Back

ⓘ Položaj LGBT osoba u Bosni i Hercegovini                                               

Položaj LGBT osoba na Ostrvu Man

Ostrvo Man zaostaje za svojim zapadnoevropskim susedima po pitanju LGBT prava. Istopolni odnosi su legalizovani 1993. godine, ali zakoni za sada ne priznaju nijedan oblik istopolnih partnerstava, dok antidiskriminacioni zakoni ne obuhvataju sve vidove diskriminacije nad LGBT osobama. U aprilu 2010. godine podnet je predlog zakona o neregistrovanim zajednicama, koji bi se odnosio i na istopolne parove. Zakon je predložila većinska Socijaldemokratska humanitarna partija, dok je zakon podržalo i šest manjih opozicionih stranaka levog centra. Od 1998. godine na Ostrvu Man je dozvoljena terapij ...

                                               

Pregled LGBT istorije

Pri kraju gornjeg paleolita ljudi su počeli da ostavljaju artifakte i umetnine koji sugerišu homoeroticizam. Primeri uključuju nekoliko pećinskih crteža i stotine falusnih "štapova", među kojima je jedan isklesani dupli dildo koji izgleda kao da je služio dvema ženama za istovremenu upotrebu. Ovaj dildo je nađen u Gorge dEnfer u današnjoj Francuskoj

                                               

Boris Milićević

Boris Milićević je novinar, političar i bivši srpski gej aktivista. Trenutno obavlja funkciju pomoćnika ministra za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, zaduženog za međunarodnu saradnju. Jedan je od osnivača Gej Strejt Alijanse i član glavnog odbora Socijalističke partije Srbije. U novembru 2013, postao je savetnik ministra bez portfelja Branka Ružića

                                               

Zagreb Pride

Zagreb Pride je LGBT povorka ponosa koja se održava u lipnju svake godine u Zagrebu. Zagreb Pride je prva uspješna povorka ponosa u Jugoistočnoj Europi te je postala godišnji događaj. Prva povorka održana je 29. lipnja 2002. Uz Split Pride, jedini je događaj takve vrste u Hrvatskoj.

                                               

Queeria

Queeria - Centar za promociju kulture nenasilja i ravnopravnosti je beogradska GLBT organizacija koja od 2000 – 2006.godine postoji kao radna grupa, da bi od 2006. postala nezavisna nevladina organizacija sa sedištem u Beogradu. Fokus rada Queeria centra stavljen je na jačanje i izgradnju GLBT zajednice i promociju ljudskih prava marginalizovanih grupa u Srbiji kroz medijske, kulturne i umetničke aktivnosti. Organizacija je prestala s radom 2016. godine.

                                               

Amsterdam

Amsterdam je najveći grad Holandije. Osnovan je krajem 12. veka kao malo ribarsko mesto na obali reke Amstel. Danas je najveći grad u državi i finansijski i kulturni centar. U gradu živi 975 061 stanovnika dok je broj stanovnika metropolskog teritorija oko 2 691 477. On je i dio velike konurbacije Randstad u kojoj živi 7.100.000 stanovnika. Grad, kojeg njegovi stanovnici ponekad zovu i Mokum, nalazi se u provinciji Sjeverna Holandija na ušću rijeke Amstel u zaliv IJ. Iako je glavni grad Nizozemske, sjedište vlade ne nalazi se u Amsterdamu već u Hagu. Staro jezgro grada, jedno je od najveći ...

                                               

1897

Godina 1897 bila je redovna godina koja počinje u petak po gregorijanskom, odn. redovna godina koja počinje u srijedu po 12 dana zaostajućem julijanskom kalendaru.

                                               

Šablon/Događaji/2015.

RN Falkon 9 v1.1FT, nakon lansiranja 11 satelita u orbitu, uspešno je prizemljila prvi stepen nedaleko od lansirne rampe sa koje je poletela. U Crnoj Gori uhapšen Svetozar Marović, predsjednik Političkog savjeta vladajuće Demokratske partije socijalista, ranije poznat kao jedini predsjednik Državne zajednice Srbije i Crne Gore. U Sloveniji građani na referendumu poništili prethodno u Parlamentu izglasanu zakon koji je LGBT osobama davao prava na usvajanje djece. Stranke u okviru UNFCCC-a okupljene na COP 21 usvojile sporazum o klimatskim promjenama s ciljem ograničenja porasta globalne tem ...

Položaj LGBT osoba u Bosni i Hercegovini
                                     

ⓘ Položaj LGBT osoba u Bosni i Hercegovini

Homoseksualnost u BiH dekriminalizovana je već 1991. godine izmjenama i dopunama Krivičnog zakona tadašnje Republike Bosne i Hercegovine, što je kasnije i potvrđeno donošenjem krivičnih zakona koji ne kriminaliziraju homoseksualnost, prvo u Republici Srpskoj, 1996., a potom i u Federaciji BiH, 1998. Uzrast za konsenzualno stupanje u seksualne odnose izjednačena je za heteroseksualne i za homoseksualne seksualne odnose i iznosi 14 godina.

                                     

1. Zaštita od diskriminacije

Zabrana diskriminacije na osnovu seksualne orijentacije u BiH prvi put je uvedena 2003. godine donošenjem Zakona o ravnopravnosti spolova Bosne i Hercegovinekojim je zabranjena diskriminacija na osnovu spola i seksualne diskriminacije član 2.

Bolja zaštita LGBT osoba od diskriminacije propisana je 2009. godine kada je donešen Zakon o zabrani diskriminacije Bosne i Hercegovine, koji eksplicitno pominje "spol, spolno opredjeljenje i spolno izražavanje" kao zabranjenje osnove diskriminaciječlan 2. Iako su zbog doslovnog prevoda, umjesto pojmova seksualna orijentacija i rodni identitet ili izražavanje, u zakon uvedeni spolno opredjeljenje i spolno izražavanje, ovi termini u pravnoj praksi tumače se kao seksualna orijentacija i rodni identitet.

                                     

2. Aktivizam u BiH

U Bosni i Hercegovini postoji više organizacija koje rade za i sa LGBTIQ osobama: Udruženje Q, osnovano 2002. godine, Fondacija CURE feminističko-aktivistička organizacija osnovana 2005. godine, koja djeluje za jednakost spolova i rodova, Sarajevski otvoreni centar osnovan 2007. godine koji zagovara za prava seksualnih i rodnih manjina tj. žena i LGBT osoba i Okvir, LGBTIQA udruženje osnovano 2011. godine koje se zalaže za promociju i zaštitu kulture, identiteta i ljudskih prava LGBTIQA osoba.

                                     

2.1. Aktivizam u BiH Udruženje Q i napad na Queer Sarajevo festival

Udruženje Q je registrovano kao prvo LGBTIQ udruženje u februaru 2004. godine. Ovo Udruženje radilo je na promicanju i zaštiti kulture, identiteta, ljudskih prava i pružanju podrške LGBTIQ osobama te uklanjanju svih oblika diskriminacije i nejednakosti na osnovu spola, roda, seksualne orijentacije, spolnog identiteta, rodnog identiteta, rodnog izražavanja, interspolnih karakteristika.

2008. godine u Sarajevu Udruženje Q je organizovalo Queer Sarajevo festival, međutim tokom prvog dana održavanja napadnuti su učesnici_ce i povrijeđeno je osam osoba, uključujući i policajce_ke. Napad je organizovala grupa islamskih fundamentalista. Ostatak festivala je održan kao privatna manifestacija. Udruženje Q smatra da je policija dozvolila da se napadaču isuviše približe mjestu održavanja festivala, što je ugrozilo bezbjednost učesnica_ka. Ovaj festival bio je prva javna LGBT manifestacija u Sarajevu

U septembru 2010. godine, sa izlaskom iz nacionalnog projekta, i početkom 2011. godine, sa zatvaranjem kancelarije u Sarajevu, Udruženje Q je prestalo aktivno da djeluje na teritoriji BiH i regiona. Udruženje Q i dalje održava web stranicu i mejling liste, te je dostupno za informacije, konsultacije, podršku i određene vidove saradnje.                                     

2.2. Aktivizam u BiH Fondacija CURE

Fondacija CURE je feminističko-aktivistička organizacija osnovana 2005. godine, koja djeluje za jednakost spolova i rodova zalažući se za pozitivne društvene promjene putem obrazovnih, umjetničko-kulturnih i istraživačkih programa. CURE je organizacija profesionalaca_ki i volontera_ki koji_e izlaze na ulice u znak javnog protesta protiv nasilja, diskriminacije, kršenja zakona i osnovnih ljudskih prava, organiziraju performanse protiv nasilja, pozivaju umjetnike_ce, naučnike_ce, edukatore_ice, aktiviste_ice, građane_ke na akciju i konkretan lični doprinos za kreiranje boljeg i zdravijeg bosanskohercegovačkog društva.

Fondacija CURE teži da ravnopravnost spolova u BiH i svijetu bude priznata i zastupljena u svakom društvenom segmentu kako privatnom, tako i javnom, da pozitivne društvene promjene budu ostvarene zajedničkim naporima i suradnjom svih pojedinaca/ki i organizacija koje rade na osiguravanju prakticiranja ljudskih prava, da se žene aktiviraju u razvoju društva kroz pozicije u procesima odlučivanja, kao i putem kreativnog izražavanja.

                                     

2.3. Aktivizam u BiH Sarajevski otvoreni centar

Sarajevski otvoreni centar SOC je nezavisna, nepolitička i neprofitna organizacija koja promoviše puno poštivanje ljudskih prava i radi na smanjivanju nivoa diskriminacije i nasilja na osnovu spola, seksualne orijentacije i rodnog identiteta, osnažujući marginalizirane grupe kroz aktivnosti u zajednici, promovišući ljudska prava u društvu i zagovarajući promjene politika vlasti prema državnim institucijama.

Sarajevski otvoreni centar osnovan je 2007. godine i od tada neprekidno radi i širi obim svog djelovanja, od međureligijske edukacije i kulturnih programa do programa ljudskih prava, pogotovo prava žena, te prava lezbejki, gej, biseksualnih i transrodnih LGBT osoba.

Tim Sarajevskog otvorenog centra fokusiran je na podizanje svijesti unutar državnih institucija/zvaničnika_ca o potrebi da se u potpunosti implementiraju međunarodni, evropski i državni standardi iz oblasti ljudskih prava žena i LGBT osoba, te na podizanje svijesti građana_ki o pravima LGBT osoba i političkim, društvenim i ekonomskim pravima žena. Jedan od naših bitnih ciljeva jeste i osnaživanje i jačanje LGBT zajednice kroz implementaciju aktivnosti koje joj pružaju podršku vezanu za njena prava i potrebe.

Sarajevski otvoreni centar u sklopu svog rada organizuje različite aktivnosti za LGBT osobe, od radionica osnaživanja, kulturnih i umjetničkih manifestacija, različitih društvenih okupljanja i druženja za LGBT osobe, do pravnog savjetovanja. Nedavno je pokrenuo i LGBT.ba - magazinski web portal o pravima LGBT osoba u BiH koji je prvenstveno namijenjen osnaživanju LGBT osoba, kroz pravno savjetovanje, mogućnost online prijave diskriminacije i zločina iz mržnje, ali i mjesto na kojem će se objavljivati informacije o aktivnostima i događajima vezanim za LGBT osobe i njihova prava i kulturu u BiH, regiji i svijetu.

U maju 2013. Sarajevski otvoreni centar po prvi put u BiH, organizovao je medijsku kampanju povodom IDAHO dana. Kampanja pod nazivom Neka ljubi ko god koga hoće!imala je za cilj da podigne vidljivost problema sa kojim se LGBT osobe suočavaju u bh. društvu, te da doprinese smanjenju homofobije i transfobije koje su na veoma visokom nivou u BiH i prisutne u svim oblastima života.

Kampanju su medijski pokrivali portali radiosarajevo.ba radiosarajevo.ba i LGBT.ba, te radio stanice Radio Sarajevo i Radio Balkan Banja Luka, a podržao je i veliko broj poznatih osoba kako iz bh. društva tako i iz Europe i SAD-a, koje su željele doprinijeti uvođenju teme o pravima LGBT osoba u medijski prostor, te da ih na taj način približiti široj javnosti i prenijeti poruku: Neka ljubi ko god koga hoće!.

                                     

2.4. Aktivizam u BiH Udruženje Okvir

Grupa mladih aktivista_kinja je došla na ideju 2010. godine u Sarajevu o osnivanju udruženja za LGBTIQ zajednicu zbog želje za slobodnim javnim prostorom i osjećaja uskraćenosti osnovnih ljudskih prava. Nakon nasilno prekinutog QSF te gašenja Udruženja Q probudila se nova ideja. Vodeći se tom idejom 2011. godine u junu je registrovano udruženje oKvir.

Udruženje oKvir je kvir udruženje koje se zalaže za promociju i zaštitu kulture, identiteta i ljudskih prava LGBTIQA osoba; rad na vidljivosti i osnaživanju te pružanju podrške osobama iz LGBTIQA zajednice; prevenciju diskriminacije, nasilja i stigmatizacije nad LGBTIQA osobama kroz edukaciju, kritičko promišljanje i pravo na samoodređenje.

Drugi javni LGBTIQA performans kojeg je izvelo Udruženje oKvir ispred Sarajevske Katedrale bio je Transinformiši se. Ovim performansom željela se skrenuti pažnja na stigmatizaciju koja je opšteprisutna u bosanksohercegovačkom društvu. Također kako se svakodnevno svi građani_ke BiH, posebno LGBTIQA osobe suočavaju sa raznim stigmama poput: lezbača, pederčina, debela, džanki, glupača, ženturača itd.

Free and no ads
no need to download or install

Pino - logical board game which is based on tactics and strategy. In general this is a remix of chess, checkers and corners. The game develops imagination, concentration, teaches how to solve tasks, plan their own actions and of course to think logically. It does not matter how much pieces you have, the main thing is how they are placement!

online intellectual game →