Back

ⓘ 1820                                               

Kosmos-1820

Kosmos-1820 je jedan od preko 2400 sovjetskih vještačkih satelita lansiranih u okviru programa Kosmos. Kosmos-1820 je lansiran sa kosmodroma Tjuratam, Bajkonur, SSSR, 14. februara 1987. Raketa-nosač je postavila satelit u orbitu oko planete Zemlje.

                                               

1820 Lohmann

1820 Lohmann je asteroid glavnog asteroidnog pojasa čija srednja udaljenost od Sunca iznosi 2.198 astronomskih jedinica. Apsolutna magnituda asteroida je 13.0.

                                               

Élisa Bonaparte

Marie Anne Élisa Bonaparte Baciocchi Levoy, rođena kao Maria-Anna de Buonaparte je bila francuska plemkinja, najstarija preživjela kći Carla Buonapartea i Letizije Ramolino. Rođena i krštena kao Maria-Anna, kasnije tokom života je službeno preuzela svoj nadimak, Élisa, kojeg je dobila od brata Luciena, kao ime. Élisa je bila mlađa sestra Josepha, Napoleona i Luciena, a starija od još dvojice braće i dvije sestre. Kao kneginja od Lucce i Piombina te vojvotkinja od Toskane, Élisa je bila jedina od triju sestara koja je imala stvarnu političku moć. Ipak, njezini odnosi s ostatkom obitelji bil ...

                                               

Luis José Sartorius

Don Luis José Sartorius y Tapia, 1. grof od San Luisa bio je španski plemić, političar i novinar koji je od 1853. do 1854. služio kao premijer Španije. Rođen u plemićkoj porodici njemačkog porijekla, priključio se Umjerenoj stranci i bio jedan od osnivača njenog službenog glasila, novina El Heraldo. Kao ministar u stranačkim vladama bio je zaslužan za uvođenje poštanskih marki u Španiju. Kao premijer je nastojao voditi reakcionarnu politiku koja je bila nepopularna i na kraju dovela ne samo do njegovog pada, nego i završetka perioda tzv. Umjerene dekade.

                                               

George III od Velike Britanije

George III. rođen kao Georg Wilhelm Friedrich, bio je kralj Velike Britanije i Irske od 1760. do ujedinjenja dvije kraljevine 1801., a nakon tog kralj Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Irske do svoje smrti. Usto je bio i knez izbornik Elektorata Hannover od 1760. do 1814. a nakon tog i kralj te male kraljevine do 1820. godine. On je bio treći monarh iz njemačke dinastije Hanover i prvi od njih koji je rođen na tlu Velike Britanije. Za njegove vladavine je Britanija izrasla u imperiju, pobijedivši u Sedmogodišnjem ratu, ali je izgubila sve svoje sjevernoameričke kolonije, na kraju ...

                                               

James Dunlop

Radio je za ser Tomasa Brizbejna u svojoj privatnoj opservatoriji, koja se nalazila u Parramatti, Novi Južni Wales, 23 kilometara zapadno od Sydneya, Australija oko 1820-ih - 1830-ih. Danlop je bio astronom - posmatrač, a obavljao je svoj astrometrijski rad za Brisbane-a. Nezavisno je otkrio i katalogovao mnoge zvezde i daleke nebeske objekte vidljive na južnoj hemisferi. Kasnije je postao šef opservatorije kada je ona prodata Vladi Novog Južnog Velsa.

                                               

Alphonse de Lamartine

Alphonse-Marie-Louis de Prat de Lamartine, francuski književnik i političar. Poznat je po autobiografskoj poemi "Jezero", koja retrospektivno opisuje ljubav jednog para gledana kroz oči propalog čovjeka. Lamartine je bio umjetnik u francuskoj poetičkoj formi. Bio je jedan od rijetkih Francuza koji je svoj književni dar kombinirao s politikom. Odgojen u ortodoksnom kršćanstvu postao je bogoljub, te je napisao Jocelyn i La Chute dun ange. Napisao je Povijest žirondinaca 1847. koja opisuje žirondince. Puno je putovao a u Turskoj se 1820. godine oženio engleskinjom Mariom Birch. Radio je za fr ...

                                               

Anne Brontë

Anne Bronte je britanska književnica i pjesnikinja, najmlađa iz literarne obitelji Bronte. Anne je rođena u selu Thronton, u pokrajini Yorkshire kao najmlađa i zadnja od 6 djece 17. siječnja 1820. Njezina majka Maria Branwell Bronte preminula je od raka 1821., godinu dana poslije, nakon što se njezina obitelj preselila u Haworth. Dok je bila dijete njezine dvije najstarije sestre Maria i Elizabeth preminule su od tuberkuloze i nakon toga mnogo je pisano o tome kako su ti tragični događaji utjecali na njen život i život njezinih sestara Charlotte i Emily i kako su ti događaji utjecali na nj ...

                                               

20-e

Napomena: Ponekad se izraz 20-e koristi kao skraćenica za 1920-e, 1820-e ili druge decenije u raznim vijekovima – v. Popis decenija 20-e su decenija koja je započela 1. januara 20. godine a završila 31. decembra 29. godine. To je bila treća decenija Anno Domini, ako se period od 1. do 9. godine n.e. može uzeti kao "decenija".

                                               

Vicente Sancho

Vicente Sancho y Cobertores bio je španski političar koji je 1840. godine nakratko služio kao premijer Španije. Karijeru je započeo za vrijeme Liberalnog troljeća 1820-ih, a nakon sloma tog režima je neko vrijeme bio u egzilu u Francuskoj i Ujedinjenom kraljevstvu. Bio je član Napredne stranke. Njegov mandat na mjestu premijera je trajao pet dana, a nakon toga ga je zamijenio Baldomero Espartero.

                                               

Istočnosibirsko more

Istočnosibirsko more je deo Severnog Ledenog okeana, nalazi se između polarnog kruga na severu, obala Sibira na jugu, Novosibirskih ostrva na zapadu i ostrva Vrangel na istoku. Na zapadu dolazi u kontakt sa Laptevskim morem na istoku sa Čukotskim morem. Površina mora iznosi 913.000 kvadratnih kilometra i najvećim delom godine je prekriveno ledom. 50% površine nije dublje od 50 metra, a maksimalna dubina je 155 metara. Obala je uglavnom ravna na zapadu, na istoku ima planina. Prosečna temperatura vazduha je 0°S do 2°S leti, a zimi može da padne do -30°S. Njegova najveća luka Pevek. Sistemat ...

                                               

NGC 6500

NGC 6500 je spiralna galaksija u sazvežđu Herkul koja se nalazi na NGC listi objekata dubokog neba. Deklinacija objekta je + 18° 20 20" a rektascenzija 17h 55m 59.7s. Prividna veličina magnituda objekta NGC 6500 iznosi 12.2 a fotografska magnituda 13.0. NGC 6500 je još poznat i pod oznakama UGC 11048, MCG 3-46-3, CGCG 113-8, IRAS 17537+1820, NPM1G +18.0528, KCPG 526A, PGC 61123.

                                               

Kitkehahki

Kitkehahki je jedna od četiri nezavisne konfederirane bande Pawnee Indijanaca u području rijeke Republican, pritoci Kansas u Kansasu, po kojoj su poznati i kao Republican Pawnee, porodica Caddoan. Prema arheološkim nalazima ova banda imala je 1820. oko 2.000 stanovnika i 40-50 polu-podzemnih nastambi, od kojih se 22 još sačuvalo. Sami Kitkehahki bili su međusobno podijeljeni na dvije pod-bande, to su Kitkehahki vlastiti i Little Kitkehahki. Naselje Kitkehahkija je kasnije spaljeno, a Indijanci su se priključili ostalim Pawneejima.

                                               

Glicerol dehidrogenaza

Glicerol dehidrogenaza je enzim sa sistematskim imenom glicerol:NAD+ 2-oksidoreduktaza. Ovaj enzim katalizuje sledeću hemijsku reakciju glicerol + NAD + ⇌ {\displaystyle \rightleftharpoons } gliceron + NADH + H + Ovaj enzim takođe deluje na propan-1.2-diol.

                                               

Arcola, Mississippi

                                               

TRNK (citidin32/guanozin34-2-O)-metiltransferaza

TRNK -metiltransferaza je enzim sa sistematskim imenom S-adenozil-L-metionin:tRNK -metiltransferaza. Ovaj enzim katalizuje sledeću hemijsku reakciju S-adenozil-L-metionin + citidin 32 /guanozin 34 u tRNK ⇌ {\displaystyle \rightleftharpoons } S-adenozil-L-homocistein + 2-O-metilcitidin 32 /2-O-metilguanozin 34 u tRNK Enzim iz Saccharomyces cerevisiae katalizuje formiranje 2-O-metilnukleotida u pozicijama 32 i 34 kvaščane tRNKPhe, tRNKTrp i, verovatno, RNKLeu.

                                               

Popis godina

                                               

Prijestupna godina koja počinje u subotu

                                               

Advance, Indiana

                                               

Cadiz, Kentucky

                                               

Lawrenceburg, Kentucky

                                               

Franklin, Kentucky

1820
                                     

ⓘ 1820

Ovo je članak o godini 1820.

Godina 1820 bila je prijestupna godina koja počinje u subotu po gregorijanskom kalendaru odn. prijestupna godina koja počinje u četvrtak po 12 dana zaostajućem julijanskom kalendaru.

                                     

1.1. Događaji Januar/Siječanj – Mart/Ožujak

 • 1. 1. - Revolucije 1820.: Revolucija u Španiji - vojnici u Kadizu se pobunili i zakleli na ustav iz 1812.
 • 28. 1. 16. 1. po j.k. - Ruska antarktička ekspedicija Belingshauzena i Lazareva opazila Antarktički ledeni štit.
 • 30. 1. - Irski kapetan Edward Bransfield vidio antarktički poluotok Trinity.
 • 29. 1. - Umro George III, tako da George IV postaje kralj UK Velike Britanije i Irske do 1830 nakon što je devet godina bio regent.
 • 22. 1. - Portugalsko osvajanje Bande Oriental: bitka kod Tacuaremba je odlučujuća portugalsko-brazilska pobeda koja vodi aneksiji današnjeg Urugvaja provincija Cisplatina 1821-28.
 • 14. 2. - Od posledica atentata umro Charles-Ferdinand dArtois, sin kralja Šarla X - u septembru će dobiti sina Anrija.
 • 6. 2. - Čileanski rat za nezavisnost: Zauzeće Valdivije ostavlja Špancima u Čileu samo ostrvo Chiloé.
 • 14. 2. - Minh Mạng je novi car Vijetnama do 1841, drugi iz dinastije Nguyễn.
 • 1. 2. - Bitka kod Cepede 1820: federalisti porazili unitariste u današnjoj Argentini.
 • 23. 2. - Pilarski ugovor ustanovljava federalni karakter Ujedinjenih Provincija Rio de la Plate Argentine - kraj Federalne Lige.
 • 23. 2. - Razotkrivena Zavera iz ulice Cato, plan da se ubije čitava britanska vlada.
 • 6. 3. - U SAD uspostavljen Misuri kompromis: zabranjeno ropstvo u zapadnim teritorijama severno od 36°30′, osim u Misuriju praktično poništeno Zakonom Kanzas-Nebraska 1854.
 • mart - U Bosnu stiže Dželaludin-paša koji zavodi oštre mere. Na juriš zauzeti Srebrnica, Mostar i Sarajevo; preko 300 kolenovića izgubilo živote.
 • 15. 3. - Zahvaljujući Misuri kompromisu Mejn postaje 23. država SAD, bez ropstva.
 • 9. 3. - Španski kralj Ferdinand VII. prihvatio ustav, čime počinje Trienio Liberal "Liberalne tri godine".
                                     

1.2. Događaji April/Travanj – Jun/Lipanj

 • Kasnije: dolazi do prekida odnosa između kneza Miloša i Marašli Ali-paše, koji je pokušao instruirati beogradske Turke da ubiju Miloša.
 • 8. 4. - Seljak otkrio Milosku Veneru; pomorski oficir Jules Dumont dUrville će ubrzo zatim izdejstvovati da bude poslana u Francusku.
 • 1. 4. - Škotska pobuna "Radikalni rat" - niz štrajkova i nereda kojima se zahteva reforma u UK.
 • proleće - Knez Miloš poslao izaslanike u Carigrad knez Pavle Sretenović i haznadar Đorđije Popović Ćeleš - Turci im izdaju ferman kojim se određuje visina poreza, da nema muselima u unutrašnjosti itd. ali i da se Srbi odriču daljih zahteva - što oni ne prihvataju
 • april - Episkop Venedikt Kraljević se vratio u Šibenik iz Beča - Srbi ga više ne priznaju jer je prihvatio uniju.
 • 21. 4. - Hans Christian Ørsted primetio vezu između elektriciteta i magnetizma.
 • 12. 4. - Aleksandros Ipsilantis postaje vođa Heterije - udruženje planira ustanke u Srbiji, Crnoj Gori, Vlaškoj, nerede u Carigradu i revoluciju u Grčkoj počevši od Peloponeza.
 • 8. 6. - Stupio na snagu Bečki završni akt - ističe se monarhijski princip i pravo Njemačkog Saveza na unutrašnju intervenciju u slučaju problema.
                                     

1.3. Događaji Jul/Srpanj – Septembar/Rujan

 • jul - Karbonarska pobuna na Siciliji, kralj Ferdinand I potpisao ustav po uzoru na španski iz 1812.
 • 26. 7. - Otvoren Union Bridge preko rijeke Tweed između Engleske i Škotske, sa 137 metara najduži most od kovanog željeza.
 • jul - Gerasim Zelić poslat u Beč zbog protivljenja episkopu Kraljeviću - tu i u Budimu će biti konfiniran do kraja života.
 • septembar - Sukob sultana Mahmuda II i Ali-paše Janjinskog: osmanska vojska opsela Janjinu za predvodnika je određen Huršid-paša.
 • 24. 9. - Revolucije 1820.: Liberalna revolucija u Portu - traži se ustav i povratak dvora iz Brazila.
 • 7. 9. - Prstenasto pomračenje Sunca, vidljivo od uže Hrvatske i Istre do Crnogorskog primorja, anularitet traje od oko 5 min. 40 sek. u Istri do oko 2 min. 15 sek. u Crnoj Gori, drugde prekriveno bar 90% diska.
 • 15. 9. - Revolucija u Portugalu zahvatila i Lisabon.
 • 2. 9. - Daoguang Tao-kuang je novi kineski car do 1850.
 • septembar - Bosanski vezir Dželaludin-paša napadao Moračane ali poražen u Gornjoj Morači.
 • 29. 9. - Anri, vojvoda od Bordoa, rođen nakon smrti svog oca kao "dete čuda", naslednik starije loze Burbonaca.


                                     

1.4. Događaji Oktobar/Listopad – Decembar/Prosinac

 • 9. 10. - U Gvajakilu Kraljevska Audijencija Kito proglašena nezavisnost od Španije - počinje Ekvadorski rat za nezavisnost.
 • 8. 10. - Henri Christophe, jedini kralj severne Kraljevine Haiti, suočen s pobunom izvršio samoubistvo i sahranjen u novoizgrađenoj citadeli Laferrière. Njegov naslednik Jacques-Victor Henry je ubijen 10 dana kasnije, a Haiti je ponovo ujedinjen, pod Boyerom.
 • 25. 10. - 20. 11. - Troppauski kongres pet evropskih sila se bavi revolucijom u Kraljevini dviju Sicilija.
 • novembar - Skupština u Kragujevcu: šalju se novi poslanici u Carigrad - traže se granice iz vremena Bukureškog ugovora, Miloševa naslednost, pravo na podizanje crkava i škola itd.
 • 20. 11. - Kit potopio kitolovca Essex u istočnom Pacifiku - preživeli plutaju do februara, pribegavaju kanibalizmu. Događaj će poslužiti kao inspiracija za Moby-Dicka.
 • 17. 11. - Lovac na foke Nathaniel Palmer video Antarktik.
 • 6. 11. - David Jewett podigao zastavu Ujedinjenih Provincija Rio de la Plate na Falklandima.
 • 1. 12. - Knez Miloš Obrenović odobrio organizovanu seču šuma u Srbiji.
 • 17. 12. - Veliko Vojvodstvo Hessen dobilo ustav.
 • 4. 12. - Ali-paša Janjinski sklopio savez sa Suliotima među njima je i Markos Bocaris.
 • decembar? - Suđenja Srbima u Srbiji preneto u isključivu nadležnost srpskih starešina, za razliku od ranijih mešovitih sudova sa Turcima; u Kragujevcu osnovan Sud narodni srpski "obščenarodni serbski".
 • 6. 12. - Američki predsednik James Monroe reizabran s velikom većinom glasova.
                                     

1.5. Događaji Kroz godinu

 • Počinje izdavanje 6. izdanja Encyclopædije Britannice 1820-23: reprint 5. izdanja modernijim fontom.
 • Osnovan Arheološki muzej u Splitu.
 • Caventou i Pelletier izolirali kinin.
 • Vukolaj Radonjić opet dobio guvernadursko zvanje, koje više nema raniji značaj.
 • Dvojica dečanskih monaha obešena u Novom Pazaru i jedan u Prištini.
 • Otkriven Biot-Savartov zakon o odnosu električne struje i magnetskog polja.
 • Prva epidemija kolere na Bliskom istoku.
 • Henri Christophe, samoproglašeni kralj severnog Haitija završio citadelu Laferrière, najveću fortifikaciju zapadne hemisfere.
 • Britanci naseljavaju koloniste u južnoafrički Eastern Cape.
 • Joseph Smith, osnivač mormonske crkve, navodno imao Prvu viziju.
 • Vuk Karadžić izabran za člana Učenog društva u Krakovu. Preveo je Novi zavjet ali biće objavljen tek 1847.
 • Vojvoda Mina Radović prisajedinio Moraču Crnoj Gori, priključili se i Rovčani. Bosanski vezir Dželaludin-paša slao Deli-pašu na ova plemena.
                                     

2. Rođenja

 • 12. 2. - Đuro Crnadak, trgovac i političar † 1908
 • 7. 4. - György Klapka, mađarski general † 1892
 • ? - Jovan Mašin, lekar † 1884
 • 9. 10. - Anton Mollinary, austrijski general † 1904
 • 6. 4. - Nadar, fotograf † 1910
 • 14. 3. - Vittorio Emanuele II, prvi kralj moderne Italije † 1878
 • 8. 2. - William Tecumseh Sherman, američki general † 1891
 • 28. 11. - Friedrich Engels, njemački sociolog, filozof i revolucionar † 1895
 • 15. 2. - Susan B. Anthony, sifražetkinja † 1906
 • 15. 5. - Florence Nightingale, engleska bolničarka † 1910
 • 6. 10. - Jenny Lind, sopranistica, "Švedski slavuj" † 1887
 • ? - Harriet Tubman, američka crnačka aktivistica † 1913
 • 20. 3. - Alexandru Ioan Cuza, ujedinitelj Rumunije † 1873
 • 23. 10. – Števan Selmar, slovenski pisac, prevoditelj i katolički svećenik
 • 19. 8. - Mirko Petrović, vojvoda, otac kralja Nikole † 1867
 • 27. 4. - Herbert Spencer, britanski filozof i jedan od utemeljitelja sociologije † 1903
 • 29. 9. - Anri, vojvoda od Bordoa, poslednji iz starije burbonske loze † 1883
 • 17. 1. - Anne Bronte, književnica † 1849
 • 5. 7. - William John Macquorn Rankine, fizičar i matematičar † 1872


                                     

3. Smrti

 • ? - Danilo Kažanegra, iguman manastira Dečani * 1708
 • 29. 1. - George III, kralj Ujedinjenog Kraljevstva * 1738
 • 15. 10. - Karl Philipp zu Schwarzenberg, austrijski feldmaršal * 1771
 • 14. 2. - Charles-Ferdinand dArtois, sin Šarla X * 1778
 • 20. 6. - Manuel Belgrano, argentinski general i političar * 1770
 • 2. 9. - Jiaqing, kineski car * 1760
 • 20. 4. - Brno Džamanjić Bernardus Zamagna, svećenik i prevoditelj * 1735
 • 8. 10. - Henri Christophe, samoproglašeni kralj Haitija * 1767
 • 26. 9. - Daniel Boone, američki pionir * 1734
 • 13. 3. - Đuro Ferić, pjesnik * 1739
 • 14. 9. - François Joseph Lefebvre, bivši francuski maršal * 1755
 • 19. 6. - Joseph Banks, botaničar * 1743
 • ? - Pjerko Sorkočević, pjesnik * 1749
 • 25. 12. - Joseph Fouché, francuski političar * 1759
                                     

4. Reference

Literatura
 • Peta knjiga prvi tom 5-1
 • Istorija srpskog naroda, Od Prvog ustanka do Berlinskog kongresa 1804-1878, Beograd 1981
 • Peta knjiga drugi tom 5-2
                                               

Pentalenenska sintaza

Pentalenenska sintaza je enzim sa sistematskim imenom -farnezil-difosfat difosfat-lijaza. Ovaj enzim katalizuje sledeću hemijsku reakciju 2E,6E-farnezil difosfat ⇌ {\displaystyle \rightleftharpoons } pentalenen + difosfat Ovaj enzim je prisutan u Streptomyces avermitilis.

Free and no ads
no need to download or install

Pino - logical board game which is based on tactics and strategy. In general this is a remix of chess, checkers and corners. The game develops imagination, concentration, teaches how to solve tasks, plan their own actions and of course to think logically. It does not matter how much pieces you have, the main thing is how they are placement!

online intellectual game →