Back

ⓘ Spisak džamija u Bosni i Hercegovini                                               

Tulekova džamija

Tulekova ili Hadži Zulfikareva džamija nalazi se u banjalučkom naselju Novoselija. Nazvana je Tulekovom, zbog mlinarske porodice Tulek, koja je održavala džamiju.

                                               

Behram-efendijina džamija

Behram-efendijina, odnosno Behram-begova džamija nalazi se u banjalučkom naselju Novoselija. Proglašena je za nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine. Nacionalni spomenik sastoji se od džamije sa kuijom, turbetom, mektebom, haremom, česmom, kapijom i kamenim zidom koji ograđuje kompleks. Predpostavlja se da je najstarija banjalučka džamija. Osim po tome, poznata je i po svojoj pisarnici, u kojoj su se za vrijeme Osmanskog carstva prepisivale knjige. Te knjige danas su smještene u bilblioteci Medžlisa islamske zajednice Banjaluka.

                                               

Ali-bega Kapetanovića džamija

Vitina džamija ili Ali-bega Kapetanovića džamija nalazi se u Vitini, udaljena 7 km od Ljubuškog. Džamija se nalazi uz cestu koja jednim krakom vodi za Imotski, a drugim za Vrgorac. Nalazi se kod izvora rijeke Vrioštice i vitinskog polja.

                                               

Hadži Omerova džamija

Izgrađena je 1686. godine. Pod zaštitom UNESCO-a kao kulturni spomenik svjetske baštine III. kategorije. Harem džamije sadrži stotinjak nišana, što starijih, što novijih. Jedan dio nišana je oštećen, a jedan dio je prenesen iz drugih banjalučkih mezaristana.

                                               

Džamija

Džamije su objekti svojstveni islamskoj religiji, koji se poznaju po nekoliko specifičnih detalja. Objekat može biti u raznim oblicima, najčešće je centralni dio u obliku kocke, na čijem vrhu je jedna ili više kupola. Sa bočnih strana se nalazi jedna ili više munara ili minareta - dijelova objekta koji liče na kule pri čijem se vrhu nalazi prostor na kome stoji mujezin koji uči ezan - poziv na namaz. Vrh munare ili minareta je zašiljen i ima oblik kupe, obično urađene od neke metalne konstrukcije, najčešće od bakra. Džamija nije samo prostor za molitvu, nego i općenito okupljalište muslima ...

                                               

Ratni zločini u Kosovskom ratu

Ratni zločini u Kosovskom ratu uključuju progone stanovništva, masakre, etničko čišćenje, silovanja, pljačke, trovanje bunara i uništavanje čitavih naselja. Prema izveštaju Human Rights Watch-a, spisak ozbiljnijih ratnih zločina u kosovskom ratu uključuje i zloupotrebe koje je počinila Oslobodilačka vojska Kosova, kao što su otmice i ubistva po kratkom postupku, ali "velika većina zloupotreba u proteklih godinu dana januar 1998 - april 1999 se pripisuje Policiji Srbije ili Vojsci Jugoslavije".

Spisak džamija u Bosni i Hercegovini
                                     

ⓘ Spisak džamija u Bosni i Hercegovini

Islam se prvi put značajno pojavljuje u Bosni sa dolaskom Osmanlija u 15. veku. U istom dobu prve džamije sagrađene u Bosni i Hercegovini.

Na teritoriji Bosne i Hercegovine, tokom ratnih sukoba 90-ih godina, srušeno je i oštećeno više od 600 džamija. Na primer, na području grada Banja Luke, tokom 1993. godine, porušeno je 15 džamija.

Džamija Fethija, jedina evropska građevina gotičkog uređenja, izgrađena prvobitno kao crkva 1266.godine.
Free and no ads
no need to download or install

Pino - logical board game which is based on tactics and strategy. In general this is a remix of chess, checkers and corners. The game develops imagination, concentration, teaches how to solve tasks, plan their own actions and of course to think logically. It does not matter how much pieces you have, the main thing is how they are placement!

online intellectual game →