Back

ⓘ Federacija Bosne i Hercegovine                                               

Institucije Bosne i Hercegovine

Narodna skupština Republike Srpske Vlada Republike Srpske Grad Banja Luka Predsjednik Republike Srpske

                                               

Radio-televizija Federacije Bosne i Hercegovine

Radio-televizija Federacije Bosne i Hercegovine, također poznata pod nazivom Federalna televizija je javno preduzeće, odnosno nacionalna radio i TV-stanica u BiH. Nastala je 2001. godine transformacijom nekadašnje Radio-televizije Bosne i Hercegovine. Televizijski program se od 2001. do 2003. emitirao na dva kanala FTV1 i FTV2, da bi se od aprila 2003. emitirao samo na jednom.

                                               

Predstavnički dom Bosne i Hercegovine

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine je donji dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i predstavničko je tijelo državljana Bosne i Hercegovine. Gornji dom je Dom naroda, koji predstavlja tri konstitutivna naroda Bosne i Hercegovine, Bošnjake, Hrvate i Srbe.

                                               

Parlament Federacije Bosne i Hercegovine

Parlament Federacije Bosne i Hercegovine je zakonodavno tijelo Federacije BiH, jednog od dva entiteta Bosne i Hercegovine. Sastoji se od Predstavničkog doma od 98 zastupnika koje biraju neposredno građani, te Doma naroda čije predstavnike biraju kantonalne skupštine.

                                               

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine

Dom naroda je jedno od dva vijeća Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, dok je drugo vijeće Predstavnički dom. Dom naroda se sastoji od 15 delegata od kojih jednu trećinu imenuje Narodna skupština Republike Srpske pet Srba a dvije trećine Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine pet Hrvata i pet Bošnjaka. Kvorum čine devet članova, s tim da moraju biti najmanje tri srpska, tri hrvatska i tri bošnjačka delegata.

                                               

Predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine

Predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine služi kao poglavar Federacije Bosne i Hercegovine, jednog od dva entiteta Bosne i Hercegovine. Ured je osnovan 31. svibnja 1994., a prvi predsjednik bio je Krešimir Zubak. Trenutačni predsjednik FBiH, od 9. veljače 2015. je Marinko Čavara.

                                               

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je izvršni organ Federacije Bosne i Hercegovine i ima sve izvršne nadležnosti osim onih predviđenih za predsjednika Federacije i potpredsjednike Federacije. Sjedište Vlade Federacije je u Sarajevu, a ministarstva su razmještena još i u Mostaru.

                                               

Armija Republike Bosne i Hercegovine

Armija Republike Bosne i Hercegovine je bila zvanična oružana snaga Republike Bosna i Hercegovina za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini. Armija RBiH je osnovana 15. aprila 1992. od dijela jedinica tadašnje Teritorijalne obrane SR BiH i organiziranih dobrovoljaca, Nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma definisana kao bošnjačka komponenta Vojske Federacije Bosne i Hercegovine, a nakon reforme odbrane transformisana je u Bosanske rendžere, jednu od tri pukovnije u okviru Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

                                               

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je organ izvršne vlasti Bosne i Hercegovine. Ponekad je u upotrebi i termin Vlada Bosne i Hercegovine. Vijeće ministara Bosne i Hercegovine imenuje Predsjedništvo, a odobrava Parlamentarna skupština. Predsjedavajući zatim imenuje ministre. Vijeće ministara čine predsjedavajući i devet ministara koji se nalaze na čelu 9 ministarstava unutar Vijeća ministara. Devet ministarstva koji čine Vijeće ministara su: Ministarstvo pravde, Ministarstvo odbrane. Ministarstvo sigurnosti Ministarstvo finansija i trezora, Ministarstvo civilnih poslova, Ministarstvo komu ...

                                               

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je najviši izvršno-zakonodavni organ države Bosne i Hercegovine. Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je nastavilo kontinuitet ranijeg Predsjedištva Republike Bosne i Hercegovine, koje je djelovalo do potpisivanja Dejtonskog sporazuma. Ima tri člana po jednog Bošnjaka, Srbina i Hrvata, koji se svakih osam mjeseci smjenjuju na mjestu predsjedavajućeg predsjedništva tokom mandata predsjedništva koji traje četiri godine. Članove predsjedništva neposredno bira narod na izborima na način da za bošnjačkog i hrvatskog člana glasa biračko tijelo Federacije, za srps ...

                                               

Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine

Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine je zakonodavno tijelo Bosne i Hercegovine. Sastoji se od dva doma: Vijeće općina se sastoji od 42 zastupnika izabranih neposredno od strane građana na teritoriji cijele države. Vijeće naroda, koje se sastoji od 15 zastupnika delegiranih od strane entitetskih skupština - 10 iz Federacije BiH od kojih 5 moraju biti Bošnjaci, a 5 Hrvati; te 5 iz Republike Srpske, koji moraju biti Srbi. Obaveze parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine su: odabrati proračun ustanova Bosne i Hercegovine. donijeti zakone potrebne da se izvrše odluke predsjedništva il ...

                                               

Bijelo Bučje (Travnik)

Bijelo Bučje je naseljeno mjesto u Bosni i Hercegovini, u Općini Travnik. Administrativno spada u Federaciju Bosne i Hercegovine, njen Srednjobosanski kanton. Prema popisu stanovništva iz 2013 u naselju je bilo 739 stanovnika, a većinsko stanovništvo su Bošnjaci.

                                               

Savez srpskih opština

Savez srpskih opština predstavlja savez opština iz Federacije Bosne i Hercegovine sa većinskim srpskim stanovništvom. Članice saveza su tri opštine iz Livanjskog kantona - Grahovo, Glamoč i Drvar, a trenutno se pregovara sa čelnicima opštine Petrovac iz Unsko-sanskog kantona, kako bi i ta opština postala članica saveza. Prva sjednica je održana u Grahovu, a planirano je da se sjednice održavaju svaki mjesec u drugoj opštini.

                                               

Washingtonski sporazum

Washingtonski sporazum je sporazum potpisan između bosanskohercegovačkih Hrvata i Bošnjaka odnosno Republike Bosne i Hercegovine 18. ožujka 1994. godine u Washingtonu. Dogovoreno je primirje između Hrvatskog vijeća obrane i Armije Republike Bosne i Hercegovine. Unutarnji ustroj teritorija sa bošnjačkim i hrvatskim pučanstvom u Republici Bosni i Hercegovini, preoblikovan je u Federaciju Bosne i Hercegovine, koja se sastoji od federalnih jedinica, županija, koje imaju jednaka prava i odgovornosti. Županijski sustav je predstavljao svojevrsnu obranu kako bi se spriječila dominacija jednog nar ...

Free and no ads
no need to download or install

Pino - logical board game which is based on tactics and strategy. In general this is a remix of chess, checkers and corners. The game develops imagination, concentration, teaches how to solve tasks, plan their own actions and of course to think logically. It does not matter how much pieces you have, the main thing is how they are placement!

online intellectual game →