Back

ⓘ Bosanski vilajet                                               

Vera Mihić Jolić

Vera Mihić Jolić je bila poznati jugoslovenski i bh filmski radnik. Vera Mihić Jolić je bila uključena u filmsku produkciju preko trideset godina. Na desetinama filmova radila je u produkciji kao glavni organizator i rukovodilac produkcije. Bila je uključena i u produkciju nekih od najpoznatijih bosanskohercegovačkih filmova U posljednjih dvadeset godina radila je kao konsultant na nekoliko filmova. Za životno djelo i doprinos bh. filmu 2012. godine nagrađena je strukovnom nagradom Udruženja filmskih radnika" Ivica Matić”. Preminula je u Sarajevu 15. jula 2014. godine.

                                               

Bitka kod Siska

Bitka kod Siska odigrala se 22. lipnja 1593. oko sisačke renesansne utvrde, danas poznate pod nazivom Stari grad, što ga je, na ušću Kupe u Savu, 1544. počeo graditi Zagrebački kaptol u svrhu obrane Hrvatske. Na čelu kršćanske vojske postavljen je austrijski general Ruprecht von Eggenberg, sa hrvatskim banom Tomom Erdodijem i pomočnim četama iz Kranjske i Vojne Krajine, kao i braniteljima grada pod vodstvom Matije Fintića. Osmanske trupe predvodio je poglavar bosanskog vilajeta Hasan-Paša Predojević.

                                               

Pašaluk

Pašaluk, također ejalat ili beglerbegluk, u Osmanskom Carstvu bila je najveća upravno-teritorijalna jedinica, čiji je vođa bio podređen direktno Porti, a dobijao je često titulu vezira. Pašaluci su se dijelili na sandžake, kojima su upravljali begovi. U doba svog najvećeg teritorijalnog obima 16-17. vijek Turska je imala 28 pašaluka.

                                               

Iseljavanje muslimana iz Srbije

Iseljenje muhadžira iz Srbije podrazumeva kontinuirano iseljavanje muslimana iz Srbije tokom više sukcesivnih etapa. Najmasovnija iseljenja su se odigrala u periodu Prvog srpskog ustanka, sticanja nezavisnosti Kneževine Srbije na Berlinskom kongresu 1878. godine i tokom Prvog balkanskog rata 1912. U više navrata, veliki broj muslimana, uglavnom Slovena većinom Bošnjaka, Turaka i Albanaca je iseljen iz zemlje. Nakon povlačenja Osmanlija sa teritorija pod srpskom kontrolom, dolazi do uništavanja islamskih verskih zdanja a iseljenja muslimanskog stanovništva neretko poprimaju razmere verskih ...

                                               

1864

Ovo je članak o godini 1864. Godina 1864 bila je prijestupna godina koja počinje u petak po gregorijanskom odn. prijestupna godina koja počinje u srijedu po 12 dana zaostajućem julijanskom kalendaru.

                                               

1828

Ovo je članak o godini 1828. Godina 1828 bila je prijestupna godina koja počinje u utorak po gregorijanskom kalendaru odn. prijestupna godina koja počinje u nedjelju po 12 dana zaostajućem julijanskom kalendaru.

                                               

1772

Ovo je članak o godini 1772. Godina 1772 bila je prijestupna godina koja počinje u srijedu po gregorijanskom kalendaru odn. prijestupna godina koja počinje u nedjelju po julijanskom kalendaru.

                                               

1877

Godina 1877 bila je redovna godina koja počinje u ponedjeljak po gregorijanskom odn. redovna godina koja počinje u subotu po 12 dana zaostajućem julijanskom kalendaru.

                                               

1872

Ovo je članak o godini 1872. Godina 1872 bila je prijestupna godina koja počinje u ponedjeljak po gregorijanskom odn. prijestupna godina koja počinje u subotu po 12 dana zaostajućem julijanskom kalendaru.

                                               

1876

Ovo je članak o godini 1876. Godina 1876 bila je prijestupna godina koja počinje u subotu po gregorijanskom, odn. prijestupna godina koja počinje u četvrtak po 12 dana zaostajućem julijanskom kalendaru.

                                               

1809

Godina 1809 bila je redovna godina koja počinje u nedjelju po gregorijanskom kalendaru odn. redovna godina koja počinje u petak po julijanskom kalendaru.

                                               

Banatski ustanak

Banatski ustanak 1594. je bio jedan od tri najveća ustanka u srpskoj istoriji i najveći ustanak pre Prvog srpskog ustanka. Srbi u oblasti Banata (tada u sastavu otomanskog Temišvarskog ejaleta su 1594. započeli veliki ustanak protiv turske vlasti. Centar ustanka je bio oko Vršca, a njegov vođa je bio Teodor Nestorović, episkop Vršca. Druge dve vođe ustanka su bili ban Sava i vojvoda Velja Mironić.

Bosanski vilajet
                                     

ⓘ Bosanski vilajet

Vilajet Bosna je ime za važnu provinciju Bosna, u Osmanlijskom carstvu. Bosanski vilajet je bio najzapadnija osmanlijska provincija, koja je obuhvatala priličan dio teritorije današnje države Bosne i Hercegovine. Za osmanlijske vladavine, ovaj vilajet je bio naprije sandžak, poznat kao Sandžak Bosna. Poslije 1580, bosanski sandžak je postao dio bosanskog pašaluka, koji se sastojao od nekoliko sandžaka, do tada je bio dio rumelijskog ejaleta.

Na svom teritorijalnom vrhuncu, sredinom 17. vijeka, Bosanski pašaluk je pokrivao prostor cijele današnje Bosne i Hercegovine, kao i dio Slavonije, Like i Dalmacije, u današnjoj Hrvatskoj. Sastojao se od osam sandžaka i 29 kapetanija:

  • Sandžak Bosna 7 kapetanija
  • Sandžak Zvornik
  • Sandžak Požega 2 kapetanije
  • Sandžak Cernik
  • Sandžak Hercegovina 4 kapetanije
  • Sandžak Bihać 4 kapetanije
  • Sandžak Klis 4 kapetanije
  • Sandžak Lika 7 kapetanija

Međutim, u istom vijeku, tokom osmanlijskih ratova u Evropi, teritorije ove provincije su se znatno smanjile. Nakon Karlovačkog sporazuma, 1699, provincija se svela na samo četiri sandžaka i dvanaest kapetanija. No u periodu do Požarevačkog sporazuma, potpisanog 1718, stvoreno je još dvadesetosam kapetanija, većinom uzduž Vojne krajine. S druge strane ove granice, bile su austrijske vojne jedinice.

Noel Malcolm smatra da usprkos čestim nemirima u Hercegovini u 18. stoljeću, u bosanskom je ejaletu općenito bila bolja uprava nego u susjednim područjima u Srbiji, i nije bilo toliko razbojničkih prepada.

Free and no ads
no need to download or install

Pino - logical board game which is based on tactics and strategy. In general this is a remix of chess, checkers and corners. The game develops imagination, concentration, teaches how to solve tasks, plan their own actions and of course to think logically. It does not matter how much pieces you have, the main thing is how they are placement!

online intellectual game →