim ustanicima i svima koji su na bilo koji način pružali otpor nemačkoj okupaciji Srbije. Kroz logor je tokom četiri ratne godine, do zatvaranja u oktobru 1944 godine, prošlo oko 30.000 zatočenika. Većina su bili pripadnici i simpatizeri Narodnooslobodilačkog pokreta. Pored toga, u banjički logor ...

                                               

Aleksandar Vučo

Aleksandar Vučo bio je srpski pisac koji je pripadao nadrealističkom pravcu. Kao pisac se veoma razlikuje i od Matića i od drugih nadrealista, iako je zajedno s Matićem najizrazitiji primer koautorstva u našoj literaturi. Javio se u ranim 20-im godinama pesmama koje lirskom mekoćom i melodioznošću podsećaju na Crnjanskog. U doba nadrealističkog pokreta objavio je tri poeme: Nemenikuće 1932 i Humor Zaspalo 1930, Ćirilo i Metodije 1932. U njima je raskid s konvencijama tradicionalnog pesničkog jezika doveden do krajnosti. One su pune verbalnih dosetki, igri rečima, kalambura, smelih improviz ...

                                     

ⓘ Radomir Konstantinović

Radomir Konstantinović bio je srpski filozof i književnik, član ANUBiH. Bio je veliki kritičar nacionalizma i rata.

                                     

1. Život

Rođen je 27. marta 1928. godine u Subotici. Otac mu je bio prof. dr Mihailo Konstantinović. Radomir je bio član Literarne redakcije Radio Beograda od 1949-1951. godine. Više decenija bio je ugledni saradnik Trećeg programa Radio Beograda.

Konstantinović je počeo kao pesnik, sa zbirkom stihova "Kuća bez krova" 1951, da bi se posvetio romanu i objavio čitav niz eksperimentalnih projekata i modernih dela: "Daj nam danas" 1954, "Mišolovka" 1956, "Čisti i prljavi" 1958, "Izlazak" NIN-ova nagrada 1960. godine i "Ahasfer ili traktat o pivskoj flaši" 1964. Od "Pentagrama" 1966, okreće se eseju.

Od 1966. godine započinje emitovanje preko Trećeg programa Radio Beograda, a od 1969. štampanje u časopisu "Treći program" ogleda o pesnicima srpske kulture 20. veka "Biće i jezik". 1969. godine objavljuje kultnu Filosofije palanke u kojoj analizira provincijsku svest, uvreženu malograđanštinu i kruti tradicionalizam. Nakon Titove smrti 1980. godine je napisao tekst u kojem hvali Titovo razdoblje i žali za Titom.

1992. godine, pet dana nakon početka opsade Sarajeva, Konstantinović je osnovao Beogradski krug nezavisnih intelektualaca koji se protive ratu. Tada je definisao drugu Srbiju kao onu Srbiju koja se ne miri sa zločinom.

1994. godine, u vreme zamaha istorijskog revizionizma, Konstantinović je osnovao Društvo za istinu o antifašističkoj narodnooslobodilačkoj borbi u Jugoslaviji 1941-1945, koje danas postoji pod imenom Savez antifašista Srbije. Postmodernističko štivo "Dekartova smrt" objavljeno je 1998. godine.

2003. godine primljen je u Akademiju nauka Bosne i Hercegovine. Skupština Subotice je 2005. godine odbila da proglasi Radomira Konstantinovića za počasnog građanina.

Preminuo je u Beogradu 27. oktobra 2011. godine. Na komemoraciji se nije pojavio niko od aktuelnih predstavnika vlasti.

                                     

2. Dela

Zbirke pesama

 • Kuća bez krova

Romani

 • Daj nam danas
 • Čisti i prljavi
 • Mišolovka
 • Izlazak

Esejistički i teorijski radovi

 • Beket prijatelj
 • Filosofija palanke
 • Pentagram, beleške iz hotelske sobe
 • Ahasver ili traktak o pivskoj flaši
 • Dekartova smrt
 • Biće i jezik u iskustvu pesnika srpske kulture dvadesetog veka, osam knjiga

Radio-drame

 • Saobraćajna nesreća 1956
 • Iznenađenje 1959, izvođeno 1985
 • Euridika 1959
 • Ikarov let 1963
 • Veliki Emanuel 1961
 • Obična, oh, kokoška 1964
 • Liptonov čaj 1964
                                     

3. Nagrade

 • Nagrada "Đorđe Jovanović" za "Filosofiju palanke", 1971.
 • Sedmojulska nagrada SR Srbije, 1981.
 • Nagrada sarajevskog časopisa "Izraz" za najbolji esej godine "Gde je Tolstoj", 1962.
 • Nagrada "Miroslav Krleža" za knjigu eseja "Biće i jezik", 1985.
 • AVNOJ-eva nagrada za književnost, 1985.
 • Nagrada Udruženja književnika Srbije za roman "Daj nam danas", 1955.
 • NIN-ova nagrada kritike za roman "Izlazak", 1961.
 • Godišnja nagrada Radio Beograda za Filosofiju palanke, 1971.
 • Nagrada željezare Sisak za esej o Oskaru Daviču, 1971.
 • Oktobarska nagrada grada Beograda za eseje objavljenje u časopisu "Treći program", 1972.
 • NIN-ova nagrada "Dimitrije Tucović" za eseje objavljenje u časopisu "Treći program", 1979.
 • Nagrada "Braća Šimić" za esej o Hamzi Humi, 1979.
 • Nagrada Beogradskog univerziteta za poemu "Srce u plamenu", 1949.
 • Odlikovanje "Orden zasluga za narod sa srebrnom zvezdom", 1981.
 • Nagrada grada Beograda za izdavački poduhvat izdavačkim preduzećima "Prosveta", "Rad" i "Matica srpska" za delo "Biće i jezik", 1983.


                                     

4. Vanjske veze

 • Radomir Konstantinović - Filosofija palanke
 • Radomir Konstantinović, tekstovi na Peščaniku
 • Radomir Konstantinović, tekstovi na E-novinama
 • Zbirka knjiga Radomira Konstantinovića
 • Radomir Konstantinović, citati
Free and no ads
no need to download or install

Pino - logical board game which is based on tactics and strategy. In general this is a remix of chess, checkers and corners. The game develops imagination, concentration, teaches how to solve tasks, plan their own actions and of course to think logically. It does not matter how much pieces you have, the main thing is how they are placement!

online intellectual game →