Back

ⓘ Taulanti                                               

Abri

Abri su bili Ilirsko pleme iz antičkog doba. Stari Grci su ih poznavali kao poznavaoce recepta za spravljanje medovine, stimulativnog napitka od meda. Abri su vjerovatno su bili manji ogranak većeg plemena Taulanti a živjeli su na teritorijama uz Jadransko more, između antičkog Epidamnusa i Skadarskog jezera, na obalama rijeke Drim. Susjedi na istoku su im bili Helidonci, na jugu pomenuti Taulanti na sjeveru Labeati.

                                               

Ilirski jezik

Za ostale upotrebe, v. Ilirski jezik razvrstavanje. Ilirski jezici su grupa indoevropskih jezika kojima se govorilo u zapadnom dijelu Balkana, u davna vremena u grupi koje je identificirana kao Iliri: Ardijejci, Delmati, Panoni, Autarijati, Taulanti.

                                               

Partini

Za ostala značenja, v. Partini razvrstavanje. Partini ili Parteni su bili jedno od brojnih ilirskih plemena koji su u antičko vrijeme naseljavali područja sjeverno od Epira, oko grčke kolonije Epidamnus. Najbliži susjedi su im bili Taulanti na zapadu i Dokleati na sjeveru. U starim zapisima često se spominju u vezi sa ratom koju je vodila Rimska države protiv Ilirije i to na strani Rimljana. Nakon smrti Filipa Makedonskog, pridružili su se Pleuratusu, ilirskom princu koji je također bio u savezništvu sa Rimljanima. Njihovo središte bilo je u Partusu. I Dimale, dvostruko utvrđenje na dva br ...

                                               

Bitka kod Peliona

Borba kod Peliona odigrala se u proljeće 333. god. pne. između makedonske vojske pod komandom Aleksandra Velikog i ilirske vojske pod zajedničkim vodstvom dardanskog kralja Klita i taulantskog kralja Glauka. Borba je dio Aleksandrove kampanje protiv sjevernih sudjeda u cilju njihove pacifikacije pred put i ratove protiv Perzije. Cijelu borbu opisao je Arijan kao dokaz Aleksandrove genijalnosti u vođenju izvježbane vojske, sastavljene od oklopljene pješadije i teške konjice, čiji je juriš bio nezaustavljiv. Nakon što je porazio Tračane, Tribale i Gete, u povratku mu je stigla vijest da se d ...

                                               

Glauk

Glauk se 335. god. pne pridružio Klitu u pobuni protiv Aleksandra Velikog. Poslije zajedničkog poraza kod Peliona, njegova država je ostala nezavisna. U izvorima, koji se odnose na period 317. – 302. god. pne Glauk se izričito naziva kao kralj Ilira. Papazoglu smatra da je nakon smrti kralja Klita, Glauk svom kraljevstvu prisajedinio zemlje svog bivšeg saveznika. Prestiž ilirskog imena bio je takav da je ono preovladalo u ujedinjenom kraljevstvu. Od tog vremena ilirska kraljevina se prostirala od Epira i Makedonije do jadranske obale. Kasander, nasljednik Aleksandra Velikog je porazio Glau ...

                                               

Pleuratus

Pleuratus je bilo ime nekoliko ilirskih kraljeva. Pleuratus I Pleurias - kralj Ilirije. Bio je na čelu države kraljevine kojom su prije njega vladali Bardilis i Grab. Ne zna se u kakvom su srodstvu bili. Pominje se u vezi pohoda iz 344. god. pne, kada je Filip II Makedonski upao u Iliriju, opustošio je, i vratio se sa bogatim plijenom. Kao uzrok Filipova pohoda Diodor navodi naslijeđenu mržnju prema ilirskim susjedima. Izgleda da je jedno vrijeme bio suvladar sa Klitom. Historičar Justina u svom djelu Epitome, govori da se Aleksandar Makedonski sklonio kod ilirskih kraljeva Illyrici reges ...

                                               

Klit

Klit, bio je ilirski kralj iz plemena Dardanaca od 356-335. god. pne. Prvi put pominje se zajedno sa Pleuratom I u vezi sukoba Aleksandra i njegovog oca Filipa II tokom 337. god. pne, kada se Aleksandar sklonio kod ilirskih kraljeva ad reges Illyriorum se contulerat – Justin.

                                               

Dardanci

Dardanci ili Dardani, su bili pripadnici miješanog tračko-ilirskog plemena koje je u antičko vrijeme naseljavalo područje Balkana. Na Balkan su se naselili iz Male Azije tokom egejske seobe naroda.Njihova zemlja zvala se Dardanija. U I stoljeću pne. zabilježeni su njihovi upadi sa Scordiscima na teritorije tadašnje Makedonije. Početkom I stoljeća Rimljani su ih konačno apsorbirali te je Dardanija postala dio rimske provincije Moesia Superior. Prema historičaru Strabonu, Dardanci su bili podijeljeni u dvije pod-grupe; Galabri i Thunaki. Strabon inače nije pohvalno opisao Dardance kada je re ...

                                               

Aleksandrov balkanski pohod

Aleksandrova balkanska kampanja predstavlja rat Aleksandra Velikog iz 335. godine p. n. e. protiv brojnih pobunjenih vazalnih država na Balkanskom poluostrvu. Kampanja je deo Aleksandrovih ratova, a završena je pobedom Aleksandra nakon čega ga balkanske države priznaju za hegemona. Uspeh u balkanskoj kampanji ostavila mu je slobodne ruke za napad na moćnu Ahemenidsku Persiju.

                                               

Histri

Histri su bili pripadnici plemena koje je u antičko doba naseljavalo područje poluostrva Istra ovo poluostrvo je i dobilo svoje ime po nazivu ovog plemena, a dugo vrmena ih se pripisivalo kulturi, historijskog geografskog područja koje je u antičko doba, naseljavao veliki broj plemena kojima je pridružen zajednički etnički identitet pod imenom Iliri a navedeno područje, koje je otprilike obuhvatalo teritorije bivše Jugoslavije, današnje Albanije, po njima nazvano Ilirija, ali Histria nije pripadala toj rimskoj provinciji, veċ je bila u sastavu Italije. U antičko doba naseljavali su područj ...

                                               

Bardilis

Bardilis od Ilira bio je kralj ilirskog plemena Dardanaca od 385. do 358. pne. Bardilis je bio ugljenar, koji se svojim sunarodnjacima za kralja nametnuo uspjesima i iskazanom vještinom u pljačkaškim pohodima. I kao kralj je nastavio agresivnu politiku prema svojim susjedima. Na početku vladavine, Bardilis je napao Makedoniju i istjerao kralja Amintu III. Uz pomoć Tesalaca, Aminta se vratio i vladao još 24. god. Nakon smrti naslijedio ga je izborima, najstariji sin Aleksandar, kojeg je ubio 367. god. pne. rođak Ptolomej. Naslijedio ga je brat Perdika III, koji je umro početkom 359. god. pn ...

                                               

Mesapi

Mesapi su bili drevno pleme, koje je u antička vremena naseljavalo jugoistočni poluotok ili "petu" Italije, a koja se u drevna vremena zvala Kalabrija, Mesapija ili Japigija. Glavni gradovi su im bili Uzentum, Rudiae, Brundizij i Hyria. Govorili su mesapski jezik. Često se navode kao "najjužnije od japigskih plemena".

Taulanti
                                     

ⓘ Taulanti

Taulanti su bili jedno od najvećih ilirskih plemena. Prema grčkoj mitologiji, Ilirijus je bio začetnik ilirskog naroda a Taulas je bio jedan od njegovih šest sinova i rodonačelnik budućeg plemena Taulanti. Naseljavali su dio obale Jadranskog mora oko današnje sjeverne Albanije, odnosno grada Epidamnus. Važniji gradovi su bili Epidamnus, Apolonija, Damastion, Albanopolis, Dimale, Skodra, Ulcinium i Rizon.

                                     

1. Kraljevina Taulanata

Taulanti su značajnu ulogu odigrali u IV i III stoljeću pne. kada su vladali Ilirskim kraljevstvom, prethodno uspostavljenim od strane Dardanaca, također ilirskog plemena.

Njihov vladar Glauk, nazivan u grčkim izvorima kralj Taulanata 335-317. pne, udružio se sa ilirskim dardanskim kraljem Klitom u pobuni protiv Aleksandra Makedonskog. Poslije zajedničkog poraza kod Peliuma, njegova država je ostala nezavisna.

Godine 323. godine pne. koristeći slabosti makedonske države poslije Aleksandrove smrti uspijeva vratiti sve zemlje koje su od Dardanaca osvojili Makedonci. Kasnije su Iliri osvojili i Epidamnus i Apoloniju, grčke kolonije osnovane još u VII stoljeću pne.

U izvorima, koji se odnose na period 317. – 302. god. pne Glauk se izričito naziva kao kralj Ilira. Nakon smrti kralja Klita, Glauk je svom kraljevstvu prisajedinio zemlje svog bivšeg saveznika. Prestiž ilirskog imena bio je takav da je ono preovladalo u ujedinjenom kraljevstvu. Od tog vremena ilirska kraljevina se prostirala od Epira i Makedonije do jadranske obale.

Glauka je na ilirskom prijestolu zamijenio Bardilis II koji udaje kćerku za epirskog kralja Pira i kao miraz daje onaj dio kraljevine koji je nekad pripadao Taulantima, koji nikad kasnije nisu obnovili svoju moć.

Južno ilirsko pleme Ardijejci je imalo svoje kraljevstvo koje je bilo veoma moćno i uticajno u III II stoljeću p.n.e, naoročito pod kraljem Agronom i nešto manje u vrijeme kraljice Teute i Scerdilaidasa, Agronovog brata. Taulanti su, uz Daorse, tražili savez sa Rimom kako bi se izvukli iz dominacije Ardijejeca.

Rimski hroničar Livije navodi da je oko 167. godine p.n.e, nakon sukoba protiv Rima, Gencije, posljednji kralj Ilira poražen a Ilirija podijeljena na tri dijela. Kao nagradu za podršku, Rim je Daorse, Piruste i Taulante uz ova tri plemena i Dalmati su otkazali podršku Genciju oslobodio plaćanja poreza a njihove su zajednice zadržale nezavisnost.

                                     

2. Literatura

  • Bojanovski, Ivo 1988. BOSNA I HERCEGOVINA U ANTIČKO DOBA. ANUBiH, Sarajevo.
  • Danijel Dzino, Illyrian policy of Rome in the late Republic and early Principate, 2005
  • Cabanes, Pierre 1988. Les illyriens de Bardylis à Genthios 1 csillagozás IVe-IIe siècles avant J C. Amazon French Paperback.
Free and no ads
no need to download or install

Pino - logical board game which is based on tactics and strategy. In general this is a remix of chess, checkers and corners. The game develops imagination, concentration, teaches how to solve tasks, plan their own actions and of course to think logically. It does not matter how much pieces you have, the main thing is how they are placement!

online intellectual game →